Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Padel



Kirjoittanut: Julius Honkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 8 minuuttia.

Johdanto

Tämä essee on kirjoitettu yhdessä Pyry Paason, Atso Jaakkolan ja Julius Honkasen kanssa. Kiinnostus aihetta kohtaan syntyi, kun aloimme käymään yhdessä pelaamassa padelia ja halusimme tutustua lajiin, sekä sen historiaan tarkemmin. Tässä teoksessa käydään läpi lajin historiaa, sääntöjä, yleisimpiä lyöntejä sekä varusteita. Padel on tällä hetkellä maailman nopeinten kasvava mailapeli ja oletkin varmasti kuullut puhuttavan lajista. Jos padel on kuitenkin lajina täysin vieras, tämän esseen luettuasi ymmärrät lajin perus elementit ja sen mistä siinä on kysymys.

Padel on viime vuosina noussut suuren kansan tietoisuuteen mutta sen juuret juontavat aina 1968 vuoden Maksikoon saakka. Se on eräänlainen yhdistelmä squashista sekä tenniksestä. Varusteina toimii pääasiallisesti padelmaila sekä pallo. Näistä syvemmin esseessä, mukavaa lukuhetkeä!

 

Padelin historia

Padelin juuret juontavat 1968 vuoden Acapulcoon, Meksikoon. Pelin kehittäjänä pidetään Meksikolaista Enrique Corcueraa joka loi Padelin vuonna 1968–69. Padel on eräänlainen sekoitus tenniksestä ja sqaushista. Peli levisi aluksi muualle Meksikoon, josta se siirtyi Marbellan kautta ympäri Espanjaa. ’’Espanjan prinssi Alfonso de Hohenlohe matkusti 1970 luvun alussa Meksikoon tapaamaan ystäväänsä Enrique Corcueraa. Corcuera oli rakentanut tontilleen alimittaisen tenniskentän, jonka hän oli aidannut 3 metriä korkealla seinällä. Kentällä oli tarkoitus pelata puumailoilla seinien kautta kuten squashia.’’ (Geemedia, 2016.) ’’Prinssi innostui pelistä ja kotiin palattuaan päätti tehdä peliin pieniä sääntö- ja kenttämuutoksia. Hän rakennutti ensimmäiset 2 kenttää aurinkorannikon Marbellassa sijaitsevalle clubilleen. Peli sai heti valtavan suosion prinssin jet-set ystävien keskuudessa ja monet heistä ryhtyivät rakentamaan omia kenttiään lyhyessä ajassa.’’ (Geemedia, 2016.)  Laji saavuttikin Espanjassa erittäin suositun aseman. Tänä päivänä Padel on Espanjan toiseksi suosituin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen yli kahdella ja puolella miljoonalla aktiiviharrastajalla. ’’Espanjasta laji on sittemmin levinnyt myös muualle Eurooppaan, erityisesti Ranskaan, Belgiaan, Saksaan ja Italiaan. Latinalaisessa Amerikassa Padelia pelataan mm. Uruguayssa, Chilessä, Venezuelassa ja Brasiliassa ja laji on levinnyt myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.’’ (Suomen Padel liitto, 2021.)

Vuonna 2003 Helsinkiin Hietaniemen rantaan pystytettiin ensimmäinen padel kenttä ja sen takana toimii suomalaisen padelin pioneeri Piukku Kopiloff. Ensimmäinen sisäkenttä pystytettiin kuitenkin vasta vuonna 2010 ja se rakennettiin Pyhtäälle. Samana vuonna alettiin rakentaa seuraavia sisäkenttiä Myllypuron Smash Centeriin. Vuonna 2016 avattu Padel Club Finland Espoon Kilossa oli ensimmäinen pelkästään padeliin erikoistunut sisäpelikeskus. Samana vuonna perustettiin myös Suomen ensimmäiset padelin erikoisseurat Padel Club Finland ry ja PadelJKL ry.

Vuonna 2010 alettiin myös rakentaa seuraavia sisäkenttiä Myllypuroon Smash Centeriin. Padel Club Finland Espoon Kilossa oli ensimmäinen pelkästään padeliin tarkoitettu sisähalli ja se avattiin vuonna 2016. Samana vuonna perustettiin myös Suomen ensimmäiset padelin erikoisseurat Padel club Finland ry ja PadelJKL ry. Vuonna 2021 padel kasvoi suomessa huikeaa vauhtia ja se olikin padelin voimakkain kasvuvuosi koronasta huolimatta. Harrastajien määrä kasvoi noin 30 000:sta yli 60 000:een. Kenttien lukumäärä kasvoi 206:sta 623:een ja padelseurojen määrä 28:sta 58:aan. Padelin aloittamiskynnys on mailapeleistä varmasti helpoin ja peliä syntyykin jo heti ensimmäisillä kerroilla. Tästä syystä se varmastikin on maailman nopeinten kasvava mailapeli. (Suomen Padel liitto, 2021.)

 

Säännöt.

Padelia pelataan kaksi vastaan kaksi eli pelimuoto tunnetaan nelinpelinä.

 

Pisteytys:

Ottelu pelataan paras kolmesta erästä, joista jokainen erä pelataan kuuteen pelivoittoon tai tie-breakkiin.

Pisteytykset Padelissa menee seuraavasti: 15, 30, 40 ja peli. Tasatilanteessa 40-40, tarvitaan kaksi perättäistä voittoa eli kahden pisteen erolla pelin voittaminen.

Erää pelataan kuuteen pelivoittoon ja myös näissä peleissä kahden erolla pitäisi erä voittaa. Mikäli päädytään 6-6 tilanteeseen ratkaistaan peli tie-break nimisellä erällä. Tässä pelataan seitsemään pisteeseen ja jälleen kahden pisteen erolla voiton itselleen saa.

 

Syöttäminen:

Syöttäminen aloitetaan aina alakautta ja lantion alapuolelta. Syöttö alkaa tiputtamalla pallo syöttöviivan takana maahan ja sen pompatessa ylös sen lyödään vastustajan ristikkäiseen syöttöruutuun. Syötön aikana syöttäjän pitää koko ajan olla syöttöviivan takana.

Yhden pelin ajan toimii aina sama syöttäjä ja seuraavaan peliin syöttövuoro vaihtuu vastustajalle. Syöttäminen aloitetaan aina oikeanpuoleisesta ruudusta ja pisteen tultua vaihdetaan aina ruutua toiseen. Eli joka toisella syötöllä oikeasta ruudusta ja joka toisella vasemmasta.

Syöttöruudussa pallo saa pompata kuinka useasti vain. Pallo ei kuitenkaan pompun kautta saa osua verkkoon, mutta lasiosuudelle kyllä. Mikäli syöttö on muuten oikea, mutta osuu hieman keskiverkkoon, saa syöttäjä uuden syötön.

Padelissa syöttäjällä on aina kaksi yritystä. Niin kutsuttu ykkös syöttö ja kakkos syöttö.

Syötön aikana pallon on pakko osua puolustavan joukkueen ruutuun, eikä palloa saa palauttaa suoraan ilmasta. Tämä tilanne koskee toki vain aloituksen palautusta ja tämän jälkeen pallorallissa palloa saa lyödä suoraan ilmasta.

Pallorallin aikana pisteen saanti tapoja on useita. Päätarkoituksena on saada pallo palautettua keskiverkon yli vastustajan kenttään. Mikäli pallo siis jää joukkueella keskiverkkoon, lyödään omalla puolella verkkoseinään (lasiseinän kautta saa palauttaa), lyödään kentältä ulos, pomppaa samalla kenttäpuoliskolla maahan kahdesti tai osuu vastustajan puolella ensin lasi- tai verkkoseinään. Tällöin lyönti on ulkona ja vastustaja saa pisteen.

Pallon osuttua vastustajan kenttään saa vastustaja pelata pallon takaisin, vaikka se osuisi kentän jälkeen verkko- tai lasiseinään, kuinka monesti vain, kunhan kenttä kosketuksia on vain yksi. Pallon saa myös palauttaa keskiverkon yli oman puolen lasiseinien kautta kimmottamalla, mutta ei kuitenkaan verkkoseinien kautta kimmottamalla. Pallon saa myös hakea pelikentän ulkopuolelta, mikäli se sinne vastustajan lyönnistä verkko- tai lasiseinien yli pomppaa, kuitenkin siten, että se ei saa tuolla alueella osua maahan.

Padelin ehdoton ykkössääntö kuitenkin on, että kyseessä on herrasmies laji ja aina syöttöjen ja pallojen oikeellisuudesta, vastustaja toimii tuomarina.

Padelissa pyritään pelaamaan etukenttää, josta vastustajan antaessa heikon palautuksen päästään helposti lyömään tehokkaita ja tarkkoja iskuja. Pelikaverin kanssa olisi ajatus pyrkiä liikkumaan kumpikin omissa ruuduissaan pysty akselilla eteen ja taakse samassa rintamalinjassa. Tällä ehkäistään vapaiden linjojen avaamista vastustajalle. Mahdollisimman tehokas kentän peittäminen on siis tärkeää, koska kenttä on suhteellisen pieni ja tilanteet rakentuvat nopeasti.

Padelissa on monia lyöntejä, joilla pyritään eri lopputuloksiin. Vaikka padel on äärettömän helppo peli aloittelijalle, on pelissä myös opittavaa ja kehitettävää kokeneemmallekin. Padelin ehdottomia etuja ovat sen sosiaalisuus, kuntotasoon katsomaton harrastusmahdollisuus ja ennen kaikkea taitotasoon katsomaton mahdollisuus taktiseen ajatteluun. Mitä pidemmälle pelissä kehittyy, alkaa taktisen ajattelun tärkeys ja eri lyöntien tunteminen ja hyödyntäinen lisääntyä.

 

Yleisimmät lyönnit, joita padelissa käytetään.

Kämmen- ja rystylyönti:

Kämmen- ja rystylyönnit ovat padelin ehdottomasti tärkeimmät lyönnit. Nämä ovat lyöntejä, jotka ovat koko pelin pohjana. Näytä lyöntejä käytetään pallon palauttamiseen keskiverkon yli sekä puolustamiseen. Kämmenlyönnin yleisimmät haasteet ovat liian haastavat liikkeet tai myöhäinen valmistautuminen. Eli valmistaudu lyöntiin hyvissä ajoin ja ota tukeva asento. Rystylyönnissä taas haasteina monesti ovat vasemman käden hyödyntämättömyys tai väärässä vaiheessa pallokontakti. Avusta siis tukikädelläsi mailaa hakemaan taakse vienti ja varmista, että olet hieman poikittain kenttään nähden. Tällöin pitäisi alkaa myös rystylyönnin onnistua. Itse ainakin huomaan tuovani toisella jalalla askelen aina samalla kun paukautan lyönnin ja saan tästä vielä pienen lisä voiman lyöntiin. Padelissa maila liikeradat ovat lähtökohtaisesti maltillisia kropan käytön muutenkin pienessä ja dynaamisessa paketissa.

 

Volley lyönti:

Volley lyöntejä tehdään myös kämmeneltä sekä rystyltä. Volley lyönnit ovat joko neutraaleja, puolustavia tai aggressiivisia. Näillä haetaan voimaa lyöntiin ja pisteiden ratkomista. Tyypillisin virhe mitä aloittelijoilla on, että volley lyönnit jäävät verkkoon tai menevät suoraan vastustajan lasiseinään. Näissä tapauksissa yleisin virhe on, että lyönti lähtee liiaksi ranneliikkeellä. Lyönnin olisi tarkoitus olla mahdollisimman sulavaliikkeinen ja liike tulla koko ylävartalosta. Maila lähtee hieman pään takaa tehden kaaren pään ympäri ja osuen palloon siten, että maila on hieman sivuttain nähden haluttuun lyöntisuuntaan. Minulla oikeakätisenä siis mailan lyöntipinta osoittaisi hieman oikealla yläviistoon, mutta lyöntiin lähtee suoraan eteenpäin vastustajan kenttään. Tällöin myös lyöntiin tulee automaattisesti kierrettä. Tämä on lyöntinä myös kaikkein helpoin opetella volleyta pelaamaan.

 

Lobby:

Padelin ehkä tärkein lyönti on lobby. Lobbyssa ollaan tilanteessa, että pelataan itse takakentällä ja vastustaja on noussut etukenttään. Kuten aiemmin kerroimme, olisi tavoite siis pelata etukenttää, sillä mikäli takakentästä palautamme pallon verkon yli, pääsee vastustajamme pelaamaan helpon volleyn. Tämän takia haluamme pelata lobbyn. Tässä lyönnissä tarkoitus on siis lyödä korkea kaari yli vastustajien aivan heidän takakenttänsä tuntumaan. Tämä lyönti siis pakottaa vastustajan laskeutumaan takakenttään. Ja koska tavoitteena oli parina liikkua samassa rintamalinjassa, liikkuvat molemmat lähtökohtaisesti taakse lobbya hakemaan. Tällöin lobbyn heittäjänä me pääsemme nousemaan etukenttään ja ottamaan itsellemme hyökkäysaseman. (Simplepadel.com, 2022)

Padelissa tyypillinen haaste uusille harrastajille on seinän hahmottaminen ja ennen kaikkea sen hyödyntäminen. On helppoa oppia ja alkaa kehittyä ns. peruspeliä kämmen- ja rystylyönneillä ja tarkkuuskin alkaa monesti aika nopeasti kehittymään. Suosittelemme alusta asti antamaan erityisfokusta lasin kautta pelaamiseen. Esimerkiksi todella oiva tapa on ottaa muutamat lämmittelypallot ennen pelejä ja harjoitella vaikka pelkkää lasin kautta pelaamista. Tämän oppiminen on pelin kannalta todella hyödyllistä ja nostaa pelimukavuutta huomattavasti.

Toinen asia, joka itse huomasin aloittelijana tekeväni väärin, oli se, että yritin olla yhtä hyvä kuin kaikki muut. On siis hyvä, mikäli peliseurasi on itseäsi tasokkaampaa, sillä tällöin on sinunkin pakko kehittyä ja kehitys onkin nopeampaa. Helppoihin virheisiin tämmöisessä tilanteessa toki helposti joutuu. Ei ole helppo lähteä lyömään rauhallista ja varmaa volleyta, kun näkee, että kaveri lyö puolet lujempaa. On myös tosiasia, että kaverisi on varmasti lyönyt montaa kertaa enemmän lyöntejä kuin sinä. Keskity siis ennen kaikkea saamaan pallo varmasti vastustajan kenttään. Sitä myöden, kun varmuus alkaa löytyä, myös tarkkuus alkaa pikkuhiljaa tarkentua pienempään ja pienempään alueeseen sekä lyöntinopeus kasvaa nopeallakin tahdilla. Maltti on valttia tässäkin asiassa.

Padelissa on myös pitkä lista muitakin lyöntejä ja varsinkin mitä kokeneemmalle tasolle mennään, tulee kaikille eri kierteisille ja variaatioille samasta lyönnistä käytännössä omat nimensä. Peli kun ammatillasi tasolle mentäessä muuttuu hyvin paljon teknisemmäksi ja tarkemmaksi. Näillä lyönneillä, joita esseessämme esittelimme, pääset kuitenkin todella hyvin alkuun. Ja kestihän tuo itselläkin aika kauan lajin parissa pyöriä ennen kuin ymmärsin esimerkiksi ehkä pelin tärkeimmän lyönnin eli lobbyn merkityksen. Eli hyötyä ja vähintäänkin kertausta kokeneemmallekin pelaajalle.

 

Padel maila

Padel mailan on tärkein padelin varuste. Padel mailoja on erilaisia niin muodollisesti, painotukseltaan ja rakenteellisesti. Tässäpä sinulle hieman tausta tietoa. Miten voit itsellesi hommata juuri oikeanlaisen mailan.

Padel mailassa ei ole yhtä oikeaa vastausta mikä on paras maila. Lähtiessäsi etsimään oikeaa mailaa. Kysytään: Oletko harrastunut miten paljon padelia vai oletko juuri aloittanut? Aloittelijan mailat antavat monesti enemmän anteeksi. Niissä on myös suurempi ”sweetspot”.  Ja taas kokeneemman pelaajan mailat ovat tarkempia ja erilaisella teknologialla tehty, jotka mahdollistavat tarkempia ja voimakkaampia lyöntejä. Mailan muotoja on kolme erilaista. On pyöreän, pisaran ja timantin mallisia mailoja.

Lähde: https://padelxpert.fi/kategoria/mailat/

 

Mailan pinta ja rakenne materiaalit

Mailassa on kolme kerrosta. Ne ovat kehys, ydin ja pinta. suurimmat erot tulevat pinnasta ja valmistusmateriaalista. Halvemmat mailat ovat useasti vähemmän joustavia ja teknisiä. jotka näkyvät mailan pinta materiaalissa, joka on usein sileä.

Runko ja pinta materiaali ovat isossa osassa mailoissa. Mailoissa käytetään lähtökohtaisesti kahta materiaalia näissä. Monet halvemman luokan mailoissa käytetään lasikuitu runkoa ja pinta materiaalina. Lasikuitu on joustavampi vaihtoehto muttei ole niin kestävä. Hiilikuituinen maila on jäykempi ja kestävämpi. Siksi usein kalliimmat mailat ovat tehty hiilikuidusta, jotta ne kestävä turnauksia ja pelit. Hiilikuidussa on eri tiheyksiä. Niitä on 3k, 6k, 12k, 18k, ja 24k mailoja. Numerot meinaava kuinka monta hiilikuitu säijettä on neliösenttimetrillä. Mitä tiheämpi mailassa on säikeet sitä nopeammin se palauttaa muodon. eli se tuottaa isomman voiman palloon. Mutta pitää muistaa, että siihen tarvitsee antaa myös voimaa, jotta se lähtee kovempaa.

Mailan ydin vaikuttaa pallonhallintaan ja lyöntivoimaan. Ydin materiaaleja on useampi. Niitä on vaahtomuovi, EVA, EVA-kumi ja Polyetyleeni.  Näistä yleisin halvemmissa mailoissa on vaahtomuovi mikä ei ole niin kova rakenne. Taas mitä kovempaan mailaan mennään. Sitä tarkempia lyöntejä saadaan.

Pinta sileydessä on eroja. Tällä halutaan saada palloon enemmän kierrettä. Mutta se ei ole ratkaiseva tekijä pallon kierteeseen. Siihen merkkaa eniten lyöntitekniikka. Siksi maailman huiput pelaavat sileillä mailoilla. Pintojen kerkaus on hiekkapaperimaisesta ihan sileään ja siltä väliltä.

 

Padel mailan kahva

Padel mailan kahva on myös yksi, jota on hyvä miettiä. Monesti kysymys, jolla tietää millainen kahva olisi itselle sopiva.  Pelaatko yhdellä vai kahdella kädellä. Monesti tennistaustaiset tykkäävät lyödä kahdella kädellä. Ja silloin haluavat pidemmän kahvan, jotta saa molemmat käet kivasti.

Padel mailoissa vaihdetaan grippejä on olemassa Overgriptejä ja Alusgripejä. Overgipti laitetaan joko tehtaan gripin päälle tai sitten poistetaan vanha ja laitetaan sitten mailaan. Taas alusgriptillä saadaan iskunvaimennusta ja paksuutta mailaan. Monesti kun mailassa on paksumpi grippi ei tarvitse puristaa niin kovasti ja eikä lipsu kädestä niin helposti.

 

Padel mailan paino

Miesten padel mailat ovat yleensä 360g-375g välistä. Naisten padel mailat ovat 340g–360g välistä. Jos sinulle ilmenee käsiongelmia. On monesti kevyempi maila parempi vaihtoehto.

Lapsilla taas on kaksi sarjaa 300g-320g ja 330g-345g ja tämä menee vain siihen miten voimakas on lapsi. monesti myös lasten mailat ovat noin sentin kapeampia ja lyhyempiä.

 

Padel mailan painotus

Padel mailalla on kolme painotusta. On kärkipainotteisia, tasapainoisia ja kahvapainotteisia. padel mailojen painotus on monesti riippuvainen padel mailan muodosta. Pyöreän muotoisissa mailoissa on yleensä kahvapainoinen tai tasapainoinen. Pisaran muotoisissa mailoissa on tasapainoinen tai kärkipainoinen. Taas timantti mallisissa on taas kärkipainotteinen.

Kahvapainotteiset mailat ovat nopeampia ja helpommin hallittavissa.

Tasapainoisessa mailassa on molemmat etuudet mitä on kärki ja kahvapainotteisessa mailassa, mutta et saa kumpaakaan etua täydellisesti. Kärkipainotteisessa mailassa on etuna voiman tuotto, mutta kontrolli ei ole niin hyvä. Nämäkin ovat monesti makuasioita.

 

Padel mailan muoto

Pyöreämailassa on painopiste kahvassa tai tasapainoinen. Pyöreä muoto antaa ison sweetpotin. sweetspot meinaa optimaalista lyöntialuetta mailassa. Tämän takia puhutaan paljon kontrolli mailasta, kun puhutaan pyöreästä mailasta. Se on tarkka ja helppohallittava mutta samalla kärsii voiman tuotto. Tämä sopii aloittelijoille tai juuri aloittaneille. Tällä on helppo puolustaa peliä ja tehdä tarkkoja lyöntejä. Puolustavan peli tyylistä tykkäävälle on tämä hyvä maila.

Pisaranmuotoinen maila on timantin ja pyöreän mailan välistä. Jolla halutaan saada molempien muotojen edut. Jossa on hyökkäävyyttä ja kontrollia. Pisaran muotoiset mailat ovat monesti tasapainoisia. Tämä sopii hyvin, heille kellä on aikaisempaa kokemusta pallopeleistä.

Timantinmuotoinen maila on yleensä hyökkäävän pelityylin omaavan valinta. Sillä saadaan tuotettua palloon enemmän voimaa mutta on pienempi sweetspot. Joka meinaa, että pitää osua tarkemmin palloon. Timantinmallisessa mailassa painopiste on useasti kärkipainotteinen. Tämä sopii kokeneille ja on ammattilaisten käyttämä.

 

Padel mailan suojaus

Padel mailaan on hyvä asentaa kehyssuoja, joka ottaa auttaa pitämään padel mailan kunnossa. Se asennetaan tarralla padel mailan kärkeen. Kun isket seinän läheltä palloa. Tämä ottaa ensimmäisenä vastaan. ja siihen tulee naarmu eikä mailaan.

Padel mailan laukku. Padel maila ei tykkää kosteudesta tai pakkasesta. siksi on hyvä suojata kuljetuksen ajaksi maila sille tarkoitettuun laukkuun. Monesti niissä on eristykset, jotta suomen talvessa ne ei menisi pakkasen puolelle kuljetuksen aikana.

 

Lähteet:

Suomen padel liitto, 2021. Luettu 2022.

https://padel.fi/padellajina/

https://padelxpert.fi/kategoria/mailat/

https://padestro.com/blogs/padestron-blogi/miten-padelmailasta-tulee-pitaa-huolta

https://www.padelkunkku.fi/page/9/kuinka-valita-padelmaila-2022

https://simplepadel.com/the-different-shots-of-padel-explained/

https://thepadelschool.com/

https://www.youtube.com/@ThePadelSchool

Kommentoi