Tampere
11 Dec, Monday
-8° C

Proakatemian esseepankki

Osaanko viettää vapaapäivääKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Osaanko viettää vapaa päivää

Siis mitä ihmettä? Vaikka tänään on perjantai, kalenterista ei löydy kuin yksi palaveri aamusta. En ole suunnitellut mitään muuta tehtävää koko päiväksi. Tilanne on vieras ja saa jopa hieman vaivaantumaan. Olenko minä laiska kerta kalenteri näyttää lähes tyhjältä, vai enkö ole muistanut merkata missä minun pitäisi nyt olla?

Kohtasin itseni tänään tällaisen itsekeskustelun keskeltä. Olemme painineet projektimme kanssa huhtikuusta saakka, ja arkivapaita ei ole sen koommin näkynyt. Tilanne projektimme kanssa alkaa kuitenkin nyt olemaan siinä pisteessä, että voimme sanoa myyntipäivien aiheuttaman ruuhkan olevan pian ohitse. Koin ruuhkan pahimmassa vaiheessa melkoisen uupumisen, mutta tällä hetkellä koen vointini fyysisesti ja psyykkisesti ihan hyväksi. Siksi ajatus lähes tyhjästä perjantaista tuntui niin oudolta.

Tilanne sai minut pohtimaan sitä, että onko aina täytettävä päivät, vaikka tiedän ettei se olisi tänään ihan välttämätöntä. Tulipalot ovat sammutetta ja kaikki listalla olevat hoidettavat asiat pystyisivät tekemään myös ensiviikolla. Lyhyen googlen selailun jälkeen löysinkin pari mielenkiintoista blogia, jossa käsiteltiin yrittäjän jaksamista ja vapaa-ajan tärkeyttä.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että projektit eivät nuku. Ne ei vietä jouluisin lomaa, tai nauti kesäisin auringosta. On kuitenkin muistettava se, että mikäli yrittäjä projektin takana ei osaa nukkua, viettää lomaa tai osaa nauttia elämän pienistä iloista, ei projektin eliniänodote ole kovinkaan korkea. Miksi sitten omasta jaksamisesta tingitään niin helposti? Tähän kysymykseen halusin löytää vastauksia. Uusyrityskeskuksen blogissa nostetaan kolme asiaa, jotka ovat elinehto yrittäjän jaksamisessa. Nämä kolme asiaa ovat lepo, irrottautuminen ja hyvät vastavoimat & energiat. Vanhana urheilijana tiedän levon merkityksen suorituskykyyn, mutta en uutena yrittäjä opiskelijana ole tajunnut, että sama sääntö koskee yhtä lailla yrittämistä. Järjellä mietittynä onhan se selvää, mutta kuka sitten tekee, jos minä en tee? Vastaus on, ettei kukaan, mutta pian et tee sinäkään.

Toinen asia, jonka olen huomannut laiminlyöneeni, on irrottautuminen. Jaksamisen kannalta olisi erittäin tärkeää muistaa tehdä asioita, jotka virkistävät mieltä. Esimerkiksi olen huomannut kuinka paljon minulle antaa käynnit Kuopiossa, jossa näen vanhoja ystäviäni. Vaikka viikonloppu tuntuu lyhyeltä ajalta matkustaa ja usein ajattelenkin, etten jaksa käyttää viikonloppua autossa istumiseen. Olisi se silti aika ajoin tarpeen. Ystävät antavat niin paljon lisää energiaa ja hetken ajan voit olla ajattelematta mitään muuta.

Blogin luettuani tein itseni kanssa sopimuksen siitä, että mikäli vain on mahdollista pitää vapaapäivä, tee niin. Silloin on hyvää aikaa huoltaa mieltä ja tehdä asioita, jotka auttavat sinua jaksamaan taas seuraavan työpäivän edessä. On turhaa täyttää kalenteria asioilla, jotka eivät tarvitse välitöntä huomiota, sillä niitä asioita riittää. Joten summauksena voin sanoa, että tänään on minun melkein kokonainen vapaapäiväni.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close