Tampere
04 Oct, Wednesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Päätöksiä päätöksiä



Kirjoittanut: Katri Silván - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Puhutaan sitten arkielämästä, tai päätöksistä Proakatemialla, päätösten tekeminen tuntuu aina yhtä hankalalta. Tiimissä tehdyt päätökset tuntuvat hankalilta, sillä meillä on 20 erilaista mielipidettä kuultavana ja kaikilla on omat tavoitteet ja suunnitelmat opintomatkan ajalle. Päätöksiä ohjaa arvot, ja myös niitä on yhtä monta erilaista kun tiimissä on jäseniä.

Arjessa tehdyt päätökset tuntuvat hankalalta, koska ne koskettavat lisäkseni muitakin ihmisiä tai koska satun vain olemaan sellainen, jolle päätöksenteko on hankalaa. Pelkästään seuraavan viikon ruokien päättäminen saattaa tuottaa päänvaivaa. Joskin se saattaa johtua myös mielikuvituksen ja motivaation puutteesta ruoanlaittoa kohtaan.

Olenkin asettanut itselleni tavoitteeksi päästä eroon päätöksen teon vaikeudesta. Yksi tapa siihen on perehtyä syihin päätöksenteon vaikeuden taustalla ja näihin keinoihin, joilla voi päästä eroon päätöksenteon vaikeudesta.

Miksi päätösten tekeminen on niin vaikeaa?

Päätöksen teon vaikeus voi juontaa juurensa useasta eri asiasta. Toisia ahdistaa päätösten teossa sen mukava tuleva mahdollinen vastuu, ja toiset kokevat päätöksen teon olevan niin ahdistavaa, että jää ajelehtimaan tilaan ilman päätöksiä suuntaan tai toiseen. Myös luopuminen toisesta vaihtoehdosta voi saada aikaan sen, että päätöstä ei saada aikaan.

Varsinkin työelämässä tehtävät päätökset voivat aiheuttaa seurauksia pitkänkin ajan päästä ja pahimmassa tapauksessa niillä voi olla negatiivisia vaikutuksia yrityksen toimintaan. (barona.fi, 2021)

Omalla kohdallani päätösten tekeminen on ollut vaikeaa niin kauan kuin muistan. Uskon, että lapsuudella on tähän suuri vaikutus. Minulla on kaksi vanhempaa isosisarusta, joita olen voinut lapsuudessa seurata miettimättä sen suuremmin. Nuoruudessa on kai tavallistakin kokea epävarmuutta päätöstenteossa, ja ystävien mielipiteillä on valtava merkitys.

Aikuisuudessa päätösten tekeminen, jotka koskevat vain minua, ovat olleet helppoja. Mutta jos päätökset koskevat lisäkseni muita ihmisiä, koen tarvitsevani paljon tukea tai selittelyä päätösten tekoon.

En koe, että minulla olisi huono itsetunto tai pelkäisin liiakseen muiden mielipiteitä. En ole ehkä vain joutunut tekemään päätöksiä tarpeeksi, jolloin niiden loppuun saattaminen tuntuu hankalalta. Toisaalta taas menneissä työpaikoissani päätöksien tekeminen on ollut osa työnkuvaa. Työkaverini kerran sanoi minulle ”ihan sama minkä päätöksen teet, sillä kukaan ei voi kuitenkaan kuolla”. Edelleenkin päätösten teon yhteydessä mietin tuota lausetta, sillä se on pääasiassa ihan totta. Elämässäni tekemät päätökset eivät ole sellaisia, etteikö niitä voisi jälkikäteen muuttaa tai korjata.

 

Vinkkejä päätöksen teon parantamiseen

  • Luota intuitioon

Ihmisillä on sekä rationaalisesti ajatteleva että tunteella toimiva puoli. Päätöksenteossa olisi hyvä luottaa sen jälkeen intuitioon, kun on etukäteen tarpeeksi selvittänyt valittavista asioista seikkoja.

  • Visualisoi skenaariot

Joillekin ihmisille päätöksen teossa voi auttaa eri vaihtoehtojen visualisointi esimerkiksi paperille. Kun selkeyttää itselleen eri vaihtoehdot silmien alle, on helpompi nähdä todellisuudessa toimivammat vaihtoehdot.

  • Aseta deadline

Kun päätöksenteolle asettaa aikarajan, vaihtoehtoihin vellomiseen jäämisen mahdollisuus pienenee. Jos jo etukäteen on tiedossa päivämäärä, jolloin päätös pitää olla tehtynä, on todennäköisempää, että asiaa miettii enemmän ja lopullisen päätöksen tekeminen ei tunnu niin suurelta.

  • Ulkoista itsesi

Joissain tilanteissa ulkopuolinen näkemys päätöksen tekoon voi helpottaa, sillä jos asiaa vatvoo liian kauan itse, on mahdollisesti niin solmussa ajatusten kanssa, että päätöstä ei ikinä saada aikaiseksi. Ulkopuoliset näkemykset tuovat luultavasti myös täysin uusia näkökulmia, joita ei ehkä itse osaa ajatella. (barona.fi, 2021)

En vielä tiedä, miten tällaiset listaukset todella auttavat päätösten teossa, mutta aion yrittää. Kun seuraavan kerran olen tilanteessa, jossa päätöksen teko tuntuu hankalalta, aion miettiä listattuja asioita ja asettaa deadlinet päätöksille.

Ihmisenä en ole kovin visuaalinen, joten en usko, että minun päätöksenteon vaikeuttani helpottaisi vaihtoehtojen visualisointi, mutta miksipä sitäkin ei voisi kokeilla. Itseni ulkoistamisesta ajattelen taas, että se ei edistä sitä, että saisin itse tehtyä päätöksiä. Silloin todennäköisesti kuuntelisin liikaa vastapuolen mielipidettä tilanteeseen, ja päätökseeni vaikuttaisi vastapuolen mielipide.

Kun päätös on tehty

Päätöksenteon hankaluudesta huolimatta, useat päätökset on vain saatava tehtyä. Päätöksen teon jälkeen on todennäköistä, että alkaa miettimään oliko tehty päätös oikea. Päätöksen jälkeinen jossittelu on normaalia, ja kertoo siitä, että ei luota itseensä tai että on epävarmuus omasta kyvystään tehdä päätöksiä. (Kotiliesi.fi, 2019)

Kotilieden artikkelissa mainitaan kuitenkin, että tehty päätös on aina parempi kuin loputon jahkailu. (Kotiliesi.fi, 2019)

Toki olen elämäni aikana tehnyt useita päätöksiä, ja varmasti olen kärsinyt päätöksenteon jälkeisestä epäröinnistä. Mikään kerroista ei ole kuitenkaan jäänyt sen enempää mieleeni, eikä mitään vakavampaakaan ole sattunut.

Pelkästään esseen kirjoittaminen päätöksenteon vaikeudesta saa ajattelemaan sitä, että päätöstenteon hankaluudesta eroon pääseminen on jo alkanut. Kun tutustuu aiheeseen, sitä ajattelee enemmän, ja uskon että jo ensi kerralla päätöksen tekeminen on huomattavasti helpompaa.

 

Lähteet:

Barona.fi 05.05.2021. Lopeta jo jahkailu – Näin pääset eroon päätöksenteon vaikeudesta. Verkkosivu. Viitattu 29.10.2022. https://barona.fi/blogi/paatoksenteko-vaikeaa-toimi-nain

Kotiliesi.fi. 01.10.2019. Jahkailu ei tee ihmiselle hyvää, mutta onneksi tavasta voi oppia pois. Verkkosivu. Viitattu 29.10.2022. https://kotiliesi.fi/terveys/hyvinvointi/jahkailu-ja-paatoksenteon-vaikeus/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close