Tampere
16 May, Monday
7° C

Proakatemian esseepankki

PaMu ryhmäni matkaKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tunnelmamuotoilu
Marjo Rantanen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Nonni, nyt palvelumuotoilun kurssin ollessa loppusuoralla ja presentaation, kiteytyksen ja tehtävien palautettua ajattelin kirjoittaa tunnelmamuotoilusta oman ryhmäni tuotoksen kautta. Ensiksi kerron kuitenkin hieman palvelumuotoilu matkastamme. Aloitimme neljän hengen ryhmällä, ryhmän nimi oli Team Coree. Teimme Moodlessa olevia tehtäviä järjestyksessä ja ajatuksella ja olimme erittäin tyytyväisiä tehtäviemme lopputulokseen. Koitimme miettiä tehtäviä rajaamamme Tampere-talon ongelman kautta, emmekä alussa halunneet rakastua mihinkään mahdollisista ratkaisuistamme. Rajaamamme ongelma oli pelko. Tampere-talon kilpailijoita ovat kaikki aikaa vievät asiat kuten esimerkiksi Netflix. Uskomme, että suurta pelkoa Tampere-talolle kuitenkin tuottaa UROS-live areenan valmistuminen naapuriin. Kun suurin osa tehtävistä oli tehty, aloimme miettimään itse tapahtumaa Tampere-talolle. Meillä oli muutama hyvä idea, mutta päädyimme yksimielisesti kauhutapahtuman, mysteeri-illallisen ja pakopelihuoneen yhdistämiseen. Miksi? Koska kaikki nämä ovat saavuttaneet suuren suosion ja suosio kasvaa jatkuvasti. Näiden yhdistäminen kuulosti myös mielenkiintoiselle ja toimivalle idealle. Aiheen päätettyä, teimme profiloidun kyselyn, jota jaoimme Facebookissa tiettyihin kohdennettuihin ryhmiin. Vastauksia kyselyyn saimme 320. Kyselyn jakamisen jälkeen minulle soitti toinen PaMu ryhmä: ”Mikä tää teijän kysely on? Älä ny viitti, tiekkö meillä on ihan sama idea. Pakopelihuoneet + kauhu”. Asiahan oli sitten sillä selvä, että oli turha lähteä tekemään täysin samoista ideoista kahta esitystä toimeksiantajalle, jos voisimme kerta yhdistää voimamme ja mennä syvemmälle. Kysyimme asiaa Tirriltä, homma sopi, ja eikun töihin.

 

Työkalut ja testaus

Pääsimme todellakin syvälle ratkaisussamme. Työkaluina käytimme Tampere-talon henkilökunnan haastatteluja, pakopelihuone pelaajien haastatteluja, asiakasprofiilien haastatteluja, Tampereen seudun ammattiopiston mediapoliksen haastattelua, kyselyjä, kyselytunteja ja sparrauksia, Business Model Canvasia, tuplatimanttia, intranetiä, sekä osa ryhmästämme kävi tapaamassa Markoa liittyen Noho Partnersin ja Tampere-talon yhteistyöhön mysteeri-illalliseen liittyen. Testasimme ratkaisuamme mahdollisimman saman tyyppisillä ihmisillä, kuin tehdyillä asiakasprofiileilla, Facebookin pakopelihuoneryhmässä, sekä tehdyillä (alku ja profiloiduilla) kyselyillämme. Voin siis vilpittömästi sanoa, että kyllä töitä on tehty ja syvälle menty. Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen ja olen tyytyväinen ratkaisuumme. Kurssi oli työläs ja paljon tunteja tuli käytettyä, mutta kyllä kiitos seisoi lopussa. Nyt varmana kohti loppu presentaatiota!

 

Murhatut mysteerit

Tapahtuman nimeksi annoimme Murhatut mysteerit. Tarpeeksi jännittävä, ei liian pelottava ja mielenkiintoa herättävä nimi. Ennen kun puhumme tunnelmasta, kirjoitan alle kiteytyksen tapahtumastamme, jonka kirjoitin myös Tampere-talolle, ja tiimini lisäksi muille PaMu tiimeille Teamsiin nähtäväksi:

Oletteko ikinä käyneet Dungeonissa, pakopelihuoneissa tai mysteeri-illallisella? ​Nämä kaikki palvelut ovat todella suosittuja ja suosio kasvaa edelleen. Me päätimme yhdistää nämä kaikki yhdeksi tapahtumaksi. ​ Tapahtumassa pääset kokemaan näyttelijöiden kertomana ja eläytyneenä kauhukierroksen, joka pohjautuu Tampereen ja Pirkanmaan historiaan. Aikamatkustusta historiaan. Mielenkiintoista, eikö? Koettuasi kauhukierroksen voit halutessasi jatkaa pakopelihuoneisiin ratkaisemaan jännittäviä pulmia tai mysteeri-illalliselle kokemaan jotain yllättävää. 

 

Esseessäni keskityn kauhukierroksen tunnelmaan, joten siitä vielä hieman tarkempi kuvaus teille kanssa lukijoille:

Kauhukierros koostuu kahdesta käytävästä, joiden aiheina ovat Pirkanmaan historia, kuten Näsilinnan kummitukset sekä suomalaiset rikosmysteerit. Aiheet valitsimme tekemämme kyselyn perusteella. Kauhukierros kestää 30 minuuttia ja yhteen porukkaan voidaan ottaa maksimissaan 15 henkilöä. Näyttelijäkertojan tehtävänä on johdatella asiakkaat tiettyyn historialliseen aikaan ja tapahtumaan, ja saada asiakas kokemaan itsensä osaksi tarinaa. Näyttelijäkertojan lisäksi matkan varrella on muita näyttelijöitä, jotka esittävät esimerkiksi historiallisia rikollisia. Näyttelijöiden lisäksi kauhutunnelmaa luovat lavastukset, äänet ja valot. ​

 

Tunnelma syntyy ajattelun, aistien ja tunteiden kautta. Asiakasta ei saa ohjata liikaa tiettyyn tunteeseen, vaan pitää antaa myös tilaa asiakkaalle löytää itselleen sopiva tunnelma. Asiakkaiden tunteisiin kannattaa kuitenkin koittaa vaikuttaa ja luoda positiivinen asiakaskokemus. Näin asiakas tulee mielellään uudestaan ja voi valita juuri meidän palvelumme jonkun toisen sijaan, jos tunnelma on ollut asiakkaan mielestä onnistunut. Tunnelmaa voi johtaa oikeaan suuntaan monilla asioilla. Esimerkiksi kauhukierroksella asiakkaan tunnelmaan pyrimme vaikuttamaan tuoksuilla, valoilla, väreillä, muodoilla, pinnoilla, teemoilla, taiteella, musiikilla, rytmityksellä, äänensävyllä ja läsnäololla. Tapahtumassamme kauhukierroksen asiakas määrä kerrallaan on maksimissaan 15 henkeä, jotta jokaisen asiakkaan tunnelma pysyy intensiivisenä. Näyttelijäkertoja, joka omaa hyvät näyttelijäntaidot johdattelee asiakkaat tiettyyn vuosilukuun ja tiettyyn teemaan. Näyttelijäkertoja on maskeerattu ja puvustettu tiettyyn ajanjaksoon. Asiakkaiden ympärillä oleva lavastus, ja AV-teknikoiden ääni- ja valoshow täydentävät kokemusta. Kierroksen tavoitteena on saada asiakas kokemaan, että hän on itse kyseisessä tapahtumassa ja ajanjaksossa.

 

Halusimme ehdottomasti liittää historian ja tositapahtumat kauhuun. Olen itse käynyt kolme kertaa Lontoon Dungeonissa, vaikka olenkin kauhun vihaaja. Menisin silti, milloin vain uudestaan. Syy miksi olen käynyt siellä niin monta kertaa, vaikka kauhu kuuluukin inhokki listalleni on mielenkiinto historiaa ja tositapahtumia kohtaan, sekä tunnelma. Dungeonissa vetäjänä toimii myös näyttelijä, ja Lontoossa käydään läpi Englannin vanhoja rikoksia, rikollisia ja mm. vanhoja kidutusvälineitä. Kierroksessa tunnelmaa luovat kertojanäyttelijän lisäksi matkanvarrella olevat näyttelijät, jotka näyttelevät juurikin historiallisia hahmoja. Lavastus on aivan mahtava. Pienetkin yksityiskohdat on mietitty loppuun, ja esimerkiksi vanhoja pubeja on kopioitu todella tarkasti. Myös valo ja ääni vaikuttavat. Käytävällä on aina suhteellisen pimeää, mutta kohdissa, missä luetaan esimerkiksi vanhoista rikollisista, on tarpeeksi valoa. Myös tuntoaistia on ajateltu. Yhdessä kohtaa näyttelijä heittää asuntonsa ikkunasta ”likavedet” kiertueen joukkoon, jotka sitten kimpoavat maasta pisaroina päällemme.

 

Lopuksi

Mietimme PaMu ryhmäni kanssa paljon tapahtuman tunnelmaa, koska sen ideana oli saada ihmiset tuntemaan itsenä tiettyyn paikkaan, pois Tampere-talolta. Palvelumuotoiluprosessi ja matka, oli ainakin minusta selkeä. Helppo se ei ollut ja useasti palattiin taaksepäin jo tehdystä työstä, ja sitten taas työstettiin uudestaan ja parempaa. Tapahtuman perusrakenne meillä oli selvillä, mutta hioimme sitä monta kertaa. Tärkein päämäärä oli asiakkaiden viihtyvyys ja tapahtuman tuottavuus. Haluaisimme myös tapahtumasta vuosittaisen Halloween tapahtuman Tampereelle. Lisäksi jos Tampere-talo lähtee toteuttamaan ideaamme, toivomme että saamme olla mukana toteuttamisessa. Olemme kuitenkin kontaktoineet jo monia toimijia, ja haastatelleet laajasti ihmisiä. Kiva kurssi, jatkossa voisi suunnitella mielellään muillekin toimijoille tapahtumia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rantanen, M. 2016. Tunnelmamuotoilu. Helsinki: Talentum Pro.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close