Tampere
18 Apr, Thursday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Paja viestinnästä



Kirjoittanut: Tiinu Pärssinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Paja viestinnästä 

Viestintä on aiheena sellainen, josta voisi loputtomasti keskustella. Siinä on aina kehitettävää ja on enemmän sääntö kuin poikkeus, että se ei suju täydellisesti. Promisian Lassi Seppä piti meille viestintään liittyen pajan ja saimme tiiminä hyvää keskustelua aikaiseksi.  

Viestintä vaatii aina läsnäoloa. Sen täyttyäkseen ei riitä, että on paikalla fyysisesti. Silloin kun voi oikeastaan ajatuksissaan olla ihan missä vain. Fyysistä läsnäoloa oleellisempaa on olla läsnä henkisesti. Silloin mahdollistuu vuorovaikuttava keskustelu, jossa kaikki osapuolet pystyvät jakamaan ajatuksiaan, niin että heitä oikeasti kuunnellaan.  

Nyt kun työskentelemme etänä, läsnäolon merkitys lisääntyy. Emme voi nähdä, varsinkaan jos videot eivät ole päällä, kuka on oikeasti paikalla. Fyysisissä kokoontumisissa kaikki ovat kuitenkin lähtökohtaisesti läsnä ja ainakin näennäisesti keskittyvät aiheeseen. Näet yleensä, jos jokin paikallaolijoista ei ole oikeasti läsnä tai ainakin se saattaa paljastua nopeasti. Sitä ei tarvitse arvuutella.  

Näin etänä välillä on herännyt epäilys siitä, että puuhaillaanko esimerkiksi palaverin aikana jotain ihan muuta. Pajassa nousi esiin vinkki, joka toimii pallon heiton tavoin. Kun kysytään kommenttia juuri käsiteltyyn aiheeseen, se pitää kuulijat valppaana ja paljastaa jos ei ole oikeasti ollut läsnä. Joskus saattaa käydä tahtomattaankin niin, että ajatus lähtee harhailemaan. Tieto siitä, että saatat koska vain päästä keskustelussa ääneen muustakin kuin omasta aloitteesta saattaa pitää paremmin hereillä. Toisaalta tämä tapa saattaa luoda ahdistavaa ilmapiiriä niille henkilöille, joiden ajatusprosessi on hitaampi eikä kykene muodostamaan yllättäen mitään ajatusta ilmoille.  

Toinen pajassa herännyt ajatus oli se, että viestintää helpottaa se, jos se saa reaktioita aikaseksi. Varsinkin kun puhutaan mielipiteistä ja joku rohkenee esittää ehkä yleisestä linjasta poikkeavan ajatuksen. Monesti meillä on pajoissa tai palavereissa seurannut tällaisista puheenvuoroista hiljaisuutta. Mielipiteen ilmaisijasta se tuntuu pahalta ja luo epävarmuutta, kun ei saa minkäänlaista vastakaikua. Näin varsinkin etäyhteyksissä tuntuu siltä, että kuuliko kukaan edes sanomaansa. Puhuimmekin, että varmasti joku on aina samaa mieltä ja he voisivat kommentoida edes sanomalla ”samaa mieltä”. Näin viesti vahvistuu.  

Kekäläinen (2016) vahvistaa pajassa syntynyttä ajatusta. Viestintä ei ole pelkästään tiedottamista, vaan vuorovaikutusta, joka rakentaa yhteishenkeä. Juuri sen takia on tärkeää, että reagoimme toistemme viesteihin. Se lisää myös yksilöiden motivaatiotaVuorovaikutus lisää myös halua jakaa omia ajatuksia, kun tietää, ettei tee sitä turhaan.  

Lähteet: 

Apajan paja 8.4.2020. Viestintä. Vetäjänä Lassi Seppä. 

Kekäläinen, E. 2016. Sisäinen viestintä sitouttaa, motivoi ja tuo tuloksia. Luettu 12.4.2020. 
https://www.reco.fi/sisainen-viestinta-sitouttaa-motivoi-ja-tuo-tuloksia/ 

Kommentoi