Tampere
19 Apr, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

osakassopimus



Kirjoittanut: Johannes Mansikka-aho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

“Paras tapa tuhota ystävyyssuhde, on perustaa yritys yhdessä.”

 

Yritystoiminnassa tulee aina ylä- ja alamäkiä. Kun olin perustamassa Jowain oy.tä varasin itselleni ajan uusyrityskeskus Ensimetristä. Ensimetri on veloituksen asiantuntijapalvelu aloittaville yrittäjille Pirkanmaalla. Ensimetriin varataan aika Ensimetrin verkkosivuilta ja varauksen tietoihin voi valmiiksi laittaa askarruttavia aiheita asiantuntijalle valmiiksi, jotta tapaamisessa päästään heti käsittelemään itselle ajankohtaisia aiheita. Aiheita voivat olla esimerkiksi PRH.n kanssa asiointi, budjetointi tai liikeidean sparraus. Itseäni mietitytti paljon osakeyhtiöön yhtiömuotona liittyvät seikat, sillä aikaisempi yrittäjyys kokemukseni perustui tiimiyrityksemme Kipinä kiihdyttämö Osk.n toimintaan.

Asiantuntijanani Ensimetrillä toimi Juha. Kävimme Juhan kanssa yrityksemme rakennetta, liiketoimintaa ja rahoitusta lävitse.  Juha mainitsi palaverissa sanat, mitkä jäivät minulle vahvasti mieleen. Kun yritystä perustaa ystävän kanssa, on todella tärkeää sopia asioista etukäteen. Ongelmakohtia ovat, kun yritys menestyy tai yritys tuottaa tappiota. Molemmissa vaiheissa on tärkeää ystävyyden säilyvyyden kannalta, että asioista on sovittu etukäteen. Tämä kolahti vahvasti, sillä yhtiökumppanini Oskari on minulle todella tärkeä ystävä ja hän toimii yrityksemme suurimpana yksittäisenä rahoittajana. Mielessäni kävin jo mahdollisia uhkatilanteita, missä yrityksemme menee konkurssiin, Oskari menettää rahansa ja minä olen syypää. Vaikka ystävyys on vahvaa ja ihmiset tekevät virheitä, rahalla on sellainen pirullinen vaikutus, että se sekoittaa paljon asioita ja saattaa mennä tunteiden ja järjen edelle.

 

Tiedustelin sitten Juhalta, että miten voimme ennaltaehkäistä näitä mahdollisia ongelmia. Juha kertoi, että meidän tulee tehdä Osakassopimus.

 

Osakassopimus on kahden tai useamman yhtiön osakkaan välinen vapaamuotoinen sopimus, jolla sovitaan keskeisistä yhtiön toimintaan liittyvistä käytännöistä. Osakassopimuksella on sisällöllisesti paljon yhteistä yhtiöjärjestyksen kanssa, mutta oikeudellisesti yhtiöjärjestyksellä ja osakassopimuksella on merkittäviä eroja.” -https://www.oikeustiede.com/

 

Osakassopimus on siis osakkaiden välinen sopimus, mihin kirjataan yhteiset pelisäännöt mahdollisiin ongelma tilanteisiin. Jos erimielisyyttä herää, voidaan palata osakassopimuksen ääreen ja katsoa, mitä on yhdessä sovittu alunperin. Osakeyhtiötä perustettaessa ei tehdä vastaavia sääntöjä, mitä osuuskunnalle tulee tehdä. Kyseessä ei ole pakollinen asiakirja. Itse tämän osakassopimuksen miellän ikäänkuin osakeyhtiömme säännöiksi ja todella tärkeäksi asiakirjaksi, jos ja kun omistajia on enemmän kuin yksi.

Osakassopimukselle ei varsinaisesti ole mitään valmista kaavaa, mutta usein osakassopimuksessa sovitaan ainakin seuraavista asioista:

 

1, Voitonjako

-Esimerkiksi, miten yrityksen mahdollinen voitto käytetään? Sijoitetaanko se toimintaan vai jaetaanko osinkoina?

2, Osakkaan lähteminen, osakkeiden myynti ja ostaminen

Mitä jos toinen yrittäjä ei haluakkaan enää jatkaa ja toinen haluaa. Mitä tässä tilanteessa tehdään?

3, Riitatilanteet

Mitä toinen osakas voi tehdä, jos toinen yrittäjistä aiheuttaa merkittävää vahinkoa liiketoiminnalle tai päätöksen tekemisessä päädytään patti tilanteeseen?

 

Perinteisessä yhtiöjärjestyksessä näitä asioita ei usein ole avattu tarkemmin ja siksi niistä onkin hyvä sopia vielä erikseen. Yritystä perustaessa tulee helposti vauhtisokeus ja monia asioita jää huomaamatta. Mahdollisia ongelmatilanteita ei voi koskaan ennustaa täysin, mutta niihin kannattaa yrittää varautua.  Yrittäjät ovat ihmisiä ja ihmisillä on tunteita. Tunteet ottavat helposti vallan, kun tilanne tulee yllättäväsi vastaan ja siihen ei ole varauduttu. Oli tilanne sitten se, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, tai kun yrityksen laskut erääntyvät ja yrityksen tilillä ei ole rahaa maksaa edes palkkoja. Molemmissa tilanteissa yrittäjän hermot ja tunteet ovat koetuksella.

 

Osakassopimus on juurikin tähän varautumiseen liittyvä sopimus. Koska kyseessä on vapaaehtoinen, osakkaiden välinen ja usein myös salassapidettävä sopimus, voi sopimusta muokata yrityksen matkan varrella aina ajankuvaan sopivaksi. Kun ongelmakohta saapuu, on kuitenkin siihen varauduttu viimeisimmällä osakassopimuksella ja näin voidaan asioista keskustella asioina, eikä antaa tunteiden ohjata liikaa päätöksen tekemistä.

 

Proakatemialla ei juurikaan projektien yhteydessä keskustella tai opeteta osakassopimuksen merkityksestä. Ajatus on kuitenkin toimia tiimiyrityksenä kolmen vuoden ajan ja tuon ajan varrelle mahtuu paljon menestyksekkäitä ja vähemmän menestyksekkäitä projekteja, missä liikevaihto voi olla jopa satoja tuhansia euroja. Mielestäni jokaisen projektin aloituksessa tulisi liiketoimintasuunnitelman lisäksi sopia selkeästi ja kirjallisesti mahdollisesta voiton ja riskin jakamisesta. Näin asioita ei tarvitse jälkikäteen käydä hiertyneessä mielentilassa lävitse, vaan keskustelun rungoksi voidaan ottaa projektin alussa yhteisesti sovitut ja allekirjoitetut pelisäännöt, eli osakassopimus.

 

Lähteet:

Ensimetri, Juha, tapaaminen  12.11.2021 Tampere

https://www.op-media.fi/

oikeustiede.com/luennot/mika-on-osakassopimus/

 

 

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi