Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Pomodoro-tekniikka



Kirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirjoitin aiemmin esseen kirjoittamisen olosuhteista, missä kävin läpi erilaisia tapoja löytää luovuuden äärelle. Huomasin tarvitsevani selkeän irrottautumisen hektisestä arjen puurtamisesta ja kaipuun rauhoittua kirjoittamisprosessin äärelle hieman jopa pidemmän kaavan kautta. Kävin esseessä läpi kirjoitusprosessia tukevia toimia, kuten ulkoilua (aivojen virkistys), ruokailu (verensokerin säätely), sekä keskittymismusiikki. Näiden lisäksi koin tarvitsevani työkalua tehokkaaseen työskentelyyn ja tähän minulle sopi mainiosti pomodoro-tekniikka. Tässä tekniikassa tehdään tehokkaasti 25min töitä ja rentoudutaan tauolla 5min, jonka jälkeen alkaa uusi työskentelysykli. Aivan kuten urheiluharjoituksessa esim. määräintervalleja juostessa pidetään aina juostun pätkän jälkeen pieni palautus. Näin jaksaa taas rykäistä uuden syklin tehokkaasti.

 

Mitä pomodoro-tekniikka on?

Sana pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia. Käsittääkseni tässä asiayhteydessä sanan juuret juontuvat tomaatin muotoisesta munakellosta. Tämä käy järkeen, sillä tarina kertoo tekniikan kehittäjän Francesco Cirillon käyttäneen yliopistossa tomaatin muotoista munakelloa. Munakello on yksinkertaisuutensa ja äänekkyytensä takia mainio väline muistuttamaan tauoista. Tekniikkaa voi käyttää minkälaisiin työtehtäviin tai opiskeluihin tahansa, sillä voit itse päättää kuinka monta sykliä teet. Perinteisesti yksi pomodoro sykli on 25 min töitä ja 5 min huilia. Kun täynnä on neljä sykliä täynnä, tulisi pitää yksi pidempi, noin 20-30min tauko, jolloin aivot saavat levätä vähän pidempään.

 

Valkoisen paperin kammo

Writer´s block eli suomalaisittain valkoisen paperin kammo on varmasti tuttua monille akatemialaisillekin. Syynä voi olla, että ei keksi aihetta mistä kirjoittaa ja jos keksii niin voi itsensä ja inspiraationsa tukahduttaa suorituspaineilla, että tekstin pitäisi olla mestariteos. Olen kärsinyt valkoisen paperin kammosta, jota myös lievitin etukäteen luoduilla tukikysymyksillä, jonka antoivat heti mustaa valkoiselle. Nämä kysymykset loivat luurangon esseelle, jonka ympärille kirjoittamani teksti tarjosi itse lihan ja jänteet. Tuon luurangon luominen toimi jo ensi alkuun loistavana valkoisen paperin kammon blokkaajana.

 

Toisekseen luomistyötä voi jarruttaa jatkuvat keskeytykset, kuten sähköposti, puhelin applikaatiot ja muut. Silloin on helppo tarttua ns. kiireellisempään tehtävään, joka on juuri kilahtanut sähköpostiin ja tästä alkaakin yleensä välttelyn ja lykkäämisen kierre. Miten päästä tästä yli? Helpoin tapa on vain kirjoittaa. Kirjoittaa vaikka ajatuksen virtaa huolimatta siitä kuinka hirveää sontaa se onkaan. Hetken kuluttua huomaatkin, että sinulla on tekstiä mitä korjata. Tyhjästä on vaikea nyhjästä eli kirjoita, kirjoita, kirjoita.

 

Kokemukseni tekniikan käytöstä

Pomodoro-tekniikassa vaikeinta minulle oli loppujen lopuksi pitää ne tauot. Vaikeata oli hylätä paperi siinä vaiheessa, kun tuntui, että eihän tässä nyt vielä mitään taukoa tarvitse. Tauolta palattua tekstiä tuli taas helpommin ja koin aivojeni myös sisäistäneen enemmän aikaisemmasta tekstistä. Tästä johtuen uskon vieväni tulevaisuudessa oppimiani asioita helpommin myös käytäntöön. Tänään olen tehnyt yhteensä kuusi pomodoro-sykliä ja saanut aikaan 3 esseepistettä pohjautuen lähteisiin joihin olin tutustunut. Itselleni kirjoittaminen ei ole kovin helppoa, joten tämä tekniikka on antanut ihan erilaista mielekkyyttä kirjoittamiseen tuoden selkeää etenemisen tunnetta. Jatkossa suunnittelen taukoni entistä miellyttävimmiksi, jotta niissä olisi jotain palkinnolta tuntuvaa esim. jääkahvi, hauska youtube video tai muuta sellaista.

 

Lähteet:

https://www.koulutus.fi/artikkelit/pomodoro-tekniikka-on-toimiva-ajanhallintamenetelma-17172

https://ennenaamukahvia.com/2018/04/23/kun-lyo-tyhjaa-miten-selattaa-valkoisen-paperin-kammo/

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close