Tampere
11 Aug, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Paras mahdollinen joukkuepelaaja – tiimiläisen kolme parasta ominaisuuttaKirjoittanut: Olivia Pynnönen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Paras mahdollinen joukkuepelaaja – tiimiläisen kolme parasta ominaisuutta
Patrick Lencioni
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Patrick Lencionin kirja Paras mahdollinen joukkuepelaaja – tiimiläisen kolme parasta ominaisuutta on kertomus yritysjohtaja Jeffistä, joka heitetään altaan syvään päätyyn, kun hän astuu setänsä saappaisiin isossa rakennusfirmassa. Kirjassa Jeff yhdessä tiiminsä kanssa pohtii kuinka löytää oikeat työntekijät, jotka ovat nöyriä nälkäisiä ja älykkäitä. Esseessäni pohdin  millaisia tiimipelaajia Revenassa on, ja kuinka voimme kasvaa parhaiksi mahdollisiksi joukkuepelaajiksi.

 

Nöyrä, nälkäinen ja älykäs

Kolmen hyveen yhdistelmä syntyi, kun Lencioni yhdessä kollegojensa kanssa perusti konsultointiyrityksen nimeltä The Table Group, jonka ydinarvoiksi he asettivat nöyryyden, nälän ja älykkyyden. Yhdessä nämä kolme ominaisuutta muodostavat loistavan tiimipelaajan, mutta mitä ne oikeasti tarkoittavat?

Nöyrä joukkuepelaaja ajattelee aina ensin muita kuin itseään, tässä tapauksessa tiimiä. Häntä ei ohjaa ego vaan yhteinen päämäärä. Hän ei pidä itseään ylivertaisena, mutta tietää kuitenkin oman arvonsa. Nälkäiset työntekijät ovat alati motivoituneita, eikä heitä tarvitse patistaa työntekoon. He ovat aina askeleen edellä muita ja haluavat jatkuvasti kehittyä. Älykkäät joukkuepelaajat puolestaan omaavat loistavaa tilannetajua sekä ihmisten lukutaitoa, he osaavat lukea tilanteita ja toimia niissä järkevästi. He ovat asiallisia ja osaavat pohtia tekojensa ja sanojensa vaikutuksia muihin, ennen niihin ryhtymistä.

 

Ihanteellinen joukkuepelaaja

Mutta millainen sitten on ihanteellinen joukkuepelaaja? Kirjassaan Lencioni kuvailee ihanteellista joukkuepelaajaa seuraavasti:

Kun tiimin jäsenet ovat yhtä aikaa vahvoja kaikilla näillä alueilla – kun heillä on merkittävää nöyryyttä ja nälkää sekä älykkyyttä ihmisten suhteen – he mahdollistavat tiimityön, koska heidän ansiostaan tiimiläisten on suhteellisen helppo selvitä tiimin viidestä toimintahäiriöstä. Tämä merkitsee, että he tavallista todennäköisemmin ovat haavoittuvaisia ja rakentavat luottamusta, antautuvat hedelmälliseen mutta epämukavaan konfliktiin tiimiläisten kanssa, sitoutuvat ryhmäpäätöksiin, vaikka olisivatkin alun perin olleet eri mieltä, vaativat toisia tiimiläisiä tilille nähdessään suorituksessa aukkoja, joihin voi puuttua, ja panevat tiimin tulokset omien tarpeidensa edelle (Lencioni 2016, 181).

Kukaan tiimin jäsenistä tuskin täyttää näitä kriteerejä vuoden jokaisena päivänä, sillä vaikkapa huonosti nukuttu yö voi muuttaa ihmisen käyttäytymistä ja näin saada hänestä täysin päin vastaisen tiimipelaajan. On kuitenkin ymmärrettävä, että edellä mainitut hyveet eivät ole luontaisia ominaisuuksia vaan ne ovat opittuja, kuka tahansa voi siis oppia olemaan nöyrä, nälkäinen ja älykäs.

 

Meistäkö huipputiimi?

Lencioni mainitsee kirjassaan, kuinka tiimiläisten tulisi antautua ”hedelmälliseen mutta epämukavaan konfliktiin” voidakseen tulla parhaiksi. Ja konflikteja, niitä meillä on tänä keväänä riittänyt. Suurimpana haasteena meillä Revenassa on ollut suora puhe, sitä on ollut joko liikaa tai liian vähän. Emme myöskään ole uskaltautuneet näihin ”hedelmällisiin konflikteihin” vaan pysyneet visusti omalla mukavuusalueellamme, nielleet ylpeytemme ja myötäilleet toisiamme vaikkemme olisikaan aina olleet samaa mieltä. Vaaditaan siis nöyryyttä, nälkää ja älykkyyttä, jotta voimme päästä suurimman esteemme yli ja kasvaa taitaviksi tiimipelaajiksi.

Peilatessani kolmea hyvettä Revenaan ja pohtiessani tiimimme jäseniä voin todeta, että meillä jokaisella on joukkuepelaajan taidot. Ei pidä kuitenkaan ylpistä liikaa ja luulla, että olemme jo huipputiimi ja parhaita mahdollisia joukkuepelaajia, sillä olemme kuitenkin vasta taipaleemme alussa. Näen kuitenkin Revenassa ja sen jäsenissä valtavan potentiaalin kasvaa yhdessä huipputiimiksi. Se vaatii varmasti monen monta konfliktia, verta, hikeä ja kyyneleitä, iloa ja yhteisiä onnistumisen kokemuksia, mutta en epäile hetkeäkään, ettemmekö voisi saavuttaa tätä tavoitetta, niin yksilöinä kuin tiiminä.

 

Lähteet:

Lencioni, P. 2016. Paras mahdollinen joukkuepelaaja. Keuruu: Otava.

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Toni Lehtimäki

    Hyvä ja mielenkiintoinen teksti ja kiinnostava näkökulma sekä peilaus omaan tiimiin. Kirjoitat hyvää ja selkeää kieltä. Kypsä analyysi tiimin haasteista. Uskon, että omalta osaltasi voit edesauttaa omassa tiimissäsi hedelmällisten konfliktien prosessia. Tästä on hyvä jatkaa kohti tavoitetta huipputiimiksi. Tarkista vielä viitteiden merkitseminen tekstiin. Opparissahan lähteiden merkitseminen on tärkeää. Tämän tekstin osalta ei tarvitse tehdä korjauksia.

    22.8.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close