Tampere
12 Apr, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Opit ja kopit rakettimyynnistäKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Osallistuin tiimimme Massiven rakettimyyntiprojektiin, joka oli tiimimme projektina myös viime vuonna. Tuolloin en ollut itse mukana. Projektin avainhenkilöt olivat omasta tiimistämme, kuten myös suurin osa ekstraajista, lukuunottamatta muutamia muiden tiimien jäseniä. Projektin avainhenkilöt olivat saaneet kasvatettua projektia aiemmasta vuodesta ja myyntipaikat olivat jo odotuksienkin puolesta paremmat ja tuottoisammat. Myyntipisteemme sijaitsivat neljässä Prismassa Nokialla, Kangasalla, Linnainmaalla sekä Kalevassa. Itse tein osuuteni Kalevan toimipisteessä.

Rakettimyynti ei vaatinut minulta juurikaan ennakkovalmistautumista. Meille pidettiin ydintiimin johdolla myyntipalaveri, jossa käytiin läpi myytävän tuotteen ominaisuuksia ja myyntitilanteen pääpiirteitä. Keskustelimme aiemmin heränneistä kysymyksistä sekä yksityiskohdista, miten missäkin tilanteessa toimitaan ja mikä on kenenkin vastuulla roolista riippuen. Vaikka ennakkovalmistelut omalta osaltani olivat tosiaankin melko vähäiset, koin silti olevani valmis rakettimyyntityöhön. Vielä ensimmäisenä päivänäni ehdin tutustumaan myytäviin tuotteisiin lähemmin ja ne olivatkin melko nopeasti omaksuttavissa.

Päiviin sisältyi runsain mitoin asiakaskohtaamisia, myynnin edistämistä sekä muita tehtäviä, jotka olivat edellytyksenä sujuvalle myynnille. Oman haasteensa kiireisimpien hetkien keskelle toi se, ettei raketteja tai tarkemmin sanottuna räjähdeaineita saanut olla myymälässä esillä määräänsä enempää. Tästä vastuussa olivat ilotulitemyynnin erillisen koulutuksen käyneet vastaavat työntekijämme. Juurikin tästä syystä meitä tarvittiin pisteelle useampi henkilö kerrallaan töihin, sillä pisteellä täytyi koko ajan olla vähintäänkin yksi koulutuksen omaava henkilö.

Ilotulitemyynti on muutoinkin melko tarkoin säädeltyä. Sen lisäksi, että tosiaan työvuorot, lounastauot ja tehtävien jako täytyi suunnitella sen mukaan, että yksi vastuullinen oli koko ajan pisteellä, oli myöskin varastonamme toiminut konttimme sijoitettu tarkoin ehdoin Prisman pihalle. Kontin tuli sijaita riittävän etäisyyden päässä rakennuksista, mikä ei osaltaan nopeuttanut prosessia noutaa kontista myyntipisteelle täydennystä. Kaikki nämä säännökset ja lupa-asiat käytiin palomestarin ja poliisin toimesta tarkastamassa heti toisena aukiolopäivänämme.

Itse sain kokemusta lähinnä myynnin saralta. Jälleen oli minulle entuudestaan lähes tuntematon tuote, sillä en ole itse ikinä raketin rakettia sytyttänyt ja lähettänyt taivaalle. Nähnyt niitä kyllä olen runsain mitoin, mutta sen paremmin ruudin määrästä tai yksityiskohdista en olisi tiennyt ennen kyseistä projektia. Uuden tuotteen myötä tuli taas opittua erilaista myyntistrategiaa ja uutta näkökulmaa tämän tyyppiseen tuotteeseen. Lisäksi lisämyynti oli kyseisen tuotteen kuin ilotulitteet kohdalla olennainen osa myynnin prosessia, mikä kuitenkin vaati edes jonkin asteista tuntemusta tuotteista tarkemmin. Lisäksi asiakaskohtaamiset ylipäänsä toivat jälleen varmuutta niin myyntityöhön kuin asiakaspalvelu tilanteisiin. Rakettimyynnissä olennaista oli ohjeistaa turvalliseen rakettien käyttöön, kertoa rakettien ominaisuuksista kuten efekteistä, sekä äänestä ja siitä kuinka korkealle raketit lentävät, sekä osata suositella asiakkaan toiveiden mukaisia tuotteita.

Päivät olivat melko pitkiä, toki vastuullisilla henkilöillä vielä pidempiä, jopa reilu 12 tunnin mittaisia. Päiviin sisältyi vaihtelevasti itse myyntiä, esillepanoa, varastosta tuotteiden noutoa sekä itselläni myöskin myynnin edistämistä. Itse työ ei ollut kontilla käyntejä lukuun ottamatta kovinkaan rankkaa, mutta välillä täytyi itseään muistuttaa siitä, miten oma asenne vaikuttaa tuloksen tekoon ja pitkistä päivistä huolimatta olikin äärimmäisen tärkeää pitää hyvä ja positiivinen asenne, jotta myyntitapahtumat onnistuivat paremmin ja etenkin lisämyynti oli tuolloin runsaampaa. Parhaimmillaan pystyi moninkertaistamaan asiakkaan alkuperäisen suunnitellun budjetin, kun rohkeasti tarjosi vaihtoehtoja ja loi asiakkaalle tarpeita hänen tiedostamattaan. Työ oli hetkittäin palkitsevaa, mutta en ole varma lähtisinkö projektiin uudestaan.

Koen onnistuneeni oman roolini täyttämisessä varsin mallikkaasti. Jälleen oppi uusia puolia omista tiimiläisistään. Miten kukin toimii missäkin tilanteessa ja miten muuttuvat olosuhteet vaikuttavat asenteeseen ja työn laatuun. Lisäksi viiden päivän rutistus pitkine päivineen verotti oman osansa, sekä se, että käytännössä päivät läpeensä oli seistävä paikoittaisia hiljaisia hetkiä lukuun ottamatta, jolloin oli mahdollista istahtaa.

Oletettavaa on, että rakettimyyntiprojekti jatkaa Massivella vielä tänäkin vuonna hoidettuamme työmme yhteistyökumppanimme suuntaan mallikkaasti. Lisäksi Prismoilta saimme projektiryhmänä kiitosta hyvin hoidetusta työstä. Yhteistyö oli puolin ja toisin mutkatonta lukuun ottamatta täydennyksiä, joita emme koskaan saaneet. Muutamat raketit pääsivät loppumaan jo puolessa välissä projektia ja viimeisenä päivänä jo useampi tuote valikoimastamme pääsi loppumaan. Tämä oli tietenkin ikävää etenkin asiakkaiden kannalta, sillä osalla oli tarkka visio siitä, mitä halusi ja mikäli kyseinen tuote oli päässyt loppumaan, saattoi asiakas lähteä pisteeltämme tyhjin käsin. Tämä oli myös meidän tuloksemme kannalta harmillista.

Varaston hallinta siis mainittakoon yhtenä seikkana, joka jatkossa vaatii parannusta yhteistyökumppaniltamme. Lisäksi Prisman puolesta olisimme toivoneet parempaa markkinointia etenkin Kalevassa, sillä pisteemme kun sijaitsi elintarvikkeista katsottuna toisessa päässä, ei asiakkaat, jotka tulivat ruokaostoksille olleet välttämättä ollenkaan tietoisia toisessa päädyssä sijaitsevasta rakettimyyntipisteestä. Myös ulkomainonta oli unohdettu kokonaan ja mikä harmillisinta, oli naapuriliikkeen ilotulitemyynti huomioitu näyttävästi. Ainoat kyltit ja banderollit koko valtavalla Prisman piha-alueella osoittivat naapurin suuntaan ja omasta mielestäni se näytti lähinnä siltä, ettei Prisman tiloissa rakettimyyntiä olisi laisinkaan. Ne jotka olivat tietoisia entuudestaan Prisman rakettimyynnistä, osasivat tulla totutusti ostamaan raketit meiltä saaden myöskin bonukset talteen meiltä hankkimistaan ilotulitteista.

Kokonaisuutta tarkastellen oli rakettimyyntiprojekti Massivelaisia yhdistävä ja opettava projekti. Rakettimyynti työllisti Massivesta muutamaa henkilöä lukuun ottamatta koko tiimin. Tämäkin projekti, kuten ensimmäisen vuoden rinnekahvilaprojekti toi taas aivan uusia puolia tiimiläisistä ja heidän työskentelytavoistaan esille. Eritoten kiitosta haluan antaa ydintiimille jo ennen projektin työvaihetta käydystä yhteisestä palaverista, jossa jokainen projektiin tavalla tai toisella osaa ottava otettiin huomioon ja kaikki pääsivät vaikuttamaan projektin kulkuun halutessaan.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close