Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Parempaa unta, kiitos!



Kirjoittanut: Olivia Pynnönen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hyvän olon hormonidieetti
Kaisa Jaakkola
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Deadlinet paukkuu ja pari tarjousta pitäisi lähettää. Vuorokaudessa ei tunnu olevan tarpeeksi tunteja kaiken sen tekemiseen mikä pitäisi saada työajan puitteissa tehtyä. Mistäpä muualtakaan sitä aikaa pihistäisi, kun nukkumisesta.

Uni on parasta mitä voit antaa kehollesi se ollessa stressitilassa. Jo parin yön riittävä, laadukas ja yhtäjaksoinen vähintään kahdeksan tunnin uni voi tiputtaa stressihormoni kortisolin määrää huomattavasti.

”Hyvällä unella tarkoitetaan sitä, että nukahdat nopeasti ja seuraavan kerran aukaiset silmäsi mieluiten 8-9 tunnin jälkeen nukahtamisesta. Jos heräät yöllä käymään vessassa, mutta nukahdat heti uudelleen, ei tämä todennäköisesti häiritse palautumistasi. Jatkuva pyöriminen, useat vessatauot ja nukahtamisen vaikeus yöllisen heräämisen jälkeen voivat sen sijaan vaikuttaa palautumiseen.” Jaakkola, K. 2016. 79.

On myös tutkittu, että illalla juuri ennen nukahtamista opitut asiat painuvat mieleen pitkien ja syvien unien aikana. Opiskelua ei kuitenkaan kannata jatkaa liian pitkään ennen nukkumaanmenoa, ettei se kiihdytä aivoja liikaa.

Unettomuuden tiedetään lisäävän riskiä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, ylipainoon sekä sydän -ja verisuonisairauksille. Unen voisikin sanoa olevan halpa ja mieluisa tapa pitää huolta omasta terveydestä.

Paranna untasi

Voiko joku olla vain huono nukkuja, vai onko kyse huonoista nukkumistavoista? Pystyykö unta ja sen laatua parantamaan? Kyllä pystyy. Kiinnittämällä huomiota muutamiin pieniin seikkoihin päivärytmissä, ravinnossa, sekä rauhoittamalla illan ennen nukkumaan menoa unta pystyy parantamaan! (On tietysti asia erikseen, mikäli kärsit vakavista uniongelmista, joihin tarvitaan lääkärin seurantaa ja lääkehoitoa.)

Rytmitä ja rauhoita

Pyri säilyttämään päivärytmisi muuttumattomana päivästä toiseen. Jos olet iltavirkku, huolehdi silti riittävästä unesta. Koko yöuni on harvoin palauttavaa, joten riittävän palautumisajan takaa, se että unitunteja tulee vähintään kahdeksan. Opettele priorisoimaan unta ja ymmärrä mitä se merkitsee omalle hyvinvoinnillesi, töillesi ja elämänlaadullesi. Aikatauluta päiväsi siten, että ajoitat päivän rankimmat aktiviteetit päiväsaikaan. Kovatehoinen urheilu virkistää, jolloin unen saanti hankaloituu. Huolehdi, että elektroniset laitteet on suljettu tuntia tai kahta ennen nukkumaanmenoa, jolloin niiden sininen valo ei häiritse kehon luontaista melatoniinin tuotantoa. Himmennä valaistusta ja tee jotain rauhoittavaa, lue kirjaa, kuuntele musiikkia tai sauno. Mennessäsi nukkumaan jätä älypuhelin ja muut laitteet toiseen huoneeseen tai ota puhelin mukaan lentokonetilassa. Näin vältyt puhelimen turhalta selaamiselta ennen nukkumaanmenoa. Huolehdi myös, että makuuhuoneessasi ole ylimääräisiä vaate -tai paperipinoja tai mitään muuta sellaista, joka voisi häiritä nukkumaanmenoasi. Makuuhuoneen tulisi olla rauhallinen lepopaikka, jossa nukutaan.

Nukkumista ja sen kehitystä voi seurata joko unipäiväkirjan tai älykellon avulla. Kuten kaikessa tekemisessä, tulokset motivoivat niin miksei unessakin!

Kauniita unia.

 

Lähteet:

Jaakkola, K. 2016. Hyvän olon hormonidieetti. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Helsinki.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close