Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Onko yrittäjyys sittenkään se juttu? 



Kirjoittanut: Sofia Putkonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kirjoittajat: Sofia Putkonen & Jasmi Koskela 

 

Linkki podcastiin: https://spotifyanchor-web.app.link/e/PZFLlIAqyxb

Tässä podcastissa pohdimme, haluammeko todella olla tulevaisuudessa yrittäjiä vai turvallisesti palkansaajia. Podcastissa raotetaan myös hieman tulevaisuuden ja kesän suunnitelmia. Pääaiheiksi keskustelussamme nousi työntekijän palkkaaminen ja sen hinta yrittäjälle. Mietimme ensin etuja, joita palkkatyöt ovat tarjonneet meille, mutta pian keskustelu kääntyi myös siihen, että mikäli jäämmekin yrittäjiksi, miltä tuntuisi olla se yrittäjä, joka palkkaa työntekijän.  

 

Vastuullisen työnantajan piirteitä 

Oikotie.fi (2020) verkkosivun mukaan vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta ovat: 

  1. Syrjimättömyys 
  2. Työelämän tasapaino ja hyvinvointi 
  3. Esihenkilötyöhön panostaminen 
  4. Työn merkitys ja työssä kehittyminen
  5. Tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus
  6. Hyvä hakijakokemus 

(Oikotie.fi 2020.) 

 

Podcastissä puhumme kohdasta 5, eli palkasta ja eri palkkausmuodoista. Nykypäivänä on yleistynyt kaikenlaiset alihankintatyöt ja laskutuspalveluiden käyttö, joka on yksi tapa palkata työntekijä. Työntekijä on yllättävän kallis yrittäjälle, joten työntekijä on huomattavasti halvempi ja riskittömämpi, jos hän tekee töitä alihankintana ja laskuttaa palkkansa laskutuspalvelun kautta. Todellisuudessa yksi työntekijä maksaa noin 20-25 % hänen palkastaan työnantajalle. Lopullinen palkka sisältää niin bruttopalkan kuin työnantajan lakisääteiset maksut (Leppänen 2022). Lakisääteisiä sosiaaliturvamaksuja ovat työeläkevakuusmaksu, työtapaturma- ja ammattitautivakuusmaksu, työttömyysvakuusmaksu ja työnantajan sairasvakuusmaksu. Prosenttiosuudessa ei ole huomioitu esimerkiksi sairaslomia, lomia, rekrytointeja ja perehdytystä, palkanlaskentaa tai pyhäkorvauksia.  

Mikäli siis itse olisimme palkkatöissä, saisimme kaikki yllä mainitut edut. Palkansaajana eniten houkuttelee turvallisuuden tunne, sillä palkka juoksee silloinkin, kun ei itse juoksisi esim. sairauspoissaolon takia. Myöskin säännölliset palkalliset lomat ovat houkuttelevia, eikä niiden suhteen tarvitse juurikaan vaivata päätään. Yrittäjänä myös lomat täytyy suunnitella huolella itse, joka taas vie työaikaa ja rahaa. Mikäli yrittäjä haluaa saada loma-ajaltaan palkkaa eikä toimiala ole passiivisella tuloperiaatteella toimiva, on hänen tehtävä ekstra määrä töitä ennakkoon tai loman jälkeen, jotta palkkaan riittää rahaa. 

 

LÄHTEET: 

Oikotie.fi 2020. Vastuullisen työnantajan kuusi periaatetta. Nettiartikkeli. Viitattu 15.2.2023. 

https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/artikkelit/vastuullisen-tyonantajan-kuusi-periaatetta 

Leppänen, N. 2022. Kuinka paljon työntekijän palkkaaminen maksaa? Yrittäjyysartikkeli. Viitattu 15.2.2023. 

https://www.op-media.fi/yrittajyys/tyontekijan-palkkaaminen–mitka-ovat-todelliset-kustannukset/ 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close