Tampere
12 Aug, Friday
22° C

Proakatemian esseepankki

OPIT JA KOPIT DELISEN ALKUTAIPALEELTA  Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

On paljon asioita, joita emme edes luultavasti tajua, kun aloitamme toiminnan, mutta sitähän tämä opiskelu on Proakatemialla, käytännöstä oppii. Yhden smoothie baarin perustaminen saattaa aluksi kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta hommalta, mutta voimme todeta, että ihan niin se ei mennytkään…  On kyllä erittäin mielenkiintoista, kuinka kaksikko, jotka eivät virallisesti ravintola-alalla koskaan ole työskennelleet, pärjäävät kyseisen projektin parissa. Meille oli todella iso kysymysmerkki, kun aloimme suunnittelemaan brändiä, että mitäs kaikkea tarvitsee ottaa huomioon.  

 

Tehosekoittimen valinta 

 

Ensinnäkin tiesimme, että smoothien tekoon tarvitsisi tehosekoittimen, mutta että millaisen ja minkä hintaisen, ei yhtään hajua. Kävimme Gigantissa, jossa kerroimme myyjälle, että haluamme tehokkaan blenderin, joka murskaisi myös pakastemarjat ja hedelmät. Myyjä kehui tätä Wilfan edullista tehosekoitinta maasta taivaaseen, joten päätimme ostaa tämän, myyjän suosituksesta. Testasimme blenderiä samana päivänä, ja eihän se blendannut mitään. Tehosekoitin ei läheskään ollut yhtä voimakas mitä olisimme tarvinneet. Ensimmäisenä menimme paniikkiin, ja totesimme, että ” apua täytyykö meidän ostaa se 800 euron blenderi?”. Kyllä täytyi.  Ei siinä sitten muuta kuin tilaamaan. No onneksemme se ainakin toimi. Koostumus ei ollut alussa täydellistä, mutta ajan myötä siitäkin tuli täydellistä, kun opetteli blenderin käyttöä. Kokeilimme erilaisia reseptejä ja totta kai saimme koneen kuumenemaan jo ensimmäisenä päivänä. Menimme taas paniikkiin, ” apua, menikö se rikki”, naurattaa näin jälkikäteen, kun miettii näitä hauskoja hetkiä. Noh opimme ainakin sen, että on tietty määrä pakasteita, mitä blenderi kestää, joten teimme myös reseptit jatkossa sen määrän mukaan.  

 

Tässä kohtaa meillä oli ainoastaan vain tämä yksi tilattu tehosekoitin, ja tiesimme tarvitsevamme kesäksi ainakin kaksi lisää, siltä varalta, mikäli jokin tehosekoittimista päättää ylikuumentua. Ongelmana tässä tehosekoittimessa kuitenkin oli se, ettei sillä pystynyt valmistamaan kuin vain yhden annoksen per blendaus sessioni. Mietimme, että jos sattuu niin, että asiakkaat haluaisivat kahden tai useamman samanlaisen smoothien menisi sen valmistamisessa sama aika kuin jos ottaisi eri makuiset smoothiet. Tästä johtuen päätimme sijoittaa isompaan koneeseen, jolla pystyisin tekemään ainakin sen muutaman smoothien samalla valmistus kerralla. 

 

Makujen innovointi 

 

Voimme todeta, että reseptiikkaan kannattaa käyttää aikaa. Ja paljon. Me valitsimme 11 smoothie makua ja 6 makusoodaa sekä yhden hedelmälautasen. Makujen innovointiin käytimme noin 2 kuukautta, mutta enemmänkin olisi voitu käyttää. Naurattaa ihan, kun muistan että taidettiin aluksi aikatauluttaa 2 päivää yhteensä smoothien makujen testailuun. Olimme varanneet sunnuntait makujen innovointiin ja ennen sitä molempien tuli miettiä erilaisia makuyhdistelmiä, joita tulisimme kokeilemaan. Edellisessä esseessä kerroimme, että olemme halunneet valikoimaan melkein jokaisesta väristä oman smoothien. Olihan se vaikeaa toteuttaa. Sen lisäksi, että maun tulisi olla herkullista, värinkin tulee olla toteutunut. Ja kun jokin väri ei toteutunut, emmekä olleet varautuneet muihin ainesosiin, niin siirtyi makujen innovointi helposti aina viikolla eteenpäin. Älkää sortuko samaan virheeseen, jättäkää aikaa, vaikka jopa kolme tai neljäkin kuukautta, jos haluatte hioa reseptiikkaa kunnolla.  

 

Yllättävät uutiset 

 

Kun päätimme toteuttaa tämän ihanan idean, tiesimme tarkalleen mitä halusimme ja miten. Visiona oli, että olisimme paikka, josta huokuisi positiivinen ilmapiiri, kookoskipot, muut puiset aterimet jne. Käytännössä tuoda Suomeen sitä “hawaii” meininkiä. Kun otimme yhteyttä helmikuussa Eviraan, mainitsin ihan ohi mennen, että tarjoaisimme smoothieita kookoskipoista, niin kyllä vastaus sai meidät suoranaisesti shokkiin. Kookoskipot, joita olimme ajatelleet käyttävämme olivat aidosta kookoksesta tehtyjä, jotka tulee pestä käsin, muutoin ne halkeavat. Eviran mukaan kaikki aterimet, joita asiakas käyttää tulee pestä astianpesukoneessa. Se ajatus oli siis kokonaan tyrmätty. Pitkän väännön ja keskustelun jälkeen, siitä miten ja miksi muut ravintolat muualla maailmalla voivat pestä käsin, vastaus oli silti ei. Emme halunneet luopua kookoskipoista, sillä koko idea oli siinä, että saisi tämän ihanan ranta meiningin. Päätimme pitää innovoinnin ja kysyä tiimiläisiltä ratkaisuja, ja löydettiinkin kertakäyttöinen kookoskulho. Se olisi ollut meidän ainoa vaihtoehto, sillä puisia kulhojakaan ei olisi voitu käyttää. Tämän kanssa painittiin pitkään, että otetaanko me nämä vai ei. Olisihan ne lopuksi aika kalliit vain kertakäyttöisiksi kulhoiksi. Muut puuaterimet jouduttiin kuoppaamaan saman tien myös ja tilalle otettiin tavalliset lusikat ja haarukat. Hedelmätarjottimena käyttäisimme itse puu leikkuulautaa, mutta laittaisimme tämän päälle aina erillisen suojamuovin. Monesti teki mieli heittää hanskat tiskiin,  ” ai että tämä elintarvike ala on vaikeaa täällä”. Matkaan kuului siis sekä alamäkiä että ylämäkiä.

 

Yllättävät kulut  

 

Sijoitimme molemmat projektiin aika ison summan euroa, voimme sen verran paljastaa, että säästimme pienestä opiskelijabudjetistamme yli 6kk ajan aika isonkin lohkon, ja sijoitimme yhdet opintolainaerät. Säästäminen olisi toki kannattanut aloittaa aiemmin. Kun lähtee projektiin kannattaa alusta asti tehdä kunnollinen excel-taulukko, johon sijoittaa kaikki mahdolliset kulut mitä voisi tulla. Teimme niin, mutta siltihän sieltä aina tuli jokin yllättävä kulu mikä piti maksaa. Ja liian loppuvaiheilla myös. Emme itse tajunneet, että esim. elintarvikeilmoituksesta koituvat kustannukset olisivat niin kalliit, tai että mökin vaneroiminen maksaisi lähemmäs tonnia, kun oletimme sen olevan helppo juttu. Aika paljon kulujen hillitsemiseksi jouduimme, tai no pääsimme tekemään itse. Oli ihan hauskaa pistää maalaustalkoot pystyyn. 

 

 

Ajanhallinta & aikataulutus 

Ensinnäkin asioita missä mentiin metsään ja lujaa, oli aikataulutus ja ajanhallinta. Ajattelimme, että kyllä tämä tästä kun puuhastelee yhden päivän viikosta yhdessä projektin parissa, mutta kiirehän silti meille tuli. Ehkä jos olisi käyttänyt itse aikaa, aikataulujenkin suunnitteluun, ei kokoajan ajanhalinta olisi ollut pelkkää kaaosta.  Varsinkin kun opiskellaan akatemialla ja toinen projektilainen on pinkku, niin kyllähän niitä yllättäviä tapahtumia ja palavereja ilmaantui helposti kuten meilläkin Revenassa ensimmäisenä keväänä.  

 

Toinen hyvä asia on käydä pelisäännöt, visiot, missiot ja arvot ihan alkuun. Me teimme näin, mutta ei ihan liian tarkasti, sillä meille tuli monessa asiassa eripuraa. Visio on kyllä erittäin tärkeää kiillottaa molempien päähän, siten että voi luottaa toisen tekemiseen ja toisinpäin. On tottakai aina hankalampaa työstää “omaa lastaan” henkilön kanssa jolla on yhtä voimakas halu vaikuttaa brändiin. Eripuraahan siitä aina syntyy, mikä on luonnollista, mutta opettavaista. Vaikka meilläkin kahdella voimakastahtoisella luonteella on ollut aika hurjiakin erimielisyyksiä, voin todeta että brändimme ei olisi näin upea ja ihana ilman pientä vääntöä. Vääntäminen kertoo siitä, että molemmat ovat sydämellään mukana hommassa ja haluavat ekasta projektistaan sellaisen, josta voi olla ylpeä.   

  

Opit

Oma henkilökohtainen oppini oli kyllä hauska, kun kävimme excelin kurssin ekan vuoden kurssina, ja muistan asenteeni olleen todella huono tätä kurssia kohtaan. Ajattelin aina että olen sysihuono exceleissä ja tietotekniikassa ylipäätänsä ja tämä on kohtaloni. Mutta kappas vain, ei tarvittu kuin intohimo projekti niin kas kummaa alkoi exceli tuntua kiinnostavammalta. Olen jopa niin innostunut siitä, että haluan tehdä kaiken itse exceliin enkä anna Saharin edes muuttaa lukuja. Olen ihan hurahtanut siihen kuinka kätevä se onkaan työkaluna. Mutta taasen kerran voin todeta, kuinka hyvin sovin tänne kouluun, kuin nenä päähän. Olen juurikin käytännönoppija, en opi jos jokin asia pitää vain opetella jonkin kurssin takia.  Talousymmärrys, valokuvaaminen, editointi olivat myös asioita, jotka kehittyivät projektin aikana. Ensiviikolla on avajaisemme, pelottaa ja jännittää, mutta tiedämme, että kesästä tulee ikimuistoinen.  Kesä, johon sisältyy varmasti monen monta sos tilannetta, itkua, naurua, raivokohtauksia, mutta ennen kaikkea uskon, että tulemme oppimaan todella paljon yrittäjyydestä, ja sehän se on tärkeintä!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close