Tampere
29 Nov, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Oppari maaliinKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Opinnäytetyö – yksi opintojen isoimmista henkilökohtaisista projekteista on saatu vihdoin maaliin. Opinnäytetyöprosessini lähti jo liikkeelle 2020 tammikuussa, kun lähettelin kymmeniä sähköposteja mahdollisille toimeksiantajille. Viikot vierivät eikä positiivisia vastauksia kuulunut. Koronan puhjetessa aloin jo luovuttaa toimeksiantajan suhteen ja aloitin kirjoittamaan työtä ilman toimeksiantajaa. Huhtikuussa tilanne kuitenkin muuttui, kun Koti Puhtaaksi Oy vastasi myönteisesti toimeksiantoehdotukseeni. Siinä hetkessä olin todella huojentunut ja innostunut, sillä pääsen tekemään opinnäytetyötä innovatiivisen ja kasvavan tahon kanssa, joka on palkittu heidän hyvästä johtamisestaan. Myöskin se, että yrityksessä on hieman Proakatemialaista verta, tuntui mukavalta. Opinnäytetyön tavoitteena oli pureutua Koti Puhtaaksi Oy:n johtamiseen ja löytää mahdollisia johtamisen ongelmakohtia ja saada henkilöstöltä tärkeää tietoa, jolla kehittää yhtiön toimintaa. Työn tarkoituksena oli myös vahvistaa käsitystä siitä, että valmentava johtaminen ei ole enää johtamisen työkalu, vaan iso osa nykyajan johtamis- sekä yrityskulttuuria.

 

 

Valmentava johtaminen ja ylipäätään valmentaminen, on ollut viimeisen vuoden aikana yksi isoimmista intohimoistani. Ennen opinnäytetyön aloittamista olin perehtynyt aiheeseen valmentajakoulutuksen, Avantemian valmennuksen, KV-tiimin projektien, tutkimusten ja kirjallisuuden kautta. Motivaatio työntekoa kohtaan oli suuri, eikä kirjoittaminen tuntunut laisinkaan pakkopullalta. Prosessin edetessä pääsin entistä syvemmälle ihmislähtöiseen johtamiseen ja opin todella paljon uusia valmentamisen teorioita. Sain omasta mielestäni luotua mielenkiintoisen ja yksinkertaisen paketin, jossa tuodaan esille tärkeimmät asiat, joihin tulevien esimiehien tulisi keskittyä.

 

Ennen opinnäytetyötä minulla ei ollut lainkaan kokemusta tutkimuksien pitämisestä. Muutamaa Google-Forms kyselyä lukuun ottamatta, joten olin täysin uuden äärellä. Tutkimukseni koostui kahdesta osasta: määrällisestä kyselytutkimuksesta sekä laadullisista haastatteluista. Mielestäni onnistuin luomaan suhteellisen toimivan tutkimuskokonaisuuden siihen nähden, että en ollut ennen tehnyt mitään vastaavaa. Määrällisen tutkimuksen vastausprosentti jäi valitettavan pieneksi, mutta haastattelut onnistuivat omasta mielestäni yllättävänkin hyvin muutamia virheitä lukuun ottamatta. Tutkimustulosten avulla pääsin näkemään tutkittavaa asiaa niin teoreettisestä kuin empiirisestä näkökulmasta ja sain todella hyviä ajatuksia, mitä minunkin täytyy miettiä siirtyessäni työelämän puolelle. Vaikka vallitseva pandemia rajoitti niin toimeksiantajan kuin minun työskentelyä, onnistuimme ylläpitämään hyvin prosessia ja sen kulkua.

 

Työn teoreettisen ja empiirisen aineiston perusteella Koti Puhtaaksi Oy:n johtamisesta ei löytynyt suurempia johtamisen ongelmakohtia. Vaikka uutta tietoa ei työn kautta onnistuttu luomaan, saatiin hyvää vahvistavaa tietoa siitä, missä yritys kulkee nyt. Työssä keskityttiin hyvin tutkimuskysymykseen ja onnistuttiin luomaan olosuhteisiin nähden kattava tietopaketti, josta on varmasti molemmille osapuolille hyötyä. Koti Puhtaaksi Oy ei mainostaan itseään valmentavan johtamisen organisaatioiksi, vaikka heidän johtamisessaan on todella isoa linkkejä valmentavaan johtamiseen. Heidän mielestään valmentava, ihmisläheinen johtaminen on yhtä kuin nykypäivän johtaminen. Tämä vahvisti minun väittämääni kyseisestä asiasta. Tätä tukee myös se, että kuinka hyvin Koti Puhtaaksi oy on pärjännyt eri kilpailuissa ja saanut suitsutusta toiminnastaan. It-alan yritykset ovat etenkin tunnettuja siitä, että heidän johtamiskulttuurinsa eroaa normaaleista konservatiivisimmeistä yrityksistä. Tämä toimintatapa on vienyt alan yritykset monta kertaa paras työpaikkakilpailun kärkisijoille. Vuonna 2019 Koti Puhtaaksi Oy ohitti kaikki nämä siivousalan-yrityksenä. Monesti sanotaan, että valmentava johtaminen ei sovi niin sanottuun suorittavaan työhön keskittyvään organisaatioon. Koti Puhtaaksi kumoaa tämän myytin täysin. Se ei ole todellakaan toimialakohtaista, että missä valmentava johtamisessa toimii tai ei. Se alkaa olemaan iso osa nykypäivän yritys- ja johtamiskulttuuria, jonka rakentuminen on vain asenteesta kiinni. Sen pitää olla aitoa, johon kunkin työyhteisön osapuolen tulee omistautua.

 

 

Tämä opinnäytetyöprosessi oli samaan aikaan yksi miellyttävimmistä sekä haastavimmista henkilökohtaisista projekteista mitä minulla on koskaan ollut. Satoja tunteja tietokoneen äärellä, iloa ja ahdistusta. Nyt tämä on ohi ja saa olla ylpeä itsestään. Olo on vielä aika tyhjä prosessin jäljiltä, mutta yhden vinkin haluan kertoa – aloittakaa ajoissa. Itse aloitin todella aikaisessa vaiheessa opinnäytetyön tekemisen ja silti tuntui siltä, että aikaa loppuu kesken. Vaikka olisitkin nopea kirjoittaja, laadukkaalle ajatustyölle pitää antaa kunnolla aikaa. Näin ollen pää pysyy kasassa kaiken syksyn kiireen keskellä. Ja vikana syksynä sitä päätä tarvitaan paljon!!

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close