Tampere
26 Sep, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Osaatko sinä käyttää Exceliä tehokkaasti?Kirjoittanut: Nelly Lähteenmäki - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sanoisin olevani hyvä tietokoneiden kanssa. Se onkin tämän päivän työmarkkinoilla enemmänkin vaatimus, kun pelkästään kiva lisä. Olen omistanut oman tietokoneen ensimmäiseltä luokalta saakka, mikä siihen aikaan ei ollutkaan mikään itsestäänselvyys kuin tänä päivänä jo monelta ekaluokkaiselta vaaditaan jonkin sortin osaamista tietokoneiden kanssa. Kiitos siis isälleni siitä, että mahdollisti tämän minulle.

Yläkoulussa olen opiskellut ammatillista tietotekniikkaa, jossa mm. koodasin HTML kielellä nettisivuja, toki tästä en muista enää juurikaan mitään, mutta uskon että se harjoittelemalla tulisi pian takaisin. Myös Excelin käyttöä opiskelimme yläkoulussa, se oli kuitenkin pienemmällä painoarvolla, kun koodaus.

Yläkoulun jälkeen suoritin koulun kautta @-kortin, Wikipedia kuvaa @-kortin olevan kansalaisten tieto- ja viestintäteknisien vaatimuksia mittaava tutkinto, joista löytyy kolme tasoa. Tasot mittaavat osaamista aloittelijasta tehokäyttäjään, @-kortti on aloittelijoille sopiva ja siitä seuraavat tutkinnot ovat A, AB ja viimeisenä TIETY – Tietotyötutkinto. Ja totta kai työelämässä olen pyöritellyt, jos jonkinlaisia Exceleitä tuoteryhmämyynnistä ihan inventointiin saakka. Sanoisin siis, että itse en ole voinut välttyä Excelin käytöltä vaan sitä on minulta pikemminkin jopa vaadittu.

 

Tradenomien vaatimustasot

 

Olenkin tässä koko koulutuksen aikana miettinyt paljon sitä, että mikä on aloittavien tradenomien vaatimustaso Officen käytöstä, välillä tuntuu, että sitä ei ole laisinkaan. Syksyllä 2019 kun aloitimme kuntokadulla matematiikan kurssin, tehtiin meille hyvin selväksi mitä meidän oletetaan osaavan ja silloinen opettajammekin sanoi, että tästä kurssista ette läpi pääse, jos pohja ei ole kunnossa. Tämän ymmärrän täysin eikä tämä edes mielestäni perusteluja kaipaa.

Kuitenkin kun aloitimme Excel kurssin ei ollut mitään oletuksia siitä, että osaisimme käyttää Exceliä ja kurssilla käytiin pelkät alkeet. Tämä oli itselleni suuri pettymys koska en henkilökohtaisesti saanut tuosta kurssista mitään uutta, suoritin kurssilta vain lopputentin ja arvosanaksi sain 5. Eikö vielä siis ymmärretä officen käytön tärkeyttä vai onko meidän koulutus historiassamme aukko Excelin kohdalla eikä sen takia sen osaamista voida vaatia?

 

Nykyään yhtenä erikoisosaamisenani tuon aina ilmi Excelin käytön, kuitenkaan sitä en ole koskaan aiemmin tehnyt sillä pidin sen osaamista itsestään selvyytenä. Olen nyt huomannut, että monelle Excelin käyttö on hankalaa eikä voida olettaa kaikkien sitä osaavan.

 

Miksi se pitäisi osata

 

Minulla ei riittäisi sormet, jos rupeisin laskemaan, kuinka monta kertaa olen jo joutunut käyttämään Exceliä opintojeni aikana. Jokainen Proakatemian opiskelija joutuu opettelemaan vähintään hopsin käyttöä Excelissä.

Olen mm, luonut Revenalle Ressun, joka on käytännössä yksinkertainen Excel taulukko, johon kaikilla osuuskunnan jäsenillä on pääsy. Ressusta löytyy budjetti suunnitelma, henkilökohtaisten tavoitteiden seuranta, tehdyt projektit, menot ja palkkalaskuri. Kun tiedustelin vanhempien tiimien ressunkäyttöä ja niiden toimintaa muistan jonkun tiimin kertoneen, että he olivat juuri ostaneet uuden ressun alumnilta 500€:lla, silloin ajattelin vain, että pyh pah, Revena ei sellaiseen varmasti laita rahojaan.

Revenan alkutaipaleilla, koin että tiimi ei vielä osannut tässä vaiheessa arvostaa tekemääni työtä ressun suhteen, tämä ehkä siksi että emme tiiminä edes tienneet, että tulemmeko tarvitsemaan ylipäänsä ressua. Mutta ehkäpä myös yksi syy saattoi olla myös siinä, että ihmiset eivät tiedä kuinka paljon joudun käyttämään omaa aikaani sen luomiseen. Kuitenkin nyt olen yhä varmempi siitä, että ilman sitä olisi Revenan rahat pahasti sekaisin.

Tämän hetkinen ressumme ei kuitenkaan enään vastaa tarpeitamme ja se olisikin päivityksen tarpeessa. Olen tämän asian kanssa kahden vaiheilla, liitynkö uudestaan taloustiimin, jotta voisin tehdä Revenalle uuden entistä hienomman ressun, joka on mahdollisesti jopa koodattu makrojen avulla toiminaan miltein automaattisesti vai pysynkö toisen mielenkiintoni parissa oppimistiimissä kehittäen Revenan tiimioppimista. Kuitenkin molempia en voi saada, joten tässä on minulle vielä paljon pohdittavaa.

 

Revenan excel tarpeiden lisäksi jokainen projekti tulee varmasti Exceliä tarvitsemaan, työvuorot, työtuntien seuranta, palkanlasku, varastonseuranta, inventointi ja asiakasrekisterit ovat hyvinkin tärkeitä asioita projektille kuin projektille. Mutta osataanko sitä hyödyntää näissä toiminnoissa, tiedetäänkö edes mihin kaikkeen Excel taipuu vai onko se monelle vai pakollinen paha, jossa lasketaan vain prosenttilaskuja. Juuri tällä viikolla tiimikaverini Annika lähestyi minua Excel asioissa sillä he tarvitsevat projektilleen jonkin sortin varastonseurannan. Olin niin otettu, että minun puoleeni käännyttiin tässä asiassa ja koin silloin osaamisen tuovan lisäarvoa jonkun toisen projektille ensimmäistä kertaa.

 

Meillä tiimiyrittäjillä on siis hyvin monta tarvetta Excelille, toki rahalla saa ja hevosella pääsee mutta jos budjetti on pieni eikä rahaa ole laittaa montaa sataa euroa jonkun toisen tekemiin seurantalistoihin niin varmasti olisi fiksua opetella itse tekemään.

 

Pohdinta

 

Kun tarkastelen omaa kouluhistoriaani voin todeta, että siihen on kuulunut varmasti paljon enemmän tietotekniikan opiskelua kuin monelle muulle. Olen saanut siis vahvan pohjan koulusta ja oma mielenkiintoni aiheeseen on motivoinut minua opiskelemaan asiaa lisää itsenäisesti. Esimerkiksi Youtube kanavalta löytyy monta ilmasta ”kurssia” Excelin käytöstä. Parhaimmat näistä toki on englanniksi. Esimerkiksi Leila Gharani on yksi kenen Youtube videoiden parissa tykkään viettää aikaa. Hän on mm. Microsoftin sertifioitu Excel-asiantuntija, taloustieteen maisteri ja ekonomisti. Myös Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto tarjoavat opiskelijoilleen ristiinopiskelu mahdollisuuden ja näin ollen vapaavalintaisten kurssien valikoima on suuri ja sieltä löytyy excelin opiskelusta kiinnostuneille alkeet sekä myös edistyneille jatkokursseja. Suosittelen ehdottomasti jokaista yrittäjäksi halajaa ottaa itselleen vähintää yksi kurssi exceliä sillä sen osaaminen tulee säästämään sinulta aikaa ja varmasti myös rahaa.

 

Kommentit
  • Kaisa Ojaniemi

    Yaas Excel-taidot kunniaan!! 🙂

    3.12.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close