


Onnistu messuilla
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Messut ovat oiva tapa yritykselle tehdä kauppa ja tavoittaa uusia asiakkaita. Messuja järjestetään suomessa vuosittain kolmenumeroinen määrä. Yrityksellä voi olla messuilla monenlaisia eri tavoitteita. Brändin vahvistaminen ja markkinointi ovat yleisiä asioita mitä lähdetään messuilta hakemaan, kun puhutaan isoista ja tunnetuista toimijoista. Usein yritysten tavoitteena on kuitenkin puhdas myynnin tekeminen ja tarjousten antaminen. Messuilla myyjä voi tavoittaa potentiaalisia asiakkaita enemmän tunnissa, kuin kokonaisen työpäivän aikana. Yritys tavoittaa myös asiakkaita, jotka ovat muutenkin puhelimen taikka muun markkinoin ulottumattomissa. Olen itsekin huomannut, että messut ovat iäkkäämpien ihmisten suosiossa, joita ei parhaiten Facebookissa tapahtuvan markkinoinnin avulla tavoita.
Ennen kuin messuille lähtee, on kuitenkin yrityksessä hyvä miettiä, mitkä ovat tavoitteet ja motiivit messuihin osallistumiseen. Messupaikat maksavat kuitenkin keskimääräisesti nelinumeroisia määriä. Tavoite jokaisella on kuitenkin saada tämä raha palautumaan isompana takaisin. Tapahtumia löytyy hyvin paljon Suomenkin tasolla, ulkomaista puhumattakaan. Oma tuote on hyvä suunnata alan messuille, esimerkkinä rakennusliike pystyttää osastonsa luonnollisesti rakennusmessuille. On kuitenkin myös yrityksiä joille riittää pelkästään suuri kävijämäärä. Itsekin olen toiminut lehtimyynnin parissa, jossa onnistuu kohdentaa ainakin yhden lehden messujen teemaan sopivaksi. Tällöin siis ei ole väliä ovatko messut rakennusmessut tai vaikkapa puutarhamessut, pelkästään ihmisten määrä merkkaa.
Kun yritys on löytänyt omaan toimintaan sopivat messut, on hyvä kiinnittää huomiota messuosastoon ja näkyvyyteen jo ennen messuja. Kaikista aktiivisimmat yritykset markkinoivat osastoaan ja tarjouksiaan esimerkiksi paikallisissa uutislehdissä taikka messujen omassa markkinoinnissa. Yritykset voivat myös jopa kutsua paikalle jo etukäteen lämmiteltyjä asiakkaita. Nykyään messukävijät tulevat paikalle hakemaan jotain tiettyä, päättömän ajanviettämisen sijasta. Messuosaston itsessään tulee olla kutsuva kävijöitä ajatellen. Osasto on kaikista tehokkaimmillaan, kun se on yrityksen ilmeen mukainen, tyylikäs ja riittävän pelkistetty. Tällä tavoin asiakkaalle jää paremmin mieleen yrityksen tuote ja ilme. Lisää näkyvyyttä voi hankkia myös jakamalla erinäisiä yrityksen logolla varustettuja tuotteita. Itse olen törmännyt runsaasti ajattomaan hittituotteeseen nimeltä ämpäri. Messuosaston sijainnilla on myös vaikutusta. Toki keskeinen sijainti on yleisesti ottaen aina paras pimeän kulman sijaan. Tärkeää on kuitenkin myös, että suoria kilpailijoita ei ole viereisellä osastolla. Omasta kokemuksesta olen huomannut, että jos osaston välittömässä läheisyydessä on muita suoramyyntiä harrastavia toimijoita, että sillä on joskus hyvinkin haitallinen vaikutus oman osaston kaupankäyntiin. Messuasiakkaat osaavat yleensä hyvin kiertää paikat, jossa on paljon suoramyyntiä harrastavia yrityksiä pienen alueen sisällä. Aktiviteetit ovat myös omiaan vetämään messukävijöitä osaston puoleen, arvonnat ja kilpailut toimivat usein tehokkaasti.
Kuitenkin ratkaisevin tekijä messujen onnistumisen suhteen on itse toiminta messuosastolla. Messut tulee ottaa tärkeänä tuloksentekomahdollisuutena, eikä henkilöstön virkistäytymispäivänä, kuten aika ajoin vieläkin näkee. Aktiivisuus on onnistuneen messupäivän avainsana. Yksinkertaisesti hymyilemällä, jutustelemalla ja positiivisella tekemisen meiningillä pystyy tekemään eroa toisiin näytteilleasettajiin. Messuilla törmää aina silloin tällöin yrityksiin, jolla on yksi henkilö istumassa osastolla ja tämä ei ota kontaktia kehenkään. Kun messujen jälkeen kysyy tällaiselta kaverilta, miten on messut menneet, vastaukseksi saa lähes aina: ”hyvin”. Olen miettinyt, että joko kaupat tehdään jossain muualla kuin osastolla taikka sitten rima on asetettu liian alas. Tämänkaltainen messutoiminta ei kuitenkaan palvele messukävijöitä, puhumattakaan yrityksestä itsestään. Messut kestävät kuitenkin keskimäärin kolmepäivää ja yksi päivä kahdeksan tuntia. Osastolla olevien henkilöiden on oltava aktiivisia koko tämä aika. Kyseessä on siis maratoni eikä sprintti. Aika usein messuosastolla myös unohtuvat perinteiset myynnin lainalaisuudet. Harvoin ketään myyntipuhelussa taikka tapaamisessa alkaa tykittää vain erinäisiä myyntiargumentteja. Messuillakin täytyy samalla tavalla jutustella asiakkaalle ja selvittää tämän tarpeet ennen kuin lähtee tarjoamaan myytävää tuotetta.
Messut ovat edelleen erinomainen kanava markkinoida ja myydä tuotteita taikka vahvistaa olemassa olevaa brändiä, kunhan sen tekee oikein.