Tampere
01 Jul, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

Proakatemian kuplaKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Raha mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?
Ville Iivarinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ville Iivarinen kirjoittaa kirjassaan Raha mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla? siitä, kuinka yksityiset pankit rikastuvat lainaamalla rahaa sitä kipeästi tarvitseville. Tämähän on ihan reilua, kun taho, jolla on rahaa lainaa sitä sille, joka sitä tarvitsee ja sitten ottaa siitä itselleen pienen palkkion. Itse kiinnostuin aiheesta, kun kuuntelin vassariräppiä, jossa juuri kritisoitiin sitä, kuinka pankit eivät itsessään tuota yhteiskunnalle mitään hyödyllistä. Heidän bisneksensä on velkaannuttaa ihmisiä mahdollisimman paljon, jotta he saisivat mahdollisimman paljon korkotuloja. Onko tämä sitten oikein vai väärin jää jokaisen oman harkinnan varaan.

No mistä se raha sitten tulee? Kirjassa puhutaan paljon siitä, että yksityiset pankit luovat rahaa tyhjästä. Tuntui oudolta lukea kirjaa, jossa sanottiin, että systeemi on tällainen, mutta kukaan ei ymmärrä sitä. Katsoin Inderesin sijoituskoulun jakson ”Mistä raha tulee” https://www.inderes.fi/fi/mista-raha-tulee . Siinä kerrotaan hyvin, miten rahaa luodaan. Tuntuu oudolta, että nämä kaksi lähdettä on niin ristiriidassa toistensa kanssa. Videolla kerrotaan, että on populistista väittää, että ”pankit luovat rahaa”, koska näin ei ole, vaan keskuspankit säätelevät sitä, kuinka paljon rahaa markkinoilla.

Kirjassa puhutaan siis modernista rahateoriasta, joka haastaa tällä hetkellä vallassa olevan talousteorian. En lähde tätä rahateoriaa tässä enempää selvittämään, mutta aihe on selvästi trendikäs. Inderes julkaisi vain 2 kuukautta sitten videon, jossa se käy läpi modernia rahateoriaa https://www.youtube.com/watch?v=So5rYCaDMaU&ab_channel=inderesTV . Tämä aihe on noussut pinnalle koronakriisin myötä. Kuten ”Mistä raha tulee” videossakin kerrottiin, raha on velkaa ja velka on rahaa. Onko velka siis huono asia? On todella absurdia ajatella, että jos kaikki velat maksettaisiin pois, ei kenelläkään olisi yhtään rahaa. Paljonko valtio, kunta, yritys tai yksityinen talous voi velkaantua? Missä menee raja? Voiko vanhan velan aina maksaa uudella velalla ja kuinka kauan? Kirjaa lukiessani myös mietin, että voiko valtio mennä konkurssiin liiallisen velan oton myötä.

Kirja on todella hyvin kirjoitettu ja miellyttävä lukukokemus. Kirja sai hyvin pohtimaan eriarvoisuutta ja sitä, miten systeemi ympärillämme toimii. Valitettavasti kirja on täynnä asiavirheitä ja provosoiva kirjoitustyyli vie lukijan harhaan. Itse tosin nautin lukea tällaista provosoivaa tekstiä. Tässä voimme huomata sen heikkouden, joka Proakatemialla on, kun saamme itse valita lukemamme kirjat. Kirjat eivät aina ole totta. Uskon, että todella harvat kirjat sisältävät absoluuttisen totuuden. Ne kuitenkin saavat aivomme ja ajatuksemme heräämään, ja näin meille syntyy palo oppia aiheesta lisää. Nykyään puhutaan paljon kuplista ja kuinka niitä syntyy niin helposti. En ymmärrä miksi ei olisi ennenkin syntynyt. On helppo lukea samasta aiheesta ja jutella ihmisten kanssa, jotka ovat aineesta samaa mieltä. Tähän ongelmaan pajat ovat kuitenkin oivallinen ratkaisu. Meidänkin tiimissämmekin on paljon erilaisia, eri taustoista tulevia ja erilaiset arvot omaavia henkilöitä. Minusta tuntuu, että todella moni on joutunut laajentamaan näkökulmiaan ja saanut uusia oivalluksia.

On myös hyvä poistua välillä akatemian kuplasta. Viime viikolla kaksi treenikaveriani jutteli siitä, kuinka he eivät ikinä haluaisi lähteä yrittäjiksi. Yrittäminen on kuulemma kamalaa, vaikeaa, eikä missään nimessä vaihtoehto hyvälle elämälle. Itse kuuntelin keskustelua todella hämmentyneenä. Olen vuoden kuunnellut sitä, kuinka juuri yrittäjyys ja yrittäminen on avain onnelliseen ja hyvään elämään. Olen tällaisenkin lausahduksen joskus kuullut, että Proakatemia on vastaisku tylsälle ja huonolle työelämälle. Itse ajattelen hyvin samalla tavalla. Olen 21-vuotias, enkä koskaan ole tehnyt työtä, jota rakastaisin ja jota nauttisin tehdä. Kun lukee paljon kirjoja, kuten ”Cash in on your passion” tai ”Unelmahommissa”, tulee sellainen olo, että todellakin on mahdollista tulevaisuudessa tehdä sellaista työtä, josta nauttii. Onko keino yrittäjyys vai onko se joku muu?

Yrittäjän yleissivistys. Koska kirja esittelee yhden taloustieteen teorian, on hyvä miettiä hieman yrittäjän yleissivistystä. Meillä oli palvelumuotoilun kurssilla eräällä ryhmällä tehtävänantona tehdä suunnitelma, miten yrittäjien yleissivistystä saataisiin parannettua. Ongelma oli se, että Proakatemiasta valmistuu paljon yrittäjyyden- ja tiimijohtamisen tradenomeja, joilla ei ole mitään käryä esimerkiksi siitä, mikä on tase ja tuloslaskelma. Onko tämä este menestyvälle yrittäjyydelle? -ei. Olisiko niiden osaamisesta silti hyötyä? -olisi. Koska datapäällikkyys ja datatiimi on pakko änkeä jokaiseen esseeseen, voin tässä mainita, että minun kaudellani datatiimi on ottanut tämän tärkeimmäksi tavoitteekseensa tälle vuodelle.

Jos yrittäjän on hyvä olla yleissivistynyt, niin miksi yrittäjän tulisi ymmärtää jotain juuri taloustieteestä? Wikipedian mukaan taloustiede on yhteiskuntatiede, joka tutkii taloudellisia päätöksiä tekevien toimijoiden kannustimia ja käyttäytymistä. Tavallisia tutkimuskohteita ovat hyödykkeiden kulutus, tuotanto, markkinoiden toiminta sekä kokonaistalouteen liittyvät kysymykset kuten talouskasvu ja inflaatio. Nämä ovat myös todella tärkeitä asioita yrittäjän ymmärtää ja seurata. Taloustiedettä ymmärtämällä voi tehdä parempia päätöksiä esimerkiksi sen suhteen, kannattaako palkata lisää työntekijöitä tai kannattaako ottaa lisää velkaa investointeja kattamaan.

Velasta puheenollen, mitä yrittäjän tulisi ymmärtää rahapolitiikasta? Rahapolitiikka on keskuspankin harjoittama talouspolitiikan muoto, jossa erilaisiin päämääriin pyritään säätelemällä liikkeellä olevan rahan määrää ja arvoa joko välillisesti tai suoraa. (Wikipedia) On hyvä esimerkiksi ymmärtää se, että jos keskuspankki elvyttää, lainaa saa halvemmalla. On myös hyvä ymmärtää, milloin elämme noususuhdannetta ja milloin laskusuhdannetta, jolloin pystyy hahmottamaan markkinoiden toimintaa paremmin. On myös virheellistä ajatella, että laskusuhdanteessa kaikilla yrityksillä menee huonosti. Silloin yleensä ne yritykset, joiden tulos ja toiminta on heikkoa tipahtaa pelistä pois ja uudet yritykset korvaavat näiden markkinat. Muistan, kuinka Veijo sanoi ehkä elämäni ensimmäisessä projektorissa vuosi sitten: laskusuhdanne on tulossa, mutta se tarkoittaa vain uusia mahdollisuuksia. Näin vuosi jälkeenpäin on jännä ajatella, että korona oli se tekijä, joka laukaisi laskusuhdanteen.

”On suhteellisen pieni määrä tieteenaloja, ja suhteellisen pieni määrä tärkeitä ajatuksia ja niiden tajuaminen on hauskaa. Itse asiassa hauskuus ei ikinä lopu ja sillä voi tienata paljon rahaa. Yleissivistys auttaa sinua liiketoiminnassa, elämässä, rakkaudessa, toisten palvelemisessa, itsesi palvelemisessa, ja se tekee elämästä hauskempaa.” (Charlie Munger)

 

Kirja johon viitataan:

Iivarinen Ville, 2017 Raha mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla? Into Kustannus, Helsinki

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close