Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Oppeja sijoittamisesta



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen harrastanut sijoittamista jo kaksi vuotta, mutta olen melko vähän lukenut sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta ja siksi tartuin nyt Karo Hämäläisen & Jukka Oksaharjun kirjoittamaan kirjaan ”Sijoita kuin guru”. Päätökseen vaikutti myös lähestyvä kirjapisteraja ja se, että en kirjastosta tällä kertaa löytänyt oikeastaan yhtään kiinnostavaa kirjaa. Sijoituskirjallisuus on mielestäni tosi tylsää, turtaa luettavaa ja siksi olenkin perehtynyt sijoittamiseen käytännön kautta, mutta ennen käytäntöä olen kuitenkin ahminut ison määrän tietoa verkosta ja eri lähteistä. Olen soveltanut saamaani tietoa sijoittamisesta käytäntöön rakentamalla oman sijoitussalkkuni itselleni tärkeimmistä lähtökohdista käsin, olen huomioinut sijoitusstrategiassani esimerkiksi oman riskinsietokykyni suhteessa tuotto-odotuksiini sekä sijoitushorisonttini. Oppirahoja ei ole vielä tarvinnut maksaa, päinvastoin salkkuni tähänastinen tuotto on erittäin positiivisesti yllättänyt minut.

 

Kirjassa esitellyistä sijoittajalegendoista suurin osa saarnaa markkinoiden voittamisen puolesta ja siitä, miten oikealla osakepoiminnalla voi pitkälläkin aikavälillä vuodesta toiseen voittaa markkinat ja saada indeksiä parempaa tuottoa, tuloksetkin puhuvat puolestaan. Ja itse olen ihan samaa mieltä, mutta osakepoiminta on omalla kohdallani hyvin marginaalinen osa sijoitusstrategiaani, koska se on paljon aikaa vievää hommaa alkaa etsiä parhaiten tuottavia osakkeita, jotka täyttävät kaikki ostokriteerit. Sitten on myös Burton G. Malkiel, joka taas on jyrkästi erimieltä ja toimii tehokkaiden markkinoiden ja passiivisen indeksisijoittamisen puolestapuhujana. Tätä ajattelutapaa itsekin suosin yli kaiken ja salkkuni ydin koostuu juuri passiivisista indeksirahastoista, mutta salkkuni tuottoprosenttia olen saanut huomattavasti indeksiä korkeammaksi tekemällä silloin tällöin suoria osakeostoja, kun olen havainnut korkean tuottopotentiaalin omaavan yrityksen osakkeen olevan tarjolla mielestäni sopivaan hintaan tai osallistumalla mielestäni potentiaalisen yrityksen listautumisantiin. Esimerkkinä Vincitin listautuminen, mikä näkyy esseen lopussa olevassa kuvaajassa viime vuoden lopulla piikkinä ylöspäin. Samaan aikaan indeksi on lähtenyt jyrkästi alaspäin ja ilman tätä osakepoimintaa salkkuni arvo olisi myöskin lähtenyt alaspäin indeksin mukana.

 

Härkämarkkina ja karhumarkkina

 

Nyt ollaan jo jonkin aikaa menty tätä härkämarkkinaa eli nousumarkkinaa, minkä ansiosta olen itsekin tienannut paljon rahaa. Härkämarkkinoilla tällainen osta ja pidä- tyyppinen indeksisijoittaminen tuottaa hyvin ja riski suhteessa tuottoon on maltillinen. Indeksisijoittamisessa hyvä puoli on myös se, että kulut ovat pienet ja sijoittaminen on kustannustehokasta, mikä on tärkeää ottaa huomioon kaikessa sijoittamisessa, sillä korkeat juoksevat kulut syövät pitkässä juoksussa ison osan tuotosta. Entäpä miten puntti alkaa tutisemaan, kun vastaan iskee karhumarkkina eli laskumarkkina? Sijoitan itse rahastoihin joka kuukausi ja vaatiikin varmasti kymiä hermoja jatkaa sijoittamista silloinkin, kun talouslehdet maalailevat päivittäin piruja seinille talousmaailman romahtamisesta. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että osta ja pidä –tyyppinen sijoittaja on täyspainolla mukana laskukauden lisäksi myös nousukaudella ja sijoittamisen ajoittamisella ei tällöin ole niin suurta väliä. Karhumarkkinassa oikeanlaisella osakepoiminnalla on kuitenkin merkitystä indeksin voittamisessa eli salkun arvon laskun minimoimisessa. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että vaikka karhumarkkina on väistämättä edessä, niin pidemmällä aikavälillä sijoittaminen osakkeisiin on paras tapa laittaa pennoset poikimaan korkoa korolle

 

Moni ajattelee varmasti, että sijoittaminen on hankalaa ja vaatii suuren määrän panostamista aiheeseen ja että se on riskipeliä. Minun kokemukseni on se, että ainakin tällainen sijoitusstrategia mitä itse harjoitan ei vie aikaa juuri ollenkaan ja tehokkuus on silti riittävää. Se on oikeastaan vaan sitä, että kerran kuussa laitetaan vaan ylimääräistä rahaa kustannustehokkaisiin passiivisiin indeksirahastoihin ja sen jälkeen koko homman voi unohtaa, kunnes taas kuukausi on kulunut ja laitan lisää rahaa niihin. On myös toki mahdollista kuukausi säästää tällä tavalla niin, että raha menee kerran kuussa automaattisesti tilitä suoraan sijoituksiin, jolloin koko asialla ei tarvitse vaivata päätään ollenkaan. Sijoittaminen ei ole myöskään vaikuttanut elämänlaatuuni millään tavalla, koska sijoitan vain ylimääräistä rahaa, jota ilman suurella todennäköisyydellä pärjään hamaan tulevaisuuteen asti ja näin ollen minua ei harmita, että raha on sijoituksissa enkä periaatteessa voi käyttää niitä, en myöskään ole sitä tyyppiä jolla raha polttelee taskuissa ja sitä on pakko päästä törsäämään heti kun on vähänkin ylimääräistä. Päinvastoin on huojentavaa ajatella, että minulla on esimerkiksi eläkeikää varten kasvamassa iso sijoitussalkku, jonka arvo ehtii 45 vuoden aikana toivottavasti tuplaantua useita kertoja, mikä takaa minulle taloudellisesti turvatun tulevaisuuden, kun tähän meidän eläkejärjestelmään en kovin paljoa luota eikä ne eläkkeen suuruudetkaan niin päätähuimaavia ole. Olen tehnyt hyväpalkkaisia töitä jo monta vuotta ja eläkettä on kertynyt huimat 126€/kk ja laskurin mukaan saisin pari tonnia eläkettä joka kuukausi, jos pysyn työelämässä eläkeikään asti. Tämähän ei minulle riitä alkuunkaan, koska haluan eläkkeellä kiertää paljon maailmaa ja jättää perillisille huomattavan ison perinnön.

 

Loppusanat

 

Sijoita kuin guru –kirja vahvisti ajatuksiani omasta sijoitusstrategiasta, enkä kirjan lukemisen takia lähde tekemään yhtään mitään muutoksia omassa toiminnassani. Hyötynä kirjan lukemisesta oli perustiedon karttuminen aiheen ympärillä ja oli mielenkiintoista tutustua alan legendojen sijoitusfilosofioihin ja menestystarinoihin. Tällä esseellä haluan myös herätellä niitä jotka pitävät säästöjään pankkitilillä makaamassa nollakorolla. Nordean säästötilin korko on 0,05% ja alla olevassa kuvassa näkyy oman salkkuni tuotto vihreänä käppyränä ja harmaana OMXHPI –Indeksi viimeisen n. kahden vuoden ajanjaksolta eli tähän päivään, siitä kun olen aloittanut.

Kommentoi