Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Positiivinen ajattelu



Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvä työpäivä
Terhi Friman
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Se miten ajattelet vaikuttaa

Voidaan sanoa, että ihmisen ajatukset luovat sen, kuinka toimimme ja koemme asioita.

Aina kun olen liian väsynyt tekemään kotitöitä ja sanon tämän ääneen, mieheni aina vastaa minulle ”Et ole oikeasti väsynyt, kehosi vaan tuntuu siltä, koska hoet sitä.”  Tätä ajatusmallia käsitellään Terhi Frimanin kirjassa Hyvä työpäivä.

 

Hyviä asioita kannattaa tilata

Voimalauseet ja affirmaatiot ovat nousseet pinnalle sosiaalisen median kautta. Ideana näissä tavoissa on yksinkertainen, mutta toimiva tapa, muuttaa omia kokemuksia ja ajatuksia. Ja kun pystyt muuttamaan ajatusmaailmaasi, aukeaa eteesi suuri mahdollisuuksien rupeama. Tällöin vain sinä ja ajatuksesi ovat muutoksen tiellä.

Näiden kahden voimaannuttamis harjoitusten ideana on yksinkertaisuudessaan julistaa, jokin asia todeksi. Tapana tähän käytetään jonkin asian hokemista itselleen niin kauan, kunnes mielesi uskoo asian todeksi.

Affirmaatiot eli voimalauseiden työstäminen voidaan tehdä eri tavoilla. Yksi tapa on kirjoittaa lauseet fyysisesti paperille ja ripustaa paperi paikalle, josta pystyt sen lukemaan joka päivä, esimerkiksi vessan peiliin, koneen näyttöön tai vaikka jääkaapin oveen. Toinen tapa on hokea lausetta ääneen tai mielessä joka päivä, niin kauan kunnes rupeat siihen uskomaan. On tärkeää, että lauseet ovat sisäistettävissä, muuten harjoitus ei tule toimimaan. Voit helpottaa sisäistämistä, esimerkiksi muokkaamalla tekstistä oman tyylisen tai kuvainnollistamalla ne.

 

 

Tänään on hyvä päivä.

                                                                 Tänään kaikki onnistuu.

                                                                 Osaan kaiken, mitä minun pitää osata.

                                                                 Olen riittävän hyvä.

                                                                 Kaikki on hyvin…

 

Ikävä ajatus on huono sijoitus

Saman lailla kuin positiiviset ajatukset myöskin negatiivisten ajatusten toisto tekee niistä totta. Negatiivisista ajatuksista on myös vaikeampi päästä eroon, mutta niitä on helpompi uskoa. Hyvänä esimerkkinä on jaksaminen. Jos lenkillä hoet itsellesi ”en jaksa, en jaksa, en jaksa” mielesi uskoo tätä ja et oikeasti enää jaksakaan. Jos taas muutat hokeman positiiviseksi ”minä jaksan, minä jaksan, minä jaksan” huomaat yllättäen, että mielesi on virkeämpi ja kehosi jaksaakin eteenpäin.

Kun olin yläasteella saatoin joskus valehdella opettajille ja vanhemmilleni olevani kipeä, koska en jaksanut mennä kouluun. Huomisen, että kun tarpeeksi uskottelin muille omaa huonovointisuuttani, rupesin itsekin siihen uskomaan ja lopulta tulin kipeäksi.

 

Muuta negatiivinen positiiviseksi

Me kaikki koemme negatiivisia tunteita jokapäiväisessä elämässämme. Syitä näihin tunteisiin voi olla monia, oli syy sitten, auton hajoaminen, kissan hiekkalaatikon tyhjentäminen, hidas netti tai märkä sukka. Uskon, että kaikki nämä ajatukset voidaan muuttaa jokseenkin positiiviseksi kiitollisuuden kautta.

Otetaan esimerkiksi kissan hiekkalaatikon tyhjentäminen. Omistan kolme kissaa ja joudun viikossa tyhjentämään laatikot pari kolme kertaa. Vaikka olen tottunut tähän, koen tehtävän yllensä pääsemättömäksi ja ärsyttäväksi asiaksi. Kerran muistin ohjeen siitä, että kiitollisuuden kautta voi negatiiviset ajatukset muuttua positiivisiksi vain hetkessä. Ja kuinkas ollakaan, herkistyin ajatuksesta, että vaikka kuinka minua pännii tyhjentää kissojeni laatikot, olen kiitollinen kissoistani. Sillä pari vuotta sitten minulla ei ollut mahdollisuutta tällaista tehdä.

Tämän ajattelu mallin voi muuntaa muihinkin asioihin, olen kiitollinen, että minulla on netti, vaikka se hidas välillä onkin. Olen kiitollinen, että minulla on auto, vaikka sitä pitää joskus huoltaa. Olen kiitollinen, että minulla on rahaa ostaa jokapäiväisiä tarpeita, kuten sukkia, vaikka ne joskus kastuisivatkin.

Vaikka tapa kuulostaa hassulta voi se monessa asiassa muuttaa näkemyksen kulmaa ja muuntaa negatiivinen tunne positiiviseksi hetkessä.

Myös sanamuotojen vallinnat vaikuttavat omaan ja muiden tunne tilaan. Kannattaa huomioida sana valintojamme. Sanommeko ”minun täytyy” vai ”minä saan”. Myöskin sanojen jos ja kun energiat ovat hyvin erilaiset, jos mietimme esimerkiksi aikaan saamista.

 

Muiden tunteet vaikuttavat toisiin

Oletko koskaan miettinyt, kuinka omat tunteesi ja ilmaisusi vaikuttavat muihin. Oletko kokenut itse hetkiä, jolloin muun ihmisen into on saanut sinut innostumaan tai innottomuus latistamaan sinun intosi. Harvemmin mietimme päivittäisessä elämässä, kuinka omat ajatukset ja tunteemme vaikutta muihin. On selvää, että sanomisemme voi vaikuttaa toisiin, jos se on heitä kohtaan negatiivista. Mutta näinkin voi olla, vaikka kyseessä olisi vain sinun välittämäsi energia.

 

Psykologia vaikuttaa suureen osaan tekemisiämme ja kokemuksiamme. Ne ohjaavat meidän jaksamistamme ja ajatuksia, mutta jollain meistä myös luovat allergioita ja tekevät meidät kipeäksi. Suurin osa mielestämme on meidän ulottumattomissamme, voimme silti muuntaa suuria määriä ajatuksiamme positiivilla ajatuksilla. Positiivinen ajattelu ohjaa meitä elämässämme ja antaa meille uusia mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäämme ja sen ulkopuolisiin vaikuttajiin.

Kommentoi