


Oppia Student Activator -tiimistä
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Henkilökohtainen haastattelu |
Teksti on julkaistu alunperin Y-kampuksen nettisivuilla Tarinat-osiossa https://www.y-kampus.fi/tarinat/oppia-student-activator-tiimista/.
Y-kampuksen yksi kantava voima on Student Activator -tiimi. Tiimissä on 14 eri alan opiskelijaa, jokainen TAMKin kampus edustettuna. Kävin jututtamassa Lassi Rinnettä, Joni Mettälää ja Satu Niemelää siitä, mitä kaikkea aktivaattorit tekevät ja mitä he ovat oppineet vajaassa vuodessa.
Tiimi valittiin viime kevään lopussa ja alun “kick startin” jälkeen he pääsivät yhdessä suunnittelemaan tulevia tempauksia. “Meillä oli mökkipaja heti siinä alussa, se oli yhden yön reissu. Siellä päästiin tutustumaan toisiimme kunnolla. Vanhat aktivaattorit oli siellä mukana ja perehdytys tapahtui siinä samassa”, Joni kertoo. Tiimiläiset on rekrytty alunperin hakemusten perusteella, joilla on haettu henkilöitä tiettyihin rooleihin. Käytännössä aktivaattorit ovat tehneet asioita sekaisin ja ristiin sen mukaan, mitä kukakin on halunnut oppia. “Aikaisemmat aktivaattorit ovat perustaneet yhdistyksen ja siinä ollaan tietyssä roolissa. Minä olen tiimijohtaja, Satu on yhteisömanageri ja Joni on yhdistyksen sihteeri ja opintovastaava”, Lassi kertoo.
Satu haki mukaan tiimiin pääasiassa siksi, ettei hän ole Tampereelta kotoisin ja hän halusi luoda verkostoja. “Kielitaidon kehittyminen oli myös yksi motivaattori. Se on hurjasti kehittynytkin, kun on ollut pakko käyttää englannin kieltä. Olen liiketalouden opiskelija ja Y-kampus oli tuttu, joten oli helppo hakea. Olin jo ennen opintojen alkua miettinyt, että haluan olla mukana jossain yhteisöllisessä toiminnassa. Tuutoritoiminta ei kumminkaan tuntunut omalta jutulta ja sopivimmalta verkostojen luomiseen. Aktivaattoritoiminta kiinnosti myös siksi, että tässä pääsee toteuttamaan tapahtumia ja siitä minulla oli jo aiempaa kokemusta.”
Joni kertoo olleensa kiinnostunut Student Activator -toiminnasta jo useamman vuoden. “Tämä oli kolmas kerta, kun hain ja lopulta pääsin osaksi tiimiä. Olen ollut Tampere Entrepreneurship Societyn hallituksessa vuoden ja sitä kautta saanut kasvatettua verkostoa. Tunsin myös entisiä aktivaattoreita ja heidän kauttaan kiinnostuinkin tästä toiminnasta.”
Aktivaattorit ovat järjestäneet kuluneen vuoden aikana monenlaisia tapahtumia. “Ollaan järjestetty muun muassa erilaisia workshoppeja. Esimerkiksi LinkedIn Booster -workshop lähti tarpeesta liikkeelle. YAMKista toivottiin sellaista ja niitä järjestimme pari. Lisäksi olemme pitäneet innovointi-workshoppeja sekä ilmaisutaitoon ja esiintymiseen liittyneen Esiinny enemmän, vaivaannu vähemmän -workshopin”, Satu listaa. Tapahtumien järjestämisen lisäksi aktivaattorit käyvät useissa tapahtumissa pitämässä omaa ständiä ja kertomassa Y-kampuksesta opiskelijoille.
“Syksyllä järjestimme TAMKilla muutamalle sadalle ihmiselle tapahtuman, Young Achieversin, jonne kutsuimme kolme nuorta yrittäjää kertomaan heidän inspiroivan tarinansa uransa alkuvaiheista. Olemme järjestäneet myös keveämpiä tapahtumia, kuten juhlia, yksin ja yhteistyössä muiden Tampereen yrittäjäyhteisöjen kanssa. Haluamme tuoda samanhenkisiä ihmisiä yhteen eri aloilta, jotta he voisivat yhdessä tehdä hienoja asioita myöhemmin”, Lassi kertoo.
Kun kysyn, mitä Lassi, Joni ja Satu ovat oppineet Student Activator -tiimissä toimiessaan, saankin melko pitkän listan asioita. “Ollaan opittu johtamista, puhumista, esiintymistä, startup -ekosysteemien toimintaa ja kielitaitoa. Itse en käyttänyt englantia reilu vuosi sitten melkein missään ja jännitin englanniksi puhumista, koska se ei tuntunut luontevalta. Yritinkin silloin karttaa kaikkia tilanteita, joissa olisi saattanut joutua puhumaan englanniksi. Nykyään en enää jännitä ja tulen englanniksi toimeen hyvin erilaisissa tilanteissa”, Joni kertoo.
“Halusin oppia nimenomaan johtamista ja esimerkiksi puhumista isojen yleisöjen edessä. Sitä on saanut nyt tehdä sen verran, että siitä on tullut rutiinia”, Lassi puolestaan sanoo.
“On mahtavaa kehittää itse aktivaattorien toimintaa. Siitä saa niin paljon iloa, kun näkee toiminnan kehittyvän” Joni sanoo ja Lassi komppaa sekä lisää, että on ollut kiva tutustua ihmisiin, jotka ovat samanhenkisiä. “On hienoa, kun tapaa ihmisiä, jotka uskaltaa ottaa riskejä ja tehdä omaa juttua. On ollut kiva nähdä ihmisten tekevän hommia omien unelmiensa eteen. Se kannustaa itseäkin”, Lassi lisää.
Millainen sitten on hyvä Student Activator? “Oma-aloitteinen, ahkera, avoin, innostuu uusista asioista ja omaa rohkeutta heittäytyä, kun kumminkin ollaan hieman epämääräisellä ja vieraalla alustalla. Tarvitaan erilaisia ihmisiä, että homma toimii”, Satu listaa. Tiimiin tarvitaan myös niitä, joilla on johonkin asiaan intohimoa tai visiota siitä, mitä haluaa kehittää.
Student Activator -tiimi uudistuu tasaisin väliajoin. Uusia aktivaattoreita aletaan kaipailla taas tänä vuonna. Jos toiminta kiinnostaa niin tässä nykyisten aktivaattorien syitä siihen, miksi tiimiin kannattaa hakea. “Toiminnasta saa tietysti opintopisteitä. Parasta on, että tutustuu uusiin ihmisiin, pääsee ottamaan vastuuta ja tekemään asioita, joita ei muuten pääsisi tekemään” Lassi kertoo. “Tässä hommassa täytyy olla intohimoa ja uteliaisuutta” Joni sanoo. “Verkostoituminen on yksi parhain puoli. Olemme tehneet esimerkiksi Triben ja Tampere Entrepreneurship Societyn kanssa yhdessä tapahtumia. Minä olin myös Slushissa vapaaehtoisena ja sekin mahdollistaa monia asioita jatkossa”, Satu sanoo.
Jos Student Activator -toiminta kiinnostaa sinua, niin pidä silmäsi auki uuden haun varalta. Sillä aikaa voit käydä tutustumassa Y-kampuksen uusittuihin tiloihin Hervannan kampuksella sekä keskustan kampuksella.
Lähde: Student Activatorien haastattelu