


Opettele johtamaan sisäistä dialogiasi
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Johda dialogia: Panttivankineuvottelijan opit tiukkoihin vuorovaikutustilanteisiin |
George Kohlrieser |
Opettele johtamaan sisäistä dialogiasi
Oletko koskaan ajatellut, että olisi aika pysähtyä ja tutustua sinuun itseesi? Kuka olet? Mistä tulet? Mitkä ovat arvosi? Mikä on päämääräsi? Mitkä asiat ohjaavat käyttäytymistäsi? Mitkä tapahtumat menneisyydessäsi vaikuttavat nykyisyyteesi? Mitkä asiat ovat vieneet sinua eteenpäin? Mitkä asiat mahdollisesti jarruttavat sinua? Ketkä ovat tukenasi? Teetkö niitä asioita, joita oikeasti haluatkin tehdä? Mikä sinua pelottaa? Miksi se pelottaa sinua? Koetko olevasi vapaa?
Paljon kysymyksiä, eikö? Entä uskallatko vastata niihin rehellisesti itsellesi? Entä muille?
Aina kun ihminen antaa ulkopuolisten tapahtumien hallita elämäänsä ja tunteitaan, hän sallii itsensä joutumisen kaapatuksi. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun kassajonossa joku kiilaa eteesi ja saa sinut vihaiseksi. Kun vapaapäivänäsi iskee hirveä sadekuuro ja pilaa suunnitelmasi. Esimiehesi antaa sinulle kriittistä palautetta toiminnastasi ja reagoit siihen puolustautumalla ja ehkä jopa arvostellen häntä. Kaikissa näissä tilanteissa olosuhde on sellainen, johon sinulla itselläsi ei ole mahdollisuutta vaikuttaa. Joten miksi antaisit näiden asioiden vaikuttaa mielialaasi ja tunteisiisi pidemmällä aikavälillä?
Jos haluat kehittyä missä asiassa tahansa, oli se sitten esimerkiksi tiimipelaajana, johtajana, puolisona tai urheilijana, tulee sinun osata keskustella itsesi kanssa. Jos et selvitä itsellesi perimmäisiä syitä toiminnallesi, tunteillesi ja ajattelullesi, estävät ne sinua kehittymästä ja toteuttamasta itseäsi vapaasti. Mitä enemmän annat ulkopuolisten asioiden ohjata toimintaasi, sitä varmemmin olet oman itsesi panttivankina. Jos siis tavoitteenasi on joskus johtaa muita, opettele ensin johtamaan itseäsi sisäisen dialogin avulla.
Vapaus valita
Opittu avuttomuus on sitä, kun ihminen kokee, ettei hänellä ole kontrollia itse vaikuttaa toisiin ihmisiin, asioihin ja tapahtumiin. Se on yleistä etenkin masennuspotilailla, jotka uskovat, että tekivätpä he mitä tahansa niin asiat eivät tule muuttumaan. Tällainen ajattelutapa tekee ihmisestä passiivisen ja välinpitämättömän, kun hän alistuvasti hyväksyy vallitsevan tilanteen. Tämä on yleistä myös työelämässä, kun koetaan, ettei oman työn sisältöön, työaikoihin tai työympäristöön pystytä itse vaikuttamaan.
George Kohlrieserin mukaan ihmisellä on kuitenkin aina valta tehdä asioille jotain, jopa siinä tilanteessa, kun joku pitää asetta ohimollasi. Tässä avaimena on hyvä itsetuntemus. Taitava henkilö kykenee sellaisessakin tilanteessa puhumaan, ajattelemaan ja toimimaan. Kun hallitsee omat ajatuksensa, on ihmisellä vapaus valita tapa, millä eri elämäntilanteisiin reagoi.
Kun ymmärrät, miksi toimit niin kuin toimit, voit vaikuttaa siihen mitä teet seuraavaksi. ”Luontaisilla tunneperäisillä reaktioillamme on taipumusta toistua. Kun opimme tunnistamaan ne, voimme myös vaikuttaa niihin ja saamme omat ajatuksemme ja käyttäytymisemme haltuun. Ymmärtämällä itseämme ja ajatustoimintojamme voimme purkaa luontaisia rajoitteitamme ja valita vapaammin, mitä teemme.”
Tiesitkö, että oppiminen itseasiassa kasvattaa aivosolujesi määrää? Elinikäinen oppiminen on siis jatkuvaa kasvamista sen lisäksi, että se kasvattaa energiatasoasi ja kohottaa itsetuntemustasi. Ja hyvät uutiset vain jatkuvat, sillä omia ajatuksiaan ja tunteitaan pystyy hallitsemaan ja ohjailemaan. Tässä piileekin sitten se haaste: sinun on tehtävä kaikki työ itse. Miksi se sitten on haaste? Koska moni meistä on oman elämänsä panttivanki ja olemme oppineet avuttomuutta. Emme usko itseemme emmekä omiin kykyihimme riittävästi, vaan annamme ulkopuolisten tahojen ohjata tekojamme ja tunteitamme. Moni meistä oppii ulkopuolisen ohjauksen lapsena koulumaailmasta, eikä kukaan oikeastaan opeta meitä pois tästä tavasta.
Ohjelmoi ajatuksesi uudelleen
On siis aika alkaa ohjelmoimaan itseäsi, toisin sanoen omaa ajatusmaailmaasi. Siinä missä tietokone, tabletit, älypuhelin ja niiden sovellukset kaipaavat päivitystä aika ajoin, niin kaipaat sinä itsekin. Mitä jos kokeilisit virittää ajattelumaailmaasi ja tunteitasi hieman uudelleen? Mikään ei toki tapahdu hetkessä, vaan se on jatkuva prosessi, mutta sitäkin palkitsevampi. Pikkuhiljaa huomaat edistyneesi ja se jos mikä motivoi jatkamaan.
- Tutustu itseesi. Tässä apuna on lukeminen ja kirjoittaminen. Esimerkiksi Kohlrieser kirjoittaa dialogista ja panttivankitilanteiden ratkaisemisesta, mutta kaikessa taustalla on se, että panttivankineuvottelijan on ensisijaisesti tunnettava itsensä, hallittava tunteensa ja ajatuksensa ennen kuin voi vaikuttaa muihin.
- Poistu mukavuusalueeltasi. Olet varmasti kuullut monta kliseetä siitä, että suurin kasvu tapahtuu epämukavuusalueellasi. Yleensä kliseillä on myös tapana pitää sisällään pala totuutta.
- Ole positiivinen ja keskity mahdollisuuksiin. Mieti miten puhut itsellesi ja muille.
- Älä sorru jokaiseen heti-tyydytykseen. Ole kärsivällinen saavuttaaksesi haluamiasi asioita.
- Visualisoi. Kuvittele mielessäsi haluamasi asiat toteutumassa ja löydä se fiilis, kun olet saavuttanut tavoittelemasi. Kun näet maalin, on sitä kohti kulkeminen helpompaa.
- Motivoi itseäsi. Olet aikuinen ihminen, joten älä odota ulkopuoliselta taholta ohjausta ja käskyjä, vaan tartu itse toimeen.
Sovella johtamisoppeja ensin itseesi
Olet varmasti lukenut johtajuudesta ja lukuisia vinkkejä sekä näkökulmia siihen, millainen on hyvä johtaja. Ennen kuin lähdet tai pääset kokeilemaan näitä käytännössä muihin, testaa niitä ensin itseesi. Hyvä johtaja osaa johtaa itseään. Jos et osaa johtaa itseäsi, miten voit kuvitella johtavasi muita? Ohessa muutama poiminta johtajan hyvistä kyvyistä ja ominaisuuksista Kohlrieserin kirjasta Johda dialogia.
Tunneäly
Parhaimmilla johtajilla on tunneälyä. Vaikka johtaja olisi kuinka älykäs ja taitava luvuissa ja kovissa faktoissa, ei se tarkoita sitä, että hän välttämättä osaisi käsitellä omia tai muiden ihmisten tunteita ja motivaatiotekijöitä. Niin sanottujen kovien faktojen tueksi johtajatkin tarvitsevat avointa ja rehellistä dialogia luodakseen luottamuksen ilmapiirin, jossa jokainen voi tuntea itsensä hyväksytyksi ja siten vapauden toteuttaa itseään työssään.
Sen sijaan, että yrityksen sisällä vallitsisi keskinäinen kilpailuvietti, taitava johtaja valjastaa ihmisten kilpailuvietin yhteisen päämäärän hyväksi. Näin tiimi yhdessä toteuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja kaikki ovat voittajia. Auttamalla toisia kasvamaan ja kehittymään johtajat pääsevät paljon parempiin tuloksiin kuin keskittymällä vain omaan itseensä. Aloita harjoittelu keskittymällä omiin tunteisiisi ja opettele käymään rehellistä dialogia itsesi kanssa. Tämä esimerkiksi tarkoittaa omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista sekä sen myöntämistä, että tarvitset apua jonkin asian kanssa.
Kuuntelu
Dialogissa pysähdytään kuuntelemaan toista. Pysähdy siis tasaisin väliajoin kuuntelemaan myös itseäsi. Kun opit tunnistamaan tunnereaktioitasi ja siitä johtuvaa käyttäytymistäsi, voit alkaa vaikuttaa niihin ja saat omat ajatuksesi ja käyttäytymisen haltuusi. Ymmärtämällä paremmin itseäsi ja ajattelumallejasi pystyt purkamaan luontaisia rajoitteitasi ja valita vapaammin mitä teet. Olet mahdollisesti nähnyt kuvan hevosesta, joka on köydellä kiinnitetty muovijakkaraan. Este on siis vain hevosen omassa päässä, kun se kuvittelee olevansa vangittu paikalleen. Todellisuudessa sillä olisi vapaus tehdä mitä se haluaa, rajoite on vain sen oman pään sisällä.
Kyseenalaista
Dialogissa esitetään kysymyksiä toisten näkemyksistä ja pyritään pureutumaan tarkemmin aiheeseen. Kun siis olet pysähtynyt, niin arvioi omatkin ajatuksesi kriittisesti ja haasta niitä. Ajatteletko oikeasti niin? Vai onko se vain ajatus, jonka oletat, että on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää olevan ja oikeasti olet toista mieltä? Ajatteletko niin, koska luultavasti vanhempiesi tai tiimitovereidesi mielestä niin tulisi ajatella? Älä siis kyseenalaista pelkästään muiden ajatuksia, vaan myös omasi. Voit yllättyä siitä, miksi luulet ajattelevasi niin kuin ajattelet.
Motivoi
Jotta voisit motivoida muita, on sinun osattava motivoida myös itseäsi. Tämä vaatii itsekuria. Opettele kontrolloimaan itseäsi ja sano ei tarpeillesi ja hetkittäisille mieliteoille saavuttaaksesi kauempana häämöttävän päämäärän. Hyvä johtaja osaa katsoa pitkälle eikä tartu heti ensimmäiseen houkutukseen, joka hänen tielleen tulee. Taitavalla johtajalla on kyky hallita ja ohjata itseään tekemään tehtäviä ja saattamaan asioita loppuun asti. Hyvänä vertauskuvana toimivat huippu-urheilijat, jotka treenaavat isoja kisoja varten. Tämä edellyttää heiltä tilapäistä luopumista esimerkiksi viihteellä käymisestä ja ajasta nähdä kavereita niin usein kuin haluaisi. Heillä on kyky nähdä kauemmas ja visualisoida se päämäärä, jonka eteen he tekevät valtavan määrän töitä ja uhrauksia.
Kiinnitä myös itseäsi motivoidessa huomiota siihen, miten puhut itsellesi. Onko se positiivista, negatiivista, rakentavaa, kannustavaa vai täysin hyödytöntä? On tutkittua, että voimme vaikuttaa toisten tunteisiin sillä, mitä sanomme. Jos sanot toiselle tämän näyttävän väsyneeltä, tämä varmasti viimeistään siinä vaiheessa kokee itsensä väsyneeksi. Kun taas kehut toisen pukeutumista tai energisyyttä, nostattaa se toisen mielialaa. Sama pätee myös sinuun itseesi! Kun sanot jotain itsellesi, mieti, sanoisitko niin esimerkiksi kaverillesi tai puolisollesi. Usein olemme itsellemme paljon ankarampia, kuin mitä olemme muille.