Tampere
22 Sep, Friday
20° C

Proakatemian esseepankki

Opiskelijan matka kirjastoonKirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yksilöessee 2 ep

 

Opiskelijan matka kirjastoon

 

Ollakseni täysin rehellinen marssin vasta toisena opiskeluvuotenani Proakatemialla, ensimmäistä kertaa Tampereen pääkirjasto Metsoon. Miksi se vaatii näin syvällisen paljastuksen?  No avataan myös sellainen tosiasia, että pääkirjasto Metso sijaitsee melko keskeisellä paikalla kaupunkia Hämeenpuistossa ja olen myös ennen opintojeni aloittamista Proakatemialla asunut Tampereella aiempaan otteeseen. Olihan se tietysti kerta se ensimmäinenkin, päädyin siis maaliskuun tienoilla kirjastolle ja se oli varsin hieno reissu se.

 

Kirjastoretken isona tavoitteena oli lunastaa kirjastokortti, jotta voisin sitten seuraavilla kerroilla lainata kirjallisuuden antimia tuosta ylväästä Tampereen kaupungin maamerkistä, ilman huolia tuosta valtavasta paperibyrokratiasta mitä tulee kirjastokortin lunastamiseen. No anyway sain hoidettua tuon yhden the big thing -tehtävän mielestäni ja uusi kirjastokortti oli nyt taskussani.

 

Toinen puolikas ajatuksenjuoksu alkoi tehdä tuloaan mielensopukoihin ajatuksella, että nyt kun isoin tavoite on saavutettu, on varmaankin aika lähteä jo kotiin, ruokalevolle. Toinen puolikas aivoista alkoi kuitenkin sähköttää suoraan jalkoihin ajatusta siitä, että olisi hienoa käydä kurkkaamassa valtavien monien kymmenien metrien pituisia hyllykokoelmia. Kuin automaattisen ohjauksen tuomana päädyin bisnes- ja liiketalouden hyllyjen äärelle. Siitähän se vasta riemu repesi, kun aloin tutkimaan pää kallellaan, mitä mahdollisuuksia pääkirjasto minulle tarjoaisi.

 

Nopean poistumisen sijaan aloin siis tutkia huolella kirjaston hyllymetrejä ja etsiä potentiaalista luettavaa kotiin vietäväksi. Käsillä olevat elämäntilanteet yrityksen perustamisesta, ulkokuntosali unelmasta sekä markkinoinnin ja brändäyksen uusista inspiraatioista sai minut äkkiä pohtimaan, voisinkohan lainata uudella kortillani jotain nidottua materiaalia kotiinkin asti.

 

Hyvin nopeasti, kun urheilutermein lausuttuna saatiin niin sanotusti ketsuppipullo auki eli tässä tapauksessa ensimmäinen mielenkiintoinen kirja kirjaston hyllystä kohti käsiä, oli saman tien havaittavissa, että tämä ei tule päättymään tähän. Kirjojen vimmattu penkominen vei mennessään ja loppua ei ollut alun jälkeen nähtävissä, ainakaan kovimpaan selkeästi. Lopputulos saattoi olla nähtävissä, jos tilannetta olisi päätynyt hetkeä pidempään seuraamaan sivusta.

 

Kirjoista alkoi melko nopeasti erottua, mitkä olisivat seuraavia potentiaalisia lukuelämyksiä aiheuttavia teoksia. Kirjoissa on myös varsinkin yrittäjille kyse hyvin usein. Intohimosta. Intohimosta uuden oppimiseen ja ennen kaikkea haluun olla utelias oppimaan uutta. Sieltä ehtymättömistä inspiraation lähteistä voi löytyä niitä siemeniä, jotka kenties joskus ehkä voidaan niittää menestyksen viljana. Kuten tämänhetkinen maailma meille näyttää, kyse voi aluksi hyvinkin olla erittäin pienistä uusista ajatuksista, ideoista tai innovaatioista. Ikinä emme voi loppupeleissä tietää varmaksi esimerkiksi, että mikä uusi tuote tai uusi video lähtee vetämään. Seuraavassa hetkessä se voi viedä sinut uuden idean perässä, jo uutta yritystä kohti.

 

Kaiken kaikkiaan lukemisessa on kyse mielen harjoittamisesta, mieltä voi ja kuuluu myös harjoittaa kuten vaikkapa esimerkiksi harjoittelemme lihaksiamme kuntosalilla. Mieli ja uudet ajattelutavat voivat edellä mainitusti luoda meille uusia ideoita ja ratkaisumalleja. Se on suuri voimavara esimerkiksi alati kovenemassa liike-elämän kilpailuissa. Oppimalla uutta voit pysyä mukana kehityksessä mutta pysähtymällä nykyisten oppien kanssa esimerkiksi moneksi vuodeksi paikoilleen on tätä nykyään jo sammaloitumista. Jäät väkisin kehityksessä jälkeen ja kilpailijasi tulevat ohi oikealta ja vasemmalta kahta kaistaa.

 

Suurin oppi ja oivallus pitkästä aikaa oli, että kannattaa käydä kirjastossa. Se avartaa. Ja aivan niin, se tärkein meinasi unohtua. Lainasin tuolla ensimmäisellä Metso vierailulla kerralla kuusi kirjaa mukaan kotiin vietäväksi.

 

Lähteet:

 

https://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjastot/aukiolot-ja-yhteystiedot/paakirjasto-metso.html

 

 

 

Kommentit
 • Markus Tervo

  Hei Kasimir,

  Hienoa kuulla, että olet löytänyt kirjastoon perille asti, se oli sinulle varmasti hieno kokemus. Näin alkuun suosittelen kuitenkin jättämään sen ketsuppipullon roiskuttamisen johonkin ihan toiseen tilanteeseen. Kirjastossa pystyy myös käsittääkseni tutkimaan erilaista kirjallisuutta myös hyvin hennoin ottein. Kaiken sortin hyllyjen penkomisen voit jättää sinne pirkkahallin kirpputori viikonlopulle.

  Pidän ajatuksestasi, että olet jakanut hyvinkin raskaan kokonaisuuden kahteen erittäin vaativaan rypistykseen. Ensimmäisellä puoliajalla haet itsellesi manuaalisen kortin ja toisella puoliskolla etsit itsellesi kirjan. Loistava idea, on syytä välttää turhaa multitaskingia.

  Kuvasit kirjoituksessa, että toinen puoli aivoista alkoi sähköttämään ohjeita jaloille, että nyt olisi saatava lainattua kirjoja. Tartuit tuumasta toimeen ja lainasit kuusi kirjaa. Olisitko muussa tapauksessa lainannut 12 kirjaa, jos myös toinen aivolohkosi olisi ollut aktiivinen. Toisaalta olen aina ajatellut, että pidät näytönsäästäjää päällä myös päivisin.

  Lopuksi lainaan itseäni viisaampaa henkilöä, joka varmasti aikanaan käytti kirjastoa juuri sen käyttötarkoitukseen. Ei turhaan egon paistatteluun, kuten tässä sinun tapauksessasi.

  “many people buy books, few reads them”

  Antoisia lukuhetkiä, toivon että kohtaamme vielä.

  Markus / 1963
  @Jyväskylän keskuskirjasto

  7.12.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close