Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Pelon hinta



Kirjoittanut: Olli-Pekka Korhonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pelon hinta
Henkka Hyppönen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä tekisit, jos et pelkäisi ollenkaan?

 

Otsikon kysymys tuli mieleeni, kun luin Henkka Hyppösen kirjaa Pelon hinta.  Ensimmäisenä mieleeni pomppasi jokin harvinaislaatuinen tilaisuus, kuten laskuvarjohyppy. Päädyin kuitenkin vastaamaan itselleni, että menisin laulamaan suuren yleisön eteen, jos en pelkäisi ollenkaan. Mutta miksi, kun olisi mahdollisuus toteuttaa jotakin paljon jännittävämpää?

 

Suuren yleisön edessä laulamiseen liittyy huomattavasti enemmän arkisissa tilanteissa syntyviä tuntemuksia, joiden taustalla pelko jyllää, kuin laskuvarjohyppyyn. Tiedän, että olen huono laulamaan enkä varmasti osuisi nuottiakaan kohdalleen. Pelkään siis epäonnistumista, koska en osaa laulaa. Todennäköisesti nolaisin itseni lavalla totaalisesti. Pelkään siis epäonnistumisesta aiheutuvaa häpeää muiden silmissä. Seuraavana päivänä saisin varmaankin kuulla, kun ihmiset puhuvat kahvihuoneessa edellisen illan laulutaidottoman multakurkun tohelluksista lavalla. Pelkään siis leimaantumista ja sosiaalisen arvostuksen menettämistä. Tämän päätelmän keksimiseen meni ihmisaivoilta aikaa noin 15 sekuntia, ei kovin pitkään. Tällaiset ajatukset ovat varmasti joskus olleet ajankohtaisia ja arkipäiväisiä usealle meistä, ellei jopa kaikille. Jos et kuitenkaan missään tilanteessa ole kokenut tällaisia pelkoja, myönnän olevani kateellinen sinulle. Ilman tällaisia pelonsekaisia tunteita elämä tuntuisi huomattavasti helpommalta. Meidän ei kuitenkaan tarvitse antautua mystiseltä taikavoimalta tuntuvan pelon vietäväksi, vaan voimme riisua sen vähemmän pelottavaksi tai jopa saada sen toimimaan polttoaineen tavoin halutessamme saavuttaa jotakin.

 

Kuten kirjan nimi kertoo, pelolla on oma hintansa. Tätä kirjoittaessa olemme aloittamassa puolitoista vuotisen taipaleen yrittäjyyspainotteisen opiskelun parissa. Kirjassa on ristiriitaisia tunteita herättävä esimerkki yrittämiseen liittyen. Muihin maailman maihin verrattaessa suomalaiset arvostavat yrittämistä todella paljon. Vastakohtaisesti taas todella harva suomalainen on valmis ryhtymään yrittäjäksi. Hyppösen sanoin, olemme maailman paras penkkiyrittäjäkansa. Taustalla on jo aiemmin mainittuja pelkoja, kuten epäonnistuminen ja leimaantuminen, sekä suuret taloudelliset tappiot. Kansantaloudellisesti pelolle tulee kuitenkin kallis hinta yrittämättömyydestä. Tällä hypoteettisesti menetetyllä rahalla voitaisiin saada paljonkin hyvää aikaiseksi. Pelko vaikuttaa yrittäjien määrän lisäksi myös yritysten sisäiseen toimintaan. Tulevan lukukauden aikana ryhmänä työskentely on isossa roolissa. Mitä enemmän saamme ryhmästä irti, sitä parempi. Ilman turvallista ryhmähenkeä ja luottamusta muihin ryhmäläisiin maksamme taas hintaa pelolle. Kun ryhmässä vallitsee luottamus muihin jäseniin, on turvallista sanoa oma mielipiteensä asioihin. Keskustelu voi äityä kiivaaksikin ilman, että siitä tulee toista loukkaavaa riitelyä. Luottamuksen vallitessa saamme useampia mielipiteitä ja näkökantoja eri asioihin, jolloin ryhmä on myös luovempi. Ja luovuushan on yksi yrittämisen tärkeimpiä piirteitä.

 

Entä miten tällaisia selkeitä sekä myös välillisesti vaikuttavia pelkoja voisi ehkäistä? Esiintymiseen liittyviä pelkoja voisi esimerkiksi ehkäistä poistamalla pelistä panokset: mitä sitten, jos epäonnistun? Eihän se ole sen kummoisempaa kuin karaoken laulaminen illanvietossa kavereiden kanssa. Voimme myöhemmin muistella tapahtunutta ja nauraa sille. Esimerkin mukaiset pelot ovat oman ajattelumme aikaansaannosta. Toisin sanoen pelko voi olla suurelta osin kuviteltua. Ehkä jopa kliseisesti sanoen omien ajatusten muuttaminen positiivisempaan suuntaan on myös hyvä keino. Kirjassa viitataan tunteiden kaksijakoisuuteen: Fysiologiset reaktiot eri emootioiden taustalla ovat keskenään samankaltaisia, jolloin tarvitsemme kognitioita tulkitsemaan mitä juuri tunnemme. Jännittävässä tilanteessa kädet hikoavat ja tuntuu siltä kuin olisi perhosia vatsassa. Onnistumisen kannalta on merkityksellistä miellämmekö kyseiset reaktiot hermostuneisuudeksi vai innostukseksi. Kehomme on tällaisissa tilanteissa normaalia virittyneemmässä tilassa. Mielialan ollessa oikea, jännityksen voi kääntää voimavaraksi tulkitsemalla sen innostuneisuudeksi! Olen itse kokenut tätä kilpaurheilussa useiden vuosien ajan. Tällainen oikeanlaisen “latauksen” syntyminen ja sen purkaminen kilpailussa on yksi urheilun koukuttavimmista tunteista ja elämyksistä.

 

Kirjan lukeminen herätti pohtimaan sitä, kuinka paljon pelko vaikuttaa päätöksiimme. Varmasti monet tehdyt asiat kaduttavat jälkeenpäin, mutta vielä enemmän kaduttavat ne päätökset ja teot, joita ei tietyssä hetkessä uskaltanut tehdä. Jos jokin päätös on huono, sen lopputuloksen tietäminen kuitenkin omalla tavallaan on huojentava tieto. Muutoin joutuisimme vain arvailemaan, miten lopulta voisi käydä. “Great things happen for those who dare”

 

Olli-Pekka Korhonen

Lähde: Pelon hinta. 2014. Hyppönen, H.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close