Tampere
29 Mar, Wednesday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Plantti



Kirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pura rutiinit atomeiksi
James Clear
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

“Elämä on kaaosta. Turhaan tavoittelet selkeyttä, ei elämään koskaan tule järjestystä”. Näin väitin vielä vuosi sitten ystävälläni, joka kamppaili stressin kanssa, kun hänen elämäänsä oli tullut asioita, joita hän ei voinut hallita.  Minun koko elämäni oli aina ollut hallitsematonta, enkä voinut käsittää, että kaverini elämä ei ollut. Itselläni ei ole ollut rutiineja, kalenteria, tai edes suunnitelmaa seuraavalle päivälle. Olen ollut tästä ominaisuudesta ylpeä. Go with the flow, on ollut kuin mottoni, eräänlainen identiteetti, melkein jopa temperamentti. Muistan kuinka olin ylpeä saadessani Belbinin tuloksen: Plant. “Oi mikä luovuuden mestari, joka elää spontaanisti ja tunteella.” Elämä on ikävä kyllä muutakin kuin pelkkää dopamiini huurua. Varsinkin jos tavoitteena on kehittää kasvavaa liiketoimintaa. Arjen rakentaminen on pitkä tie, jota kuljetaan askel kerrallaan, kohti parempaa hyvinvointia. Tämä on vaikea hyväksyä spontaanina ihmisenä, joka haluaa näkyviä tuloksia välittömästi. Maltoin kuitenkin kuunnella James Clearin äänikirjan: Pura rutiinit atomeiksi. Seitsemän tunnin “paasaus” rutiinien rakentamisesta osui ja upposi. Jos arkesi on järjestelmällistä tämä essee ei ole sinulle. 

Rutiinit ovat tylsiä ja siitä tarinan tynkä 

Rutiinit kuulostavat tylsiltä. Rutinoitunut kaverikin on kuiva tyyppi, joka ei osaa irroitella. Rutiinit kuitenkin mahdollistavat kaiken. Rutiinit ovat aivojen tapa säästää aikaa ja energiaa (Joonas Harimaa 2018). Kun asiat tapahtuvat ilman mentaalista ponnistelua, voit kulkea arjen siivellä laput silmillä. Rutiinit luovat tilaa arkeen. Kun heräät, tiedät jo valmiiksi, mitä teet. Kuten mitä syöt, puet, otat mukaan ja mistä löydät avaimet. Toinen vaihtoehto on herätä, torkuttaa muutaman kerran satunnaisesti ja sitten vasta herätä. Tämän jälkeen alkaa sukkien metsästys, kellon tuijottelu, tavaroiden etsiminen ja lopulta aamupalakin jää välistä, tai ainahan matkalla voi poiketa paikallisessa K-Marketissa, (jos se vain on auki). Kun lopulta pääset kotiovesta, stressaat koko matkan, ehditkö paikalle. Lopuksi saavut myöhässä paikanpäälle, toisinkuin tämä “kuiva kaveri”, joka rutiinien avulla oli etuajassa, mutta heräsi silti sinua myöhemmin. Ottaahan se päähän, kun niin lujasti pinnistelit, heräsit aikaisin, olit spontaani ja nopea, mutta hävisit silti hitaalle “rutinikolle”.  

Atomit 

Rutiinit ovat nopeasti ajateltuna toistuvia tapoja. Rutiineja ei jakseta edes ajatella, niin tylsiä ne ovat. Rutiinit paljastavat meistä kuitenkin paljon ihmisinä ja kaikki alkaa rutiinien tunnistamisesta. Rutiinit voidaan jakaa hyviin ja huonoihin. Miksi, koska jos emme tunnista huonoja tapojamme (rutiineja), emme voi myöskään korjata niitä. Vaihtoehtoisesti kun tunnistamme hyvät rutiinit, niiden jatkuvuutta on helpompi pitää yllä. Kun puhutaan esimerkiksi aamurutiineista, keskustelu pyörii usein aamupalan ja pakatun repun ympärillä. Todellisuudessa aamuun kuuluu kymmeniä rutiineja. Se miten suljet herätyskellon, on jo yksi rutiini. Noustessa laitat valot päälle katkaisijasta. Avaat vessanoven ja suljet sen. Katsot peiliin. Avaat kaapin. Teet sitä tätä ja tuota. Ne ovat rutiineja, niitä ei tarvitse miettiä, ne tapahtuvat päivittäin ja automaattisesti. Entäpä jos esseiden kirjoittaminen olisi rutiini tai kuntosalilla käyminen. Ne olisivat asioita, jotka tapahtuisivat itsekseen ilman ponnistelua. James Clear (2020) kertoo neljästä säännöstä, joiden avulla rutiineja kannattaa lähteä rakentamaan. 

Tee siitä ilmeinen: eli ts. tee se näkyväksi. Jos haluat esimerkiksi syödä terveellisemmin, aseta keittiöön kuvia terveellisistä aterioista. Jos haluat kuntoilla enemmän, osta juliste, jossa kuntoillaan ja aseta se seinälle. Jos haluat hyviä rutiineja, sinun pitää markkinoida ne itsellesi. Vain Tirri tietää, kuinka monta markkinoinninkanavaa on olemassa. Miksi et käyttäisi niitä itseesi, kun tavoittelet parempia ratkaisuja. 

Tee siitä houkutteleva: eli rutiiniin lisätään palkinto. Kun kirjoitat yhden kappaleen esseeseen, saat juoda kupin kahvia. Aika houkutteleva tarjous. Kuitenkin juomme kupin kahvia ennen kuin aloitamme kirjoittamaan. Teemme monia asioita ennen kuin siirrymme itse “päätehtävään.” Jos otat palkinnot ennen suoritusta, et koe todellista nautintoa tehdystä työstä. Ts. etukäteen nautitut palkinnot passivoivat sinut.  

Tee siitä helppo: rutiinista pitää tehdä helppo. Kunnianhimo useimmiten ajaa meidät motivaation lopahtamiseen, kun koitamme saavuttaa liian suuren muutoksen liian nopeasti. Esimerkiksi, jos tavoitteena on saada spagaatti, mutta olet jäykkä kuin Empirian röökijengi, joiden kädet eivät taitu selän taakse. Ei rutiinia jaksa noudattaa, jos pitää venytellä tunti päivittäin. Entä jos venyttelisitkin vain minuutin joka päivä? 

Tee siitä tyydyttävä: jotta rutiinista tulisi pysyvä, on siitä saatava välitön mielihyvä. Ihminen kaipaa välitöntä nautintoa, siksi päihteet tarjoavat kilpailijan hyvien rutiinien rinnalle. Alkoholi antaa välittömän rentouden, toisinkuin hyvän unirutiinin rakentaminen ottaa kuukausia ennen kuin koet illalla rentoutuvasi. Mutta jos pidät esimerkiksi kirjaa onnistuneesta nukkumaan menosta, koet tyydytystä. Sisäinen lapsesi saa kuin saakin tarroja vihkoonsa, jotka auttavat jaksamaan ja toistamaan hyvän tavan. Sinun pitää itse löytää oma tapasi saada mielihyvää onnistuneesta toistosta, kun yrität luoda rutiinista automaation. 

Prosentti kerrallaan 

Rutiinit kaatuvat usein omaan mahdottomuuteensa. Haluat paljon ja nopeasti. Rutiinit tulisi tehdä neljän säännön avulla todella matalan tason teoiksi, jotta niiden noudattaminen olisi helppoa. Rutiineissa ei ole kyse käytetystä ajasta vaan toistoista. James Clear (2020) painottaa kirjassaan yhden prosentin muutosta. Kun teet yhden prosentin viikoittain paremmin, vuoden kuluttua teet sen jo 52 % paremmin. Korkoa korolle ilmiö ei toteudu pelkästään osakesäästötilillä vaan myös arjen tekemisessä. Jos annat parisuhteelle, joka päivä yhden prosentin enemmän, olet vuoden kuluttua vähintään kolme kertaa paremmassa parisuhteessa, ainakin teoriassa.  

Loppu ja palaaminen tarinan tynkään 

Ilman rutiineja kaikki teot ovat ponnistelun ja kovan mentaalisen ojennuksen takana. Miksi et helpottaisi itseäsi, ja loisi itsellesi alkuun muutamaa hyvää ja helppoa rutiinia, joista lähdet rakentamaan järjestelmällistä arkea. Minä nukuin ennen sohvalla takki päällä, koska “lähdin aamulla töihin.” Arkeni oli katastrofi. Nykyisin menen nukkumaan sänkyyn. Sitä ennen pesen hampaat, järjestelen vaatteet aamuksi, asetan herätyskellon vaatepinon päälle, sammutan valot, pyyhin keittiön pöydän, laitan oven lukkoon ja luen viimeisenä kirjaa sängyssä. Sain seitsemän rutiinia, kuin ilmaiseksi yhden “päärutiinin” ympärille ja kaikki tapahtuu itsestään. Kaiken lisäksi nukun nykyään todella hyvin, enkä osaa edes listata asioita, jotka hyvät yöunet mahdollistavat. Ihminen, joka elää ilman rutiineja, on varmasti luova kaveri, mutta luovuus ei kuole, jos elää järjestelmällisesti. Se antaa sinulle vain mahdollisuuden hyvänlaatuiseen elämään. Ilman järjestystä arjessasi sinä kuolet omaan mahdottomuuteesi. Entä jos ottaisitkin mallia kuivasta rutiinien orjasta ja saisit luovuudestasi kaiken irti oikeissa asioissa? Vai aiotko tosiaan käyttää luovuutesi siihen, että selviät arjesta ja koulutehtävistä mitä erikoisemmin menetelmin.  

 

 

 

 

 

Lähteet:  

Clear, J. 2020. Pura rutiinit atomeiksi. Äänikirja. Jyväskylä: Tuuma-kustannus. Viitattu 13.11.2022. Vaatii käyttöoikeuden. 

https://www.bookbeat.fi/kirja/pura-rutiinit-atomeiksi-210759?gclid=Cj0KCQiAyMKbBhD1ARIsANs7rEHdHpx_j_k6o8bAdwK1Yzqm2TVdwuS2cDIy1DhXwy5ijOzhykFuZlMaApuMEALw_wcB 

Harimaa, J. 2018. Mitä rutiinit ovat? Verkkosivu. Viitattu 12.11.2022. 

https://harimaa.com/mentaali/mita-rutiinit-ovat/#:~:text=alitajunnan%20toimintaa%2C%20ajattelua%2C%20tarkoitusta%20ja,sit%C3%A4%20kehon%20eri%20osilta%20itselleen. 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close