Tampere
27 Mar, Monday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Parasta ennen johtamisessa



Kirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Petteri Kilpinen on yksi puhujista, joka tulee tähdittämään meidän ensivuoden Sport & Business- seminaaria. Olin kuullut paljon hyvää hänen kirjoittamastaan Liekeissä! -kirjasta, ja päätin ottaa sen heti luettavaksi. Kirja kertoo nykypäivän johtamisesta ja kuinka sitä tulisi kehittää. Kilpinen tarttuu ajatukseen johtamisesta ja ravistelee sitä kunnolla. Näin proakatemialaisena tulee usein mietittyä sitä, millaisia johtajia tarvitaan tulevaisuudessa ja millainen johtaja tahtoisin itse olla. Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana omat käsityksen ovat muuttuneet johtamisesta ja johtajan roolista yhteisössä melkoisesti. Esseessäni kerron oivalluksia siitä millaista johtamisen nykypäivänä tulisi olla, miten siihen pääsee ja millaisen Businessleaderin tarvitsisimme Promisialle. Kirjassa oli hurja määrä hyviä neuvoja johtajuuteen, ja olen poiminut niistä mielestäni toimivimmat ja parhaat.

Kilpinen kertoo kirjan alussa johtamisen muutoksesta. Ahne johtaminen vetelee viimeisiään ja pelkkä voiton tavoittelu ja asioiden johtaminen on historiaa. Nykypäivän yrityksiltä vaaditaan ihmisläheisyyttä ja vastuunkantoa ympäristöstä. Johtajien tulee miettiä miten saa työntekijät pysymään yrityksessään, eikä toisinpäin. Hyvät työntekijät haluavat olla osana yritystä jolla on hyvät tavoitteet ja tarkoitusperät, näin he pysyvät motivoituneina. Hyvän johtajan tulee olla inspiroitunut siihen mitä tekee, näin on helpompi inspiroida muita.

Itse olen iloinen muutoksesta, olen aina inhonnut rahakeskeistä kulttuuria. Ihmiset jotka eivät pelkästään tavoittele suuria määriä rahaa keinolla millä hyvänsä, eivät ole menestyviä. Menestyminen ei tarkoita pelkästään sitä, että tilillä on tuhansia euroja tuhansien perään, vaan nykyään se voi olla myös sitä, että teet jotakin mistä nautit ja olet hyvä siinä.

Nykypäivän yrityksiin rekrytoidaan osaavia ihmisiä, ajattelun tasolla. Ennen tarvittiin vahvoja käsiä, nykyään arvostus on idearikkaiden ja älykkäiden työntekijöiden omaisuutta. Tällaisten ihmisten johtaminen vaatii kykyä inspiroida muita, tukea uusia ajatuksia ja esimerkin näyttämistä.

Yksi parhaista kolahduksista Kilpisen kirjasta oli seuraava:

Ihminen joka yrittää johtaa luomalla pelkoa organisaatioon, ei elä nykyaikaa.”

Olen itse saanut kokea tämän kantapään kautta, sillä olen ollut tällaisen esimiehen alaisuudessa. Työpaikan esimies kyttäsi alaisiaan, ja raivosi pienimmistäkin virheistä. Kilpisen mukaan parhaita tuloksia saadaan työntekijöissä aikaan, kun he tuntevat itsensä tärkeiksi. Tämän allekirjoitan täysin, kun kokee itsensä arvostetuksi niin tekee mielellään niin hyvän suorituksen kuin mahdollista. Jokaisen johtajan tulisi siis miettiä mikä saa ihmiset tuntemaan itsensä arvostetuiksi ja tärkeiksi? Se, että olet ylikuormittunut ja teet pelkästään asioita joista et pidä, ei varmasti ylennä kenenkään mieltä eikä varsinkaan lisää tehokkuutta.

 

Jokaisella johtajalla tulisi olla vahvat tavoitteet ja unelmat, joita jakaa organisaation kanssa. Näin saadaan ihmiset inspiroitumaan ja päästään samalle tasolle heidän kanssaan. Liian kaukainen johtaja, jota kukaan ei tunne ei inspiroi millään tavalla. On pyrittävä tulemaan alas norsunluutornista ja oltava yhtä joukkoa työntekijöiden kanssa.

 

Johtaja, jota halutaan seurata, pystyy vastaamaan myöntävästi seuraaviin kysymyksiin:
1. Muuttuvatko ihmiset? Ihmiset saavat itsestään parasta irti vain, jos he ovat valmiita muutokselle. Hyvä johtaja on riittävästi läsnä ja auttaa viemään muutosta läpi.
2. Kasvavatko ihmiset? Hyvä johtaja auttaa ihmisiä enemmän kuin vain selviämään työssään. Hän auttaa heitä muuttumaan paremmiksi ihmisinä.
3. Menestyvätkö ihmiset? Tärkein mittari hyvälle johtajalle on alaisten menestys. Kuinka monessa johdon kannustinjärjestelmässä on otettu huomioon alaisten menestys?

 

Promisiassa on tällä hetkellä tilanne, missä meillä ei ole varsinaisia rooleja kenelläkään. Uskon silti siihen, että vuoden alusta tarvitsemme jonkin laisen johtajan tai pienemmän tiimin paneutumaan Promisian kehittämiseen sekä liiketaloudellisesti että yksilöiden kehittymisen kannalta. Tässä vaiheessa olisi arvokasta löytää jokaiselle tiimiläiselle oma arvokas asema tiimissä- ja tätä kautta kaikkien tiimiläisten pitäisi löytää vahva merkitys omalle tekemiselleen. Kuten aiemmin jo mainitsin, itsensä tunteminen arvostetuksi on työn tekemisen kannalta erittäin tärkeää. Liekeissä! -kirja antoi kattavan kuvauksen johtajuudesta, mitä se tässä hetkessä tarkoittaa ja kuinka sitä voidaan kehittää. Johtajuuden haasteet ovat valtavat, kaikkia kun on vaikeaa miellyttää. Johtamisen vaikeaksi tekee se, että paineita luodaan niin monesta suunnasta, mutta siitä huolimatta on pidettävä kiinni oikeanlaisista arvoista sekä ihmisten hyvästä kohtelusta. Omalle tiimilleni toivon johtajaa jonka sydänasia on tiimiläisten viihtyminen ja tiimin menestys. Hyvä kirja kokonaisuudessaan, paljon kolahduksia johtajuuteen liittyen.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close