Tampere
22 Feb, Thursday
0° C

Proakatemian esseepankki

Perustamassa toiminimeä, lue tämä! (1/2)Kirjoittanut: Juho-Petteri Urhemaa - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Perustamassa toiminimeä, lue tämä! (1/2)

 

 

Olen ollut itse toiminimiyrittäjä vuodesta 2015 alkaen. Siinä lomassa on tullut selvitettyä suuri määrä kaikkea toiminimen ympärillä liikkuvia asioita. Nyt autan kavereita perustamaan toiminimiä ja kerron parhaat vinkit ja huomioon otettavat asiat. Innostus lähti siitä, etten löydä yhtä paikkaa, mistä voisin ammentaa keltanokkana sen tiedon, jonka tiedän tällä hetkellä. Eli nyt kannan oman korteni kekoon. Pyrin tiivistämään asiat lyhyiksi, jotta oppi jää mahdollisimman selkeäksi ja ymmärrettäväksi. Jos yrittäjyys tai toiminmiyrittäjyys pelottaa, niin suosittelen tiputtamaan painon harteilta nyt. Tässä ei ole mitään ihmeellistä tai vaarallista, ota vain faktat tietoosi.

 

Tiedä tämä riskeistä ja vastuista

 

Toiminimi yrittäjyys on käytännössä kevyin muoto harjoittaa yritystoimintaa. Paperi byrokratia ei ole suurta ja vastaavasti kikkailujen määrä rajallista. Toiminimiyrittäjänä olet henkilökohtaisesti taloudellisessa vastuussa yrityksen toiminnasta. Esimerkkinä: Työmaalla sattuu virhe, jonka korvauksen suuruus on 7000€ ja vakuutukset ei korvaa tätä virhettä. Olet henkilökohtaisesti vastuussa tämän 7000€ korvauksen suorittamisesta. Tämä on tärkein asia, mikä täytyy ymmärtää toiminimeä pyörittäessä. Vertailukohtana osakeyhtiössä vastaava tapahtuma tarkoittaisi, että osakeyhtiö on vastuussa korvauksen suorittamisesta. Jos tilanne on huono ja osakeyhtiö ei kykene suorittamaan korvauksia, hakeutuu yritys konkurssiin ja toiminta loppuu. Tämä 7000€ ei kaadu omistajien henkilökohtaiseksi maksettavaksi. Toiminimellä kannat siis henkilökohtaisesti riskin.

 

Vakuutukset

 

Aasin siltana riskeistä niiden hallintaa. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöihin ja kerro heille avoimesti, mitä liiketoimintasi tulee pitämään sisällään. He auttavat sopivan vakuutusportfolian valinnassa. Näin rajataan riskejä ja vahinkotilanteissa on suojaa eikä kaikki kaadu heti omaan niskaan. Siksi on tärkeää, että vakuutusedustaja saa kokonais ja kattavan kuvan yritystoiminnastasi, jotta kaikki tärkeät vakuutukset tulee otettua. Muista kilpailuttaa vakuutukset monen yhtiön välillä, hinnoissa on eroja. Ehdot ovat usein samat muutamia viilauksia lukuunottamatta. Täten saat myös kokonaiskäsityksen, tarjoaako joku yhtiö kenties hieman turhia vakuutuksia tässä kohtaa. ÄLÄ PIHISTELE VAKUUTUKSISTA. Ne eivät ole myöskään kovin kalliita toiminimelle, jos liiketoiminta on pientä. Itse maksan noin 100€/vuosi.

 

 

Perustaminen käytännössä

 

Toiminimen perustaminen on helppoa ja käy kädenkäänteessä ellei jotain poikkeavaa tarvitse selvittää. Toiminimen perustamisilmoitus tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa (yritys- ja yhteisötietojärjelstelmä) ja se maksaa 60€. Tämä on vain kertaluontoinen maksu, joka maksetaan ainoastaan perustettaessa yritystä. Voit ilmoittaa samalla kertaa yrityksesi kaupparekisteriin,  mutta se ei ole pakollista. Kaupparekisteriin täytyy kuitenkin ilmoittautua, jos seuraavista ehdoista jokin täyttyy

  • Yritystoimintaa varten on erillinen liiketila
  • Palveluksessa on muitakin kuin: aviopuoliso, lapsi tai lapsenlapsi
  • Elinkeinon harjoittaminen on luvanvaraista

(PRH n.d.)

Itse suosittelen kaupparekisteriin liittymistä, sillä se antaa yritykselle nimisuojan ja mahdollisuuden kiinnittää luottoa yritykseen. Jälkeenpäin kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa uudestaan 60€ kertamaksuna. Kaupparekisteri ei vaadi sinulta lisätoimenpiteitä tämän jälkeen, se on vain rekisteri.

 

Ilmoittautumisen yhteydessä kannattaa myös ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin. Tämä tarkoittaa sitä, että ennakkoperintärekisteriin liittynyt yrittäjä/yritys maksaa liiketoimintansa tulot itse suoraan verottajalle. Verohallinto ylläpitää tätä rekisteriä. (Ukko.fi n.d.). Ennakkoperintärekisteri antaa yritykselle myös oikeuden laskuttaa toisia yrityksiä, sekä yksityisten asiakkaiden hakea kotitalousvähennys suoritetusta työstä (ehtojen täyttyessä).

 

Vielä yksi rekisteri lisää, sitten loppuu tämä puudutus ja alkaa hauska osuus

 

Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa velvollisuutta laskuttaa arvonlisävero osana myytyä suoritetta. Tämä arvonlisävero kuuluu toimittaa verottajalle ohjeiden mukaisesti, se ei ole siis sinun omaa rahaasi.  Voit tutustua verottajan sivuilla tarkemmin, mitkä ovat arvonlisäverokannat ja mikä kaikki on arvonlisäverovelvollista toimintaa. Lähes kaikki palvelut ja monet tuotteet laskutetaan 24% alv kannalla. Tällöin 100€ myydystä tuotteesta suoritetaan 19,36€ verottajalle, koska arvonlisäverokanta oli 24%. Ota tämä huomioon hinnoitelussa! Olet velvoitettu maksamaan arvonlisäveroa ja olemaan arvonlisäverovelvollisuus rekisterissä, jos liiketoimintasi liikevaihto ylittää 15 000€ rajan. Muista tämä: liikevaihto on pähkinänkuoressa myynti, josta on vähennetty arvonlisäveron osuus. Et voi kuitenkaan laskuttaa arvonlisäveroa laskuissasi ellet ole arvonlisäverovelvollinen. Arvonlisäverovelvolliseksi voit ilmoittautua omaverossa yrityksen perustamisen jälkeen. Arvonlisäverovelvolliseksi voi ilmoittautua vapaaehtoisesti tai pakollisten ehtojen täytyttyä. Oma vinkki on, että ilmoittautuminen arvonlisäverovelvolliseksi on järkevää, vaikka se ei olisikaan heti pakollista. Alempana vinkki tulojen maksimoimiseen arvonlisäveron kanssa.

 

Arvonlisäverojen maksutiheys on joko; kuukausi, neljännes vuosi, vuosi (vero.fi n.d.). Maksutiheys perustuu yrityksen toiminnan laajuuteen:

  • Liikevaihto alle 30 000€ (vuosi)
  • Liikevaihto alle 100 000€ (neljännes vuosi)
  • Muissa tapauksissa (kuukausi)

 

Tilikaus

 

Toiminimen tilikausi on kalenterivuosi eli 12 kuukautta. Aloittaessa toiminnan tilikausi voi olla kuitenkin tätä lyhyempi tai pidempi. Maksimissaan tilikausi voi olla 18 kuukautta. Tämä mahdollisuus on sen takia, koska toiminimen normaali tilikausi menee kalenterivuoden mukaan, joten tuskin kaikki perustaa toiminimeä juuri 1.1. Täten on harkinnan varaista haluaako muuttaa ensimmäisen vuoden tilikauden alle vuodeksi tai maksimissaan 18 kuukaudeksi. On otettava huomioon, että tilikauden ollessa jokin muu kuin kalenterivuosi suhteutetaan liikevaihto täsmäämään 12 kuukautta. Jos siis ensimmäinen tilikausi on 3 kuukautta ja teet tänä aikana 5000€ liikevaihtoa, suhteutetaan liikevaihtosi vastaamaan kokonaista vuotta. Tämä tarkottaisi suhteutettuna 20 000€ liikevaihtoa. Tämä tilanne vaikuttaa vain arvonlisäverojen maksamisen määrään, jos olet oikeutettu alarajahuojennukseen. Et joudu missään vaiheessa maksamaan yli asetetun alv verokannan arvonlisäveroja verottajalle. Jos tämä suhteutus ja alarajahuojennus ei mennyt kaaliin se selviää seuraavaksi, eli eteenpäin.

 

Jatka asiaan perehtymistä osassa (2/2). Tähän ei kannata jättää enää hommaa kesken, jos tänne asti pääsit.

 

Lähteet:

 

Patentti- ja rekisterihallitus. n.d. Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus. Luettu 22.8.2021. https://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yeh/perustaminen.html

 

Ukko.fi. 13.4.2021. Ennakkoperintärekisteri – mikä se on? Luettu 22.8.2021. https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/ennakkoperintarekisteri/?utm_source=adwords&utm_term=ennakkoperintärekisteri&utm_medium=ppc&utm_campaign=%5BTMI%5D+-+Blogit+uusi&hsa_kw=ennakkoperintärekisteri&hsa_tgt=kwd-663753265178&hsa_grp=116136535165&hsa_net=adwords&hsa_ad=498558703579&hsa_acc=4187901536&hsa_ver=3&hsa_mt=e&hsa_cam=12339768875&hsa_src=g&gclid=CjwKCAjw64eJBhAGEiwABr9o2KRaWKUEzlNPh77qov0v8Vwwn0phb8PdjKcTC9qEEjMGObZ05MkHCRoCVZgQAvD_BwE

 

Vero.fi. n.d. Arvonlisäveron verokausi ja sen muutokset. Luettu 22.8.2021. https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/ilmoitus-ja-maksuohjeet/verokauden-muutos/

 

Ilmarinen. n.d.YEL-työtulo vakuutuksen perustana. Luettu 22.8.2021. https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yel-vakuutus/yrittajan-tyotulo/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close