Tampere
28 Mar, Tuesday
-6° C

Proakatemian esseepankki

Pohdintaa etätyöstä – blogiessee



Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Etätyössä on paljon etuja ja se mahdollistaa työntekijöille kuin yrittäjillekin asioita. En ole akatemialla ollessani niinkään pitänyt tästä etäilystä, mutta yrittäjänä pidän siitä ajatuksesta, että voin suorittaa työni riippumatta siitä missä olen.

Luin erään artikkelin ja aloinkin pohtimaan tätä hieman toiseltakin näkökulmalta. Moni on huolissaan siitä, mitä muuta etätyöskentelyn trendi edustaa. Saako etätyö aikaan sen, että arvostamme enemmän vain älyä, ajattelua ja kehollisuus unohtuu? Arvostammeko enemmän tuottavuutta, kuin inhimillisyyttä ja sosiaalisia suhteita? Onko yksilö ja yksilön vapaus tärkeämmässä asemassa kuin yhteisöön kuuluminen? En tällä pohdinnalla tarkoita sitä, että tuottavuutta tai yksilön vapautta pitäisi vähentää tai että näitä ei pitäisi arvostaa. Mutta miten saisimme näiden arvojen rinnalle myös näitä muita arvoja, jotka eivät välttämättä ole tuloksilla mitattavissa, mutta jotka kuitenkin ovat tärkeä osa yhteiskunnan toimivuutta ja ihmisten hyvinvointia.

 

Koen, että teknologia tulee kommunikoinnin väliin ja kokemukseni mukaan myös tekniset ongelmat haastavat työskentelyä tarpeettomasti; ovatko kamerat ja mikit päällä ja kenellä on pätkivä nettiyhteys? Etätyöskentely on kuitenkin varmasti tullut jäädäkseen. Sitran megatrendit 2020 julkaisussa kirjoitetaan, kuinka digitalisaatio, eli digitaalisen teknologian käyttö palveluissa ja ihmisten vuorovaikutuksessa on jo nyt ja tulee tulevaisuudessakin olemaan osa nykypäivää. Julkaisussa mainitaan, kuinka tärkeä on sekä yksilöiden että valtioiden päivittää teknologiataitojaan. Ilman teknologiantaitoja voi esimerkiksi yksilö olla vaarassa syrjäytymiselle ja eriarvoisuudelle yhteiskunnassa.
 

Lähteet: 

Dufva Mikko 2020. Megatrendit 2020. Sitra. Erweko Vantaa 2020. 

Mäkelä Anna 2020. Etätyö ei ole tasa-arvoista – koronakriisi koettelee jo valmiiksi pienituloisia. Duunitori Luettu: 11.4.2022 Luettavissa: https://duunitori.fi/tyoelama/korona-etatyo-tasa-arvo 

Kommentit
  • Helena Tahlo

    Tulevaisuudessa kun etä-työskentely yleistyy tulee nousemaan varmasti kysymyksiä myös siitä, kuka on vastuussa työntekijän toimivasta nettiyhteydestä ja sen maksusta. Toimivista laitteista, joissa on tarvittavat tarpeet kommunikointiin ja kaikesta mitä saattaa sisältyä siihen kun työskentelisit läsnä. Esimerkiksi vesi ja sähkö joita kulutetaan työpäivän aikana.

    Uskon myös, että etäilyn lisääntyessä ei ongelmaksi enää näyttäydy yhteisöllisyys, koska maailma muuttuu kokoajan aina on pelkoja muutoksesta ja siitä mitä se tulee viemään meiltä pois. Jos katsotaan aikaan jolloin kännykät tulivat jäädäkseen varmasti ihmiset silloinkin surivat läsnäolon kadotuksesta ja yhteisöllisyydestä. En usko, että ihmisluontomme antaa mahdollisuuden sen häiviämiselle, ja vaikka se häviäisikin työpaikoilta, mitä tapahtuisi/ mitä se merkitsisi?

    17.2.2023
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close