Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Palvelumuotoilijoita telineillä



Kirjoittanut: Johannes Mansikka-aho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ihmisiä telineillä
Kalle Päätalo
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Palvelumuotoilu on hyvin kiinnostava aihe-alue, sillä melkein kaikesta ihmisen suunnittelemasta tai tekemästä, voi löytää palvelumuotoilullisia hauskoja kulmia. Tällä kertaa palvelumuotoilu suurennuslasin alle päätyi Kalle Päätalon kirja Ihmisiä telineillä (1958)

Käsittelen kirjasta kaksi erilaista kulmaa palvelumuotoilun vinkkelistä. Miten saavuttaa uudenkaltainen asiakaskunta suomalaiselle kaunokirjallisuudelle ja miten laadukas palvelu vaikutti kirjan esittämässä tarinassa työmiesten tilanteeseen sodan jälkeisen ajan vaikeassa taloustilanteessa.

Uuden asiakaskunnan tavoittaminen. En ole millään tavoin kaunokirjallisuuden tai edes kirjallisuuden historian asiantuntija, mutta isovanhempieni ja netistä löytämäni tiedon perusteella työväen luokalle ja varsinkaan työväenluokan miehille ei ollut hirveästi saatavilla romaaneja sodan jälkeen. Tämän asiakaskunnan Päätalo onnistui ensimmäisellä teoksellaan vahvasti tavoittamaan. Palvelumuotoilun näkökulmasta Päätalo tutustui hyvin tarkasti, mitkä asiat kyseinen asiakaskunta tuntee ja kokee läheisekseen. Jos minä tekisin 12 tuntisia päiviä lumisateessa kantaen lautoja, en välttämättä kokisi omakseni sen jälkeen lukea teekutsuista barokin ajan Euroopassa.

Raskas työ, alkoholismi, perheongelmat ja sodan jättämät haavat koskivat valitettavan suurta asiakaskuntaa ja ne olivat asioita, mitkä he tunsivat ja kokivat. Nykyään palvelumuotoilussa usein mietitään, mitä uutta, innovatiivista ja kokeellista asiakkaille voitaisiin tuoda, jotta heidän elämänsä ja saamansa palvelu paranisi. Emme voi kuitenkaan unohtaa, että ihminen kokee turvallisuuden tunnetta asioista, mitkä hän tuntee. Asioista, mitkä hän kokee läheiseksi. Näistä asioista asiakas saa turvallisuuden tunnetta ja näiden asioiden luo ihminen haluaa myös palata. Tämä on toki osittain yleistämistä, mutta totta. Kun mietimme palvelumuotoilussa asiakaskokemusta, meidän täytyy tutustua asiakkaaseemme. Kuka hän on ja mistä hän löytää arkipäivän turvaa. Mistä palveluista ja asioista hän keskustelee hyvän päivän tutulleen kahvipöydän ääressä ja kertoo, että oli hyvää palvelua. Kalle Päätalo onnistui iskemään aikansa asiakaskunnan sydämeen ja tästä syystä kirja siirtyy usein jälkipolvelta toiselle. Hän löysi tavan palvella asiakkaitaan tuomalla heille asiakkaan kokemaa, tuntemaa ja silti heille uudenlaista palvelua. Kaikkea tätä yhdessä.

En tiedä kuinka tarkasti Päätalo oli miettinyt asiakaskuntaansa aihetta valitessaan, mutta syvälle hän oli kirjan taustatutkimusta tehdessä päässyt. Kirjassa käsitellään kerrostalon työmaata Tampereen ytimessä. Kirjassa käydään lävitse hyvin tarkasti rakennusprojektin eri vaiheet, työtapojen tarkasta kuvailusta aina työntekijöiden ja liittojen järjestämiin työseisauksiin ja tästä heränneisiin tunteisiin. Palvelumuotoilun kulmasta käsittelen eri työporukoita ja heidän toimittaman palvelun jälkiseurauksia. Kerrostaloa rakennettaessa täytyy maahan lyödä paalut syvälle, jotta kerrostalon valmistuttua maa ei anna periksi talon alla. Tuohon aikaan ei ollut saatavilla nykyaikaisia työkoneita paalutuksen tekemiseen, joten paaluja varten tuli kaivaa lapioilla syvät kuopat. Tuohon aikaan rakennustyömailla toimikin paljon työporukoita, jotka eritoten tarjosivat lapioinnin palveluita. Kyseisen ammattikunnan työt vähenivät hyvin nopeasti, osittain jo kirjan aikana, kun työkoneet lopulta tulivat ja yleistyivät. Tässä yhteydessä lapioijat jäivät tarpeettomiksi ja heille ei enää löytynyt työtä. On hyvin tärkeää palveluita tarjotessa ja ratkaisuita miettiessä, tutkia mitkä palvelut ovat oleellisia myös 5 vuoden päästä. Kannattaako yrityksessä satsata kaikkea kivijalka kauppaan, jos kilpailijat ovat jo muutaman vuoden päästä täysin verkossa? Jos osaat leipoa hyvän pizzan, mutta esimerkiksi markkinoille nyt ilmestyneen pizza-automaatin myötä kaikki pizzat ostetaan 5 vuoden päästä automaateista. Kannattaako kaikki keskittyminen ja energia laittaa nyt pizzerian perustamiseen vai voisiko edes ohessa pohtia, voisitko itse toimia esimerkiksi pizza-automaattien asiantuntijana tai mahdollisesti jopa valmistajana 5 vuoden kuluttua. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta on tärkeää pysyä selvillä, mihin oma palvelualasi on menossa ja suunnitella palveluita myös tulevaisuuteen.

Toinen palveluntarjoaja porukka kirjassa on muurarit. Kirjassa toistuu usein aihe, että muurarit ovat rakennuksen kannalta äärimmäisen tärkeitä ja niitä on markkinoilla aivan liian vähän. Muurarit pystyivätkin usein työnjohtajan murheeksi kilpailuttamaan palveluaan parhaiten maksavien välillä. Jos muurarit eivät olleet tyytyväisiä työmaahan tai palkkaan, he olivat varmoja, että tekemistä löytyy muualta. Muotoile palvelusi niin hyvin, että asiakkaat kilpailevat siitä. Varmista, että olet asiakkaallesi korvaamaton. Palvelua muotoillessa tutustu markkinaan ja varmista, että ratkaisusi kanssa ei ole liikaa kilpailua. Ota erottuvuus vahvuudeksi ja etsi palvelullesi kohderyhmä, mikä on valmis maksamaan siitä enemmän, jotta saa juuri sinun palveluita. Tämä ei suinkaan ole helppo tehtävä, mutta kun uppoudut kyseiseen ajatukseen palveluasi muotoillessa, ei sinulla tule olemaan ongelmia yrittäjänä.

Päätalon esikoisteosta on kuvailtu pitkästyttäväksi jorinaksi, missä yhden naulan hakkaamista käsitellään useampi sivu. Itse löysin kirjasta paljon mielenkiintoisia kulmia juuri palvelumuotoilun näkövinkkelistä. Kirjasta löytyisi myös mielenkiintoisia ajatuksia tiimin rakentamisesta, sekä johtamisesta.

 

-Johannes

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close