


Persoonallisuuden orientoitumisen rasismia
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Hei introvertti! Koetko että ekstrovertit eivät ymmärrä, miksi et ole yhtä paljon äänessä kuin he? Itse koen usein syyllistystä ekstroverttien suunnasta siitä, että olen introvertti ja äänessä oleminen ei ole minulle yhtä luonnollista. Itse ymmärrän kyllä ekstroverttien luonteen omaisen tarpeen suurelle määrälle sosiaalista stimulaatiota, mutta ymmärrys tuntuu olevan usein yksisuuntaista. Tilannetta ei helpota se, että palautteen ilmaiseminen ääneen tuntuu haastavalta. Uskon, että moni lajikumppaneistani käy läpi samoja haasteita ja meidät yleensä mielletäänkin pieneen vähemmistöryhmään. Tiesitkö, että kuitenkin joka kolmas meistä on introvertti?
Yksi yllättävä vahvuus, jonka introvertit usein omaavat on hyvät johtamistaidot. Johtajat mielletään yleensä Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni kirjan mukaan tutuiksi punaisiksi persooniksi. Ei heti uskoisi, että porukan hiljaisin voisi olla hyvä johtaja, koska hän ei ole sosiaalisissa tilanteissa näkyvillä oleva persoona. Adam Grantin tutkimus osoittaakin sen että introvertit johtajat usein tuottavat parempia lopputuloksia, kuin ekstrovertit johtajat. Introvertit johtajat usein antavat aktiivisten työntekijöiden juosta ideoidensa perässä, kun taas ekstrovertit innostuvat niistä ja huomaamattaan lyövätkin oman leimansa ideaan.
Mitä introvertit tarvitsevat?
Yksi introverttien vahvuuksista on luovuus. Luovuus syntyy parhaiten rauhallisuudessa, jossa ajatuksia ei katkaise mikään virike. Esimerkiksi luonnontieteilijä Charles Darwin karkasi usein luonnon rauhaan pitkille kävelyille ja jätti osallistumatta monille illalliskutsuille. Miksi? Koska luonnon rauhassa ja yksityisyydessä hänen ajatuksensa saivat tarvitsemansa tilan. Ekstroverttien on erittäin tärkeää ymmärtää, että introvertit tarvitsevat omaa rauhaa ja tilaa ajatusprosessilleen.
Lähteet
Cain, S. 2012. The power of introverts. YouTube-video. Julkaistu 2.3.2012. Viitattu 2.12.2019.
Hanna Saraketo
Noniin! Keskustelua odotellessa 🙂 Lisää Esseepankin tekstiin merkintä, missä olet tämän blogitekstin julkaissut ja mitä se tuotti. Montako luki, mitä kommentteja sait, mihin teksti johti. Otsikko ainakin on sopivan provokatiivinen; johtaako se introverttiyskeskustelun äärelle – se olisi mielenkiintoista tietää. PS. Blogitekstissä erityisesti kuva olisi kiva.