Tampere
29 Mar, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Proakatemia vs. Team Academy Sveitsissä



Kirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Proakatemiassa usein puhutaan niin sanotusta ”Proakatemiakuplasta”, jossa ihmiset sokeutuvat omille ideoille sekä oikealle yrityselämälle ottamalla huomioon vain muiden akatemialaisten mielipiteitä. Silloin tällöin tiimit lähtevät haastamaan omia projekteja akatemian ulkopuolelle, mutta kuka voi haastaa itse Proakatemian toimintaa?

 

Vaihto-opiskelijat Sveitsistä

Helmikuun 2020 lopussa Suomeen saapuivat eräät opiskelijat Sveitsin Team Academysta, jotka tulivat tutustumaan Proakatemiaan, Tiimiakatemiaan sekä ylipäätäänkin Suomeen. Olin jo sillä hetkellä mukana vaihto-ohjelmassa, joka alkoi juuri Learning Journey -matkan merkeissä. Tarkoituksena oli vierailla muutamissa yrityksessä sekä vertailla Team Academya Suomen akatemioihin. Se oli molemmille osapuolille hyödyllinen kokemus. Alun perin oli tarkoitus, että Learning Journey kestäisi kolme viikkoa, mutta maailmassa tapahtuneen epidemian vuoksi, se kesti vain kaksi viikkoa.

Sveitsiläinen tiimi CoCrea saapui Helsinkiin helmikuun lopussa, jolloin minä ja Kirill Sultanshin olimme jo virallisesti vaihdossa, mutta vielä Suomen sisällä. Ensimmäisenä haasteena itselleni oli tietenkin se, että sveitsiläisten kanssa piti puhua englantia. Minun englanninkielen taso ei ole kovin korkea, mutta se kehittyy juuri silloin, kun pääsen puhumaan sitä. Kova into sekä halu tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuuriin oli suurempi kuin englanninkielen pelko, joten kielimuuri ei haitannut suuresti minua eikä myöskään sveitsiläisiä. Toki päivän aikana väkisinkin iski suuri väsymys, koska piti prosessoida kaikkea englanniksi ilman taukoja aina aamusta iltaan. Huomaan, että niiden kahden viikon aikana minun kielitasoni kehittyi huomattavasti sekä puhumisen pelko alkoi poistumaan.

 

Helsingissä vierailimme Think Companyssa, jossa tarjotaan tiloja opiskelijoille omien projektien tekemiseen. Tampereella esimerkiksi Crazy Town on hyvin samankaltainen. Sveitsiläisille se oli aika uusi asia, että Suomessa on sellaisia paikkoja. Lisäksi vierailimme Leadfeeder toimistossa, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Kyseinen firma on kehittänyt liidityökalun, jonka kautta voi tunnistaa sivulla käyneitä yrityksiä. Innostuin kuitenkin enemmänkin heidän työtoimistostansa, joka oli hyvin suunniteltu siihen, että työntekijöiden olisi hyvä olla. Itselleni se oli tärkeä yritysvierailu juuri tämän asian takia, ja samalla meille näytettiin systeemi, jonka kautta työntekijät tekevät kansainvälistä työtä ja pitävät etäpalavereita ison näytön avulla. Siinä vaiheessa en vielä tiennyt, että pian meitä odottaa sama kohtalo.

 

Miten Team Academy eroaa Proakatemiasta

Saapuessamme Proakatemiaan, meillä alkoi oma ohjelma, joka sisälsi pajoja sekä Proakatemian mukaisesti, että myös Team Academyn tapojen mukaisesti. Yksi suuremmista eroista on juuri pajan rakenne. Se muistuttaa enemmänkin meille tuttua tiimipalaveria, sillä pajassa käydään useita aiheita sekä tiimin asioita. Kuitenkin niiden päätarkoitus on tuoda oppeja tiimille eikä vain käydä ajankohtaisia asioita.

 

Mielenkiintoinen asia pajoissa oli myös se, että tiimiläisten täytyy kertoa omia oppeja lukemastaan kirjoista, joista he tekivät esseitä. Esseet jäävät helposti lukemattomiksi, mutta pajassa kaikki kuulevat niitä oppeja, joita yksi tiimiläisistä on saanut. Näin jokaisen yksilön oppi siirtyy koko tiimille. Käytännössä tiimiläinen pitää noin 5-10 minuutin esitelmän kirjasta, josta muut kirjoittavat muistiinpanoja. Sitten pajan aihe siirtyy seuraavaan asiaan, ja lopulta pajan vetäjä pyytää yhdeltä vapaaehtoiselta tiimiläiseltä palautetta pajasta, mitä tehdään motorolan tyyliin. Samoja ja meille tuttuja asioita ovat fiiliskierros jokaisen pajan alussa sekä check-out, jossa myös kysytään fiiliksiä. Näin on helppoa verrata sitä, että muuttuiko fiilis pajan aikana.

 

Vielä yksi ero on 24H innovointiprojektit, joista pidimme myös pajan. Sveitsiläisillä se on ainoa projekti, jonka he tekevät koko tiimillä, ja heidän on pakko tehdä niitä opintojen kannalta. Näin he keräävät rahaa omiin projekteihin sekä saavat uusia kontakteja. Heidän 24H yleensä kestää vain yhden päivän, ja seuraavana päivänä he pitävät esitelmän asiakkaalle. Heillä on käytössä vain yksi hinta, ja asteikkohinnoittelu oli heille uusi käytäntöön vietävä idea. Mitään isoa 24H-juhlaa heidän koulussaan ei ole, vaan niitä pidetään tavallisina projekteina.

 

Proakatemian dialogipajat olivat taas täysin uusia sveitsiläisille opiskelijoille. Alussa he hieman kauhulla suhtautuivat siihen, että pitäisi keskustella kolme tuntia vain yhdestä asiasta. Dialogi ei lähtenyt heti käyntiin, koska muutaman mielipiteen jälkeen ei enää ollut sanottavaa, ja mielipiteiden ilmaisu englannin kielellä oli kaikille haasteellista. Toisessa Proakatemian tyylisessä pajassa, joka oli jo hieman leikkisämpi, sveitsiläiset pääsivät paremmin mukaan ja ymmärsivät dialogin pointin. Sen jälkeen tuli hyvää palautetta, että hekin kokeilevat omassa akatemiassa samanlaisia pajoja.

 

Kuitenkin tärkeimmän eron minulle kertoi yksi CoCrean tiimiläisistä. Hän huomasi, että Proakatemiassa panostetaan tiimiytymiseen sekä koko tiimin hyödyntämiseen paljon enemmän kuin heillä. Vaikka mielestäni heidän tiimissä vallitsee oikein hyvä yhteishenki, heidän sanojensa mukaan heillä porukka on enemmän keskittynyt omiin projekteihin sekä projektitiimiin eikä koko tiimiin. Näin monen potentiaali saattaa jäädä piiloon. Projektit saa toteuttaa vähintään kolmen hengen porukalla, ja näin tiimi jakautui pikkutiimeihin, jotka tapaavat vain yhteisissä pajoissa. Muistuttaa kyllä Evisioninkin toimintaa, mutta juuri sitä koko tiimin tärkeyttä ei saa unohtaa.

 

Itse opin heiltä eniten juuri pajojen tehokkuudesta, että ei välttämättä tarvitse käyttää koko aikaa yhteen aiheeseen, vaan yhden pajan aikana voi käsitellä myös useita pienempiä aiheita. Oli ilo nähdä sitä, että jossakin toisessa maassa on samankaltaisia tiimejä kuin meilläkin, jotka yhtä lailla törmäävät samanlaisiin haasteisiin kuin me sekä pyrkivät tehostamaan omaa toimintaa. Sain näistä kahdesta viikosta enemmän irti kuin mitä osaisin kuvitella, ja toivottavasti vielä pääsemme tulevaisuudessa vaihtamaan oppeja heidän kanssaan!

Onneksi pääsimme tutustumaan näin upeisiin ihmisiin, jotka opettivat meille, mikä on ranskalainen ”aperol” 😉

PS: Aperol = kun mennään ”parille” ennen ruokailua tai ruokailun jälkeen. Tai oikeastaan koska vain. Oli tilanne mikä tahansa, aperol on aina hyvä idea!

 

Lähde: CoCrea tiimi Team Academy -akatemiasta.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close