Tampere
04 Oct, Wednesday
12° C

Proakatemian esseepankki

PÄHKINÄ PURTAVAKSIKirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kirjoittanut; Kimi Vierre & Jimi Hautamäki

Ruoka-allergiat ovat yleistyneet maailmassa nopeasti lyhyessä ajassa. Tutkijat ovat yrittäneet selvittää, mikä on ollut syynä yksilön kehon vahvaan reaktioon harmittomalta vaikuttavaan ruokaan. Netflix dokumenttisarja Rotten avaa jaksossaan ruoka-aine allergioiden kasvua Yhdysvalloissa ja haastattelee allergisia ihmisiä heidän kokemuksistaan. Pääosassa ovat ihmiset, jotka ovat allergisia maapähkinöille, sillä heidän allergiset reaktiot ovat helposti laukaistavissa pienillä määrillä allergeeniä. Reaktiot ovat usein hengenvaarallisia ja siksi dokumentti keskittyy ravintoloihin, jotka laiminlyövät ruoka-allergikkojen tilauksia.  

 

Dokumentissa pohditaan allergioiden yleistymiseen johtuvia syitä, ja miksi ihmiset ylipäätänsä ovat allergisia. Allerginen reaktio johtuu immuniteetti järjestelmästämme. Kun joitain tiettyjä ruoka-aineita syö, luulee kehomme sitä vaaralliseksi aineeksi, ja silloin reagoi erittäin vahvasti tähän. Keho pyrkii hälyttämään vaarasta. Yhden teorian mukaan syy miksi allergiat ovat yleistyneet on nykyisen ruokamme puhtaus. Jolloin aikaisemmin tavanomaisia bakteereja ei pääse kehoomme. Vaikka allergioita on ruvettu tutkimaan huomattavasti enemmän ja sen aiheuttajia, niin suoraa vastausta tälle ei olla vieläkään löydetty. 

 

Maapähkinöiden aiheuttamat allergiset reaktiot eivät ole naurun aihe, eikä yhdenkään ravintolan tulisi ottaa asiaa kevyesti. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on tutkittu, että ruoka-aine allergikon todennäköisyys joutua sairaalaan on kolminkertaistunut 20 vuodessa. Tavanomaisimmat allergiaa aiheuttavat viljat ovat Suomessa vehnä, ohra ja ruis, mutta muillekin viljoille voi olla allerginen. Suomessa hoitoon hakeutuneiden allergiapotilaiden määrä on viime vuosina kasvanut selvästi. Allergioiden yleistymisen syynä voi olla myös se, että allergiaoireet tunnistetaan aiempaa paremmin. Niin kuin Iso-Britanniassakin, myös Suomessa pähkinäallergia on yksi yleisimmistä. Monella allergiat myös katoavat kylläkin iän myötä.  

 

Ravintoloiden tulisikin pyrkiä mukautumaan muuttuvaan tilanteeseen kasvattamalla tietoisuuttaan allergeeneistä ja muokkaamalla annoksiaan enemmän kaikille sopiviksi. Yleisimmät helposti allergisoivat ruoka-aineet ovat pähkinät, äyriäiset, kala, maito, kananmuna, soija ja vehnä. Asiakassegmentti on siis laaja, sillä useilla allergikoilla on useampi vakava päällekkäinen allergia.  

 

Ihmiset, jotka ovat pahasti allergisia jollekin tietylle ruoka-aineelle, ovat tarkkoja paikoista, joissa käyvät syömässä. Tämä kohderyhmä käyttää tehokkaasti hyväkseen sosiaalisia verkostoja ja sana kiirii nopeasti muiden allergikkojen korviin. Yksikin ravintolan aiheuttama reaktio voi aiheuttaa kyseisen marginaali kohderyhmän katoamisen asiakasvirrasta. 

 

On yleisesti tiedossa, että monet asiakkaat väittävät olevansa allergisia jollekin tietylle ruoka-aineelle, vaikka he vain seuraavat jonkun julkkiksen ohjenuoraa olemaan esimerkiksi gluteenittomalla ruokavaliollaTämä aiheuttaa ravintoloissa hämmennystä, sillä tilauksissa usein pääruoka on gluteeniton, mutta asiakas kuitenkin tilaa jälkiruoan, joka sisältää vain vähän gluteenia. Tämä voi aiheuttaa ravintolalle tietynlaista tilanteen aliarvioimista etukäteen. Varsinkin pienet noutoruokaravintolat eivät aina ota vakavasti ruoka-aine allergiatilauksia, sillä monet ihmiset ovat vain trendin orjia. 

 

Dokumentissa kuvataan ravintolaa, joka on erikoistunut allergiavapaisiin annoksiin ja tiedostavaa allergioiden vakavuuden. He ovat tehneet ruokalistat selkeiksi allergeenien kannalta ja heidän henkilökuntansa on koulutettu äärimmäisen hyvin tiedostamaan ruokalistan sisällöt ja kokkien käyttämät tuotteet. Ravintolan omistaja, joka toimii myös kokkina selittää kuinka tärkeää ruoka-aine allergikolle, on pystyä syömään varmasti turvallista ruokaa. Se ei riitä, että tarjoilija sanoo että ”tämän pitäisi olla sinulle sopivaa”. Kun tarjoilija käy yhdessä asiakkaan kanssa listaa läpi perusteellisesti, niin asiakas myös kokee tulleensa välitetyksi ja kokee turvallisuuden tunnetta.  

 

Liiketoiminnan kannalta tällainen erikoisjärjestely tuo tietyn marginaali kohderyhmän luoksesi. Jos kaveriporukka on lähdössä syömään ja joukossa on joku pahasti allerginen niin todennäköisimmin joukko suuntaa ravintolaan, joka on sopiva allergikolle.  

Marginaalisen kohderyhmän huomioon ottaminen aiheuttaa ravintolalle suuria kuluja. Välillä pääkokki joutuu menemään valmistamaan pienen annoksen salaatinkastiketta, jotta voi olla varma, ettei siinä ole mitään muita aineita kuin allergia-asiakas on tilannut. Siihen voi kulua 15 minuuttia ja sinä aikana muut ruoat odottavat tekijää. Kuluja tulee myös tekaistuista allergiaväitteistä. 

 

Yksinään tällainen kohderyhmä ei täytä ravintolaa päivittäin, ainakaan pienillä paikkakunnilla, mutta allergioiden tarkka huomioiminen ei karkota tavallisia asiakkaita. Päinvastoin se tuo ravintolalle tietynlaista arvoa niidenkin ihmisten silmissä, joilla ei ole ruoka-aine allergiaa. Korkean keliakiariskin ja selvien oireiden takia Jimi on gluteenittomalla ruokavaliolla. Olen gluteenittomalla ruokavaliolla ja eniten ilahduttaa, jos pienet kahvilat tai ravintolat yllättävät laajalla gluteenittomilla vaihtoehdoilla. Esimerkiksi monien catering yritysten valmistamat ruoat ovat lähtökohtaisesti aina gluteenittomia. Juhlissa, joissa on mahdollisesti satoja ihmisiä, on varmasti mukana useampi keliaakikko. Eikä tämä järjestely aiheuta närää muissa asiakkaissa, sillä esimerkiksi gluteeni ei ole ihmiselle tarpeellinen ruoka-aine, eikä sen poissaoloa huomaa.” Hautamäki, 2020. 

 

Kannustetaan kaikkia elintarvikealalla työskenteleviä yrityksiä ja projekteja ottamaan tämä kohderyhmä huomioon. Vaikka markkinat ovat pienet, niin asian huomioon ottaminen ja vaihtoehtoisten tuotteiden tarjoaminen tuo yrityksellesi imagoa parantavaa arvoa. Ja ennen kaikkea tuomaan myös lisää asiakkaita.  

 

Ruoka-aine allergioiden myötä on markkinoille toki myös syntynyt uusi markkinarako. Nämä markkinat pitävät sisällään juuri allergikoille suunnattuja tuotteita. Esimerkiksi suklaassa on yleensä merkintä, että saattaa sisältää pähkinää. Sillä useassa tehtaassa pähkinää käsitellään ja ei voida olla satavarmoja siitä, etteikä pieniä määriä pähkinää joudu ns. normaalin suklaan joukkoon. On olemassa kuitenkin täysin pähkinä vapaita suklaita. Nämä suklaat tehdään täysin erillään muista mauista, jolloin voidaan olla varmoja, että pähkinää ei joudu suklaan joukkoon. Tämä tuote on varmasti tärkeä juuri allergikoille ja heidän perheilleen. Niin kuin edellä jo mainittiinkin, niin vaikka todellinen käyttäjä ryhmä olisikin pieni, niin esimerkiksi koko perhe voi käyttää kyseisiä tuotteita suojellakseen perheen allergikkoa reaktioilta.  

 

Hyvänä esimerkkinä toimitaan esimerkiksi myös minä ja Jimi. Sillä kun olemme minun tai Jimin luona, ja meidän pitää tehdä ruokaa, joka soveltuu molemmille, valitsemme suoraan gluteenitonta ruokaa, jolloin molemmat voimme turvallisesti syödä sitä. Tämä ei mielestäni vaikuta mitenkään ruuan heikentävästi ja minä haluan syödä yhdessä kaverini kanssa turvallista ruokaa, joka käy molemmille. Ravintolassa toki tilaamme varmastikin eri ateriat, mutta olemme valinneet ravintolan sen mukaan, että sieltä löytyy molemmille syötävää.” Vierre, 2020. 

 

Rotten sarjan jaksossa Pähkinäpurtavaksi käsiteltiin myös hoitokeinoja, joita ovat esimerkiksi äkillinen ensihoito EpiPen. Tätä käytetään yleensä vahvojen reaktioiden yhteydessäjolloin allergiapotilas on hengenvaarassa. Toinen keino mitä käsiteltiinoli siedätyshoito. “Tästä hoidosta itselläni on sen verran kokemusta, että olen itse hieman vanhemmassa iässä syömään pieniä määriä ruoka-aineita, joille olen ollut allerginen. Ja suurin osa allergioistani onkin hävinnyt. Itselläni oli vahva siitepölyallergia, jonka myötä olin esimerkiksi pähkinälle allerginen. Kuitenkaan en ole millekään aineelle ollut hengenvaarallisesti allerginen. Itse käytin myös paljon reseptillä saatuja allergialääkkeitä allergioiden hoitoon.” Vierre2020. 

 

Dokumentin pohjalta halusimme levittää tietoutta yleisesti enemmän allergioista ja sen tuomasta vastuusta liiketoiminnassaEssee toimii myös hyvänä muistutuksena vakavien allergioiden vaikutuksia ja haasteista ravintola, sekä liike-elämässä.  

 

 

Lähteet 

 

Rotten – Pähkinäpurtavaksi, 2019 

 

Ruokatieto.fi – RUOKA-AINEALLERGIAT JA YLIHERKKYYS, luettu 5.5.2020 

 

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/erityisruokavaliot/ruoka-aineallergiat-ja-yliherkkyys 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close