Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Osakesijoittamisen alkutaipaleella



Kirjoittanut: Ida Laaksonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Raha on kiinnostanut minua oikeastaan aina. Jokainen meistä on varmasti omistanut säästöpossun ja toivonut että joku päivä se olisi pullollaan rahaa. Säästöpossu toimii kuitenkin samalla tavalla kuin tavallinen pankkitili, jossa säilyttää raha. Mikäli säästösumman kasvattaminen korolla kiinnostaa, kannattaa pohtia sijoittamista. Tässä esseessä keskityn osakesijoittamiseen ja pohdin myös asuntosijoittamista. Olen kuunnellut Mimmit Sijoittaa podcastia ja lukenut talousuutisia säännöllisesti. Minulla on ollut jo pitkään osakkeita, mutta koen silti olevani vasta aloitteleva osakesijoittaja. Jokin aika sitten luin erilaisista persoonista rahan käyttäjinä. Koen, että olen säästeliäs, mutta joskus spontaani tuhlaaja. Ilman säästöjä kokisin varmasti epävarmuutta taloudellisesta tilanteesta ja turvattomuutta.

 

Minäkö muka sijoittaja?

 

Keskustelin syksyn alussa sijoitusneuvojan kanssa tulevaisuuden säästösuunnitelmastani. Asiantuntija sanoi, että olen riskisijoittaja, mietin, että en edes tiedä mitä se tarkoittaa eikä minun ole todellakaan sellaiseksi tarkoitus ryhtyä. Pohdimme keinoja, miten saisin hajautettua osakkeitani ja salkkua vastuullisemmaksi. Hajauttaminen tarkoittaa eri toimialan osakkeita tai eri maiden pörssiin listattuja osakkeita. Omistamani osakkeet ovat lähinnä Suomen ja Ruotsin pörssissä. Suomen pörssi on koko maailmaan suhteutettuna pieni ja siihen vaikuttaa helposti markkina heilunta. Tai näin minulle kerrottiin. Vasta keskustelun jälkeen aloin ymmärtää mitä vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa. Mimmit Sijoittaa podcastissa on myös jakso, jossa Pia-Maria Nickström kertoo vastuullisesta sijoittamisesta.

 

Vastuullisen sijoitussalkun kokoaminen on ehdottomasti minun tulevaisuuden säästötavoite. Olen pitkän ajansijoittaja ja haluan saada tuottoa tulevaisuudessa. Pia-Marian mukaan pitkäjänteisen sijoittajan on tärkeää miettiä vastuullisuutta, jos haluaa saada tuottoa vielä 40 vuoden kuluttua. Aion joku päivä sijoittaa myös vastuulliseen rahastoon. Rahastoon sijoitettaessa minun ei tarvitse olla niin perillä yhtiön vastuullisista teoista, sillä rahastoon on valittu jo valmiiksi vain vastuulliset yritykset. ESG kirjainyhdistelmä kertoo rahaston vastuullisuudesta. Vastuullisessa osakesijoittamisessa on selvitettävä yhtiön vastuullisuus.

 

Osakepoiminta

 

Yhtiöitä voi verrata tutkimalla osakkeiden P/B, P/E ja E/V lukuja. Lyhenteet kertovat mm. yrityksen tulevaisuuden näkymistä ja sijoittajien arvioimasta luotosta yhtiöön. Markkina voi yli tai aliarvioida osakkeiden hinnat ja sitä kautta myös yhtiön arvon. Nopeaa tuottoa haettaessa sijoitetaan eri perustein ja suuremmalla riskillä. Velatiliteetillä tarkoitetaan kurssin heilumista. Mitä enemmän se heiluu sitä enemmän, on myös riskiä. Riski puolestaan lisää tuottomahdollisuutta. Osakepoiminnassa tärkeää on ymmärtää sijoitettavan yhtiön talous- ja toimiala tiedot. Vuosikertomus, tilinpäätös ja tuloslaskelma sekä liikevaihto kertovat yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja liiketoiminnan laajuudesta. Liiketuloksen yhtiö voi joko sijoittaa omaan liiketoimintaansa tai jakaa osakkeenomistajien kesken osinkona.

 

Jatkuvaa tuottoa tavoittelevalle osakesijoittajalle soveltuu hyvin yhtiöt, jotka jakavat osinkoa säännöllisesti. Pörssiyhtiö voi jakaa osinkoa, mikäli yrityksen hallitus on päättänyt tilikauden päätyttyä jakaa voiton osakkeen omistajille. Viime vuosina olen laittanut saamani osingot ASP eli asuntosäästö tilille. Toisaalta olisi myös järkevää sijoittaa ne samaan tai eri yhtiöön, jotta osakepääoma kasvaisi.

 

Asuntosijoittaminen tulevaisuuden haaveena

 

Olen säästänyt ASP-tilillä viisi vuotta. Silloin loin tilin pankissa, koska sukulaiset kehottivat. Nyt vasta alan ymmärtää tilin oikean merkityksen ja hyödyn. Asuntosijoittamisessa itselle tärkeintä tulee olemaan asunnon sijainti, sillä tulevaisuudessa kaupunkikehitys nostaa hintoja keskusta-alueella. Asuntomarkkinoita en ole seurannut montaa vuotta, mutta työni vuoksi olen oppinut ymmärtämään mistä asunnon hinta koostuu ja miten markkinavaiheet kehittyvät. Sijainti, asunnon koko ja kunto sekä taloyhtiö ovat keskiössä asuntoja vertaillessa. Tavoitteeni on joku päivä omistaa oman asunnon lisäksi asunto, johon haen ulkopuolisen vuokralle. Sijainnin ja asunnon koon lisäksi markkinan muutokset vaikuttavat asunnon ostohetkeen. Viime aikoina on uutisoitu asuntomarkkinan muutoksista ja yhtiölainojen kasvusta. Asuntosijoittaminen ei kuitenkaan ole yhtä suhdanneherkkää kuin muut sijoitusmuodot.

 

Asunnon hinnan ymmärtäminen ja kulujen laskeminen ovat tärkeitä asuntosijoittajalle. Uudemmissa asunnoissa hinta koostuu usein myyntihinnasta, yhtiönlainaosuudesta ja tontinosuudesta. Myyntihinta ja lainaosuus muodostavat velattoman hinnan. Velattoman hinnan lisäksi asuntoon saattaa kuulua erillinen tontinvuokra tai osto osuus. Koen, että lyhyt aikaiseen sijoitukseen ei ole välttämätöntä maksaa tontin osuutta itselleen omaksi vaan maksaa ennemminkin kuukausittaisena tontinvuokravastikkeena. Kuukausittaisiin kuluihin kuuluu hoitovastike, mahdollinen tontinvuokravastike ja vesi-ja laajakaistavastikkeet. Mikäli asunto-osakeyhtiö on ottanut lainaa, maksetaan kuukausittain myös pääomavastiketta. Monet kuvittelevat, että vuokra muodostuu omista kuluista, joita asunto luo omistajalle. Markkina kuitenkin vaikuttaa enemmän vuokran määrään kuin asunnon kulut. Omien kulujen selvittäminen auttaa hahmottamaan markkinan vuokrapyyntihintoja ja ymmärtämään mihin on realistista sijoittaa.

 

Säästäminen, sijoittaminen ja verosuunnittelu tiimiyrityksessä

 

Apajan ensimmäinen tilikausi tulee päätökseensä joulukuun lopussa ja aloimme pohtia tilille jäävää rahaa. Jokainen yritys maksaa voittoveroa tilikauden päätöksen jälkeisestä voittosummasta. Eli käytännössä rahasta, joka jää tilille. Verosuunnittelussa on tärkeää huomioida tilikauden päätöksen ajankohta ja pohtia jo valmiiksi erilaisia investointeja ja palkanmaksukuluja ennen voittoa. Apajan verosuunnittelussa on vielä hiomista ensivuodelle, mutta ainakin nyt ymmärrämme mitä tilikauden päätös tarkoittaa. Tilillä jäävän rahan voi sijoittaa tiimiyrityksen hyvinvointiin, varaamalla mökkireissun jo valmiiksi tai ostamalla kaikille seminaariliput. Täysin nollille meidän ei tiliä ole tarkoitus jättää, joten kun olimme pohtineet erilaisia vaihtoehtoja, totesimme, että teemme nyt pieniä hankintoja.

 

Pohdimme jo yrityksen alkuvaiheessa, että mihin voisimme tiimiyrityksenä sijoittaa. Emme ole vielä täysin kuopanneet ajatusta, mutta olemme kokeneet sen hieman haastavaksi. Ehtisikö sijoituksemme kasvattaa tuottoa kahdessa vuodessa? Osakkeet vai rahastot? Kiinteistö? Uskon, että tärkeämpää tällä hetkellä on sijoittaa Apajan tulevaan liiketoimintaan ja henkilöstöön. Sitä kautta voimme kasvattaa omaa liiketoimintaamme. Tulevaisuudessa selviää mihin aiomme investoida ja tulemmeko joskus sijoittamaan rahaa.

 

Lähteet:

Hänninen, H. Asuntosijoittamisen perusteet: 6 mainiota syytä aloittaa asuntosijoittaminen. Luettu 21.12.2019.

https://sijoitusovi.com/asuntosijoittamisen-perusteet-6-mainiota-syyta-aloittaa-asuntosijoittaminen/

Hänninen, H. 10 vinkkiä aloittelevalle asuntosijoittajalle. Luettu 21.12.2019.

https://sijoitusovi.com/10-vinkkia-aloittelevalle-asuntosijoittajalle/

Mimmit Sijoittaa podcast ja blogi: Luettu 20.12.2019

https://www.mimmitsijoittaa.fi/

Pörssisäätiö. Lokakuu 2017. Näin aloitat osakesijoittamisen eli nyrkkisääntöjä aloittelijalle. Luettu 21.12.2019.

https://www.porssisaatio.fi/blog/2017/12/10/nain-aloitat-osakesijoittamisen-eli-nyrkkisaantoja-aloittelijalle/

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close