Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Positiiviset vibat ainoastaan



Kirjoittanut: Tea Kivinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Se oli siinä. Ensimmäinen kokonainen vuosi akatemialla on nyt taputeltu ja voin sanoa, että on ollut aikamoinen matka sekä kasvun vuosi kokonaisuudessaan. Haluan tähän esseeseen koota omat ajatukseni siitä, miten tämä vuosi on mennyt ja mitä aion tehdä tulevaisuudessa (avaan tässä asioita itsensä kehittämisen näkökulmasta). Ensinnäkin haluan kiittää itseäni siitä, että olen tehnyt itseni kohdalla muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet tekemiseeni, asenteeseeni sekä motivaatiooni.

 

Anniina Nirhamo kertoo kirjoituksessaan 6 piirrettä, joista tunnistaa aidosti positiivisen ihmisen. Kirjoituksessa mainitaan se, että positiivinen ihminen työskentelee tietoisesti onnellisuutensa eteen. ”Positiivisen elämänasenteen omaksuminen saattaa vaatia hieman harjoitusta, mutta se on mahdollista.” (Nirhamo, A. 2018). Nämä 6 piirrettä ovat: realistinen ajattelu, ajatusten havainnointi, tuomitsevaisuuden hylkääminen, epävarmuuksien työstäminen sekä itsensä ympäröiminen positiivissa ihmisillä (Nirhamo, A. 2018). Ihanaa on tajuta se, että tietoisesti tai tiedostamatta tämän kaltaisia piirteitä on itsessään kovasti koittanut parantaa, sillä pyrkimykseni on elää onnellista ja merkityksellistä elämää.

 

Muutosta on oikeastaan alkanut tapahtumaan vasta kevään jälkeen, kun kesälomalta palattiin takaisin kouluun. Minä käytin koko kesän siihen, että halusin antaa enemmän aikaa omalle hyvinvoinnilleni sekä jaksamiselleni. Laitoin omat tarpeeni etusijalle ja keskityin ainoastaan itseeni sekä siihen, että pyrin elämään täysin stressitöntä arkea. Se kaikki sai alkunsa silloin keväällä, kun korona vei pohjan kaikelta ja sitä alkoi itse huomaamaan, kuinka omasta hyvinvoinnista huolehtiminen alkoi olla aika huonolla tolalla ja muutosta oli saatava aikaan.

 

Ensinnäkin halusin keskittyä hauskanpitoon. En tehnyt yhtäkään asiaa, mikä ei tuntunut minulle mielekkäältä. Tein pitkiä päiviä töissä, mutta samaa aikaa pidin huolta kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnista. Huomasin olevani pirteä ja elämäniloa täynnä ja keväinen synkkä kausi oli onneksi siirtynyt sivuun. Vielä keväällä kävin paljon keskustelua itseni kanssa siitä, olenko oikeassa paikassa ja kuulunko minä ylipäätään tänne, haluanko minä olla täällä ja mitkä ovat minun vaihtoehtoni. Luovuttaminen ei koskaan ole minun vaihtoehtoni, joten ainoa ratkaisu oli se, että asioille on tapahduttava jotain, jotta se alkaa tuntua itselle mielekkäältä.

 

Muutos, mitä minä tein, oli muutos omassa asenteessa ja kun sanon asennemuutos, tarkoitan sitä. Aloitin pienestä ja ensimmäinen askel oli se, etten keksinyt laisinkaan asioille tekosyitä enkä etsimällä etsinyt asioista negatiivisia puolia. Lähes kaikkea voi pitää mahdollisuutena uhan sijasta, jos vain haluaa. Ei elämässä loppujen lopuksi paljoa hävittävää ole, joten miksei siitä ottaisi kaikkea iloa irti. Huomasin, että kun voin hyvin, niin elämässä asiat tuntuvat automaattisesti positiivisemmilta ja asioista etsii hyviä puolia. Elämästä on helpompaa nauttia, kun pää voi hyvin.

 

”Pysy positiivisena ja iloisena. Tee kovasti töitä, äläkä luovu toivosta. Ole avoin kritiikille ja jatka oppimista. Ympäröi itsesi iloisilla, lämpimillä ja aidoilla ihmisillä.” – Tena Desae- (Mielenihmeet. 2018).

 

Mikä on itsensä kehittämisen voima ja miksi kehittää itseään? Huippuvalmentaja Joseph McClendon III sanoo kirjassaan Get Happy Now, kuinka itsensä kehittäminen on sitä, että sinä kasvat ihmiseksi, joka sinä todella olet tai tulet sellaiseksi, millainen sinä oikeasti haluat olla (Koppelomäki, 2020). Tähän itsensä kehittämiseen kiteytyy mielestäni oma uskomukseni siitä, kuinka luotan siihen, että kaikki asiat tulevat aina järjestymään tavalla tai toisella. Olen käyttänyt valtavasti aikaa oman ajatteluni kehittämiseen ja seuraava vaihe onkin se käytäntöön vieminen suunnittelemalla omaa elämää. Haluan voida hyvin ja olla onnellinen omassa elämässäni ja juuri siksi haluan kehittää itseäni ja pyrkiä hyvään elämään. Elämä on juuri sen näköinen, kuin sen on itse tehnyt. Miksi siis käyttäisin energiaani murehtimiseen, kun vaihtoehtoisesti voi pitää hauskaa.

 

On ollut mahtavaa huomata, että kehitykseni näkyy minusta myös ulospäin teoissa ja puheissa. Saamani palaute tekemästäni kasvusta itseni kanssa auttaa valtavan paljon jatkamaan kehittymistä ja koen olevani oikealla tiellä sen kanssa, että kasvan sellaiseksi ihmiseksi, millainen minä haluan olla.

 

Tavoitteeni on jatkaa itseni kehittämistä entisestään. Käytän työkaluna reflektointia eli toimintoa, jonka avulla pyrin selvittämään kokemuksiani tavoitteenani uusien näkökulmien löytäminen (Wikipedia. 2017). Koen, että se on lähestulkoon välttämätöntä uuden oppimiseksi. Haluan pyrkiä tuomaan tätä energiaa myös tiimiini ja hyödyntämään omia voimavarojani muihin ihmisiin, sillä koen sen olevan tarttuvaa. Pidän aina mielessä lauseen: Mitä tulee huoneeseen, kun minä saavun paikalle.

 

Kun minä saavun huoneeseen, tulee mukanani aito oma itseni, joka hymyilee ja tervehtii. Empaattinen minä on kiinnostunut muiden kuulumisista. Huoneeseen saapuu se minä, joka pyrkii olemuksellaan olemaan mahdollisimman helposti lähestyttävä. Minä elän muiden ihmisten kautta, saan voimaa ja iloa siitä, kun saan olla ihmisten kanssa ja haluan pystyä parhaani mukaan olemaan rento, hauska, avoin, rehellinen ja kiltti muille. Toivoisin, että jokainen miettisi tätä samaa, sillä kaikella on kääntöpuolensa ja meidän jokaisen tuoma energia on tarttuvaa.

 

Anna.fi. Nirhamo, A. 23.07.2018. Positiivinen ajattelu todella kannattaa. Luettu 16.12.2020

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/positiivinen-ajattelu-todella-kannattaa-6-aidosti-positiivisen-ihmisen-huikeaa-piirretta

Mielenihmeet. 12.02.2018. Positiivisen ihmisen 9 tapaa. Luettu 12.12.2020

https://mielenihmeet.fi/positiivisen-ihmisen-9-tapaa/

Uskalla innostua. Koppelomäki, I. 12.02.2020. Itsensä kehittäminen, henkinen hyvinvointi. Luettu 15.12.2020. https://www.uskallainnostua.fi/blogi/mita-itsensa-kehittaminen-on

Wikipedia. 12.03.2017. Reflektio. Luettu 16.12.2020

https://fi.wikipedia.org/wiki/Reflektio

Youtube. Koppelomäki, I. 28.09.2020. Mitä on itsensä kehittäminen ja mikä on sen suurin voima? Katsottu 13.12.2020. Video katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=Itbuu8JQqiU&feature=emb_title

Kommentoi