Tampere
28 Sep, Thursday
14° C

Proakatemian esseepankki

Onko ajankäyttösi omien tavoitteidesi mukaista ja mielekästä?Kirjoittanut: Taru Ojala - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi
Satu Pihjala
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Itse Proakatemialla opiskelevana koen itseni johtamisen ja oman ajankäytön olevan erityisen tärkeässä roolissa. Koen oman ajankäyttöni itseni johtamisen näkökulmasta olevan jatkuvasti kehittyvää ainakin omalla kohdallani ja siksi halusinkin lukea Satu Pihlajan kirjoittaman kirjan nimeltä Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi. Itsensä johtamisen taidot ovat erittäin tärkeitä etenkin koulu- ja työelämässä. Erityisen arvokkaita ne ovat kaikille niille, joiden koulu tai työ edellyttää itsenäistä suunnittelua ja oman työskentelyn ohjaamista ja johtamista ja siksi koen tämän aiheen olevan itselleni varsinkin tällä hetkellä erittäin ajankohtainen. Oman ajankäyttöni koen olevan tällä hetkellä fiksua ja järjestelmällistä, mutta näen kuitenkin parantamisen varaa ja tämän kirjan avulla haluankin lähteä omalle henkilökohtaiselle matkalleni kehittämään ajankäyttöäni ja itseni johtamista entisestään. Sain itse kirjasta paljon kehitysideoita omaan ajankäyttööni ja itseni johtamiseen liittyen, mitkä aioin ehdottomasti viedä käytäntöön tulevaisuudessa.

 

Oman ajankäytön kehittäminen – mistä lähden liikkeelle?

Kirjassa kannustetaan esimerkiksi keskittymään omien heikkouksien kehittämisen sijaan jo olemassa olevien luontaisten vahvuuksien jatkojalostamiseen ja rohkeaan avun pyytämiseen, kun on matkalla omia tavoitteita kohti. Lähdin itse liikkeelle pohtimalla omia vahvuuksiani ajankäytön suhteen ja rupesinkin aluksi heti pohtimaan, miten voisin kehittää niitä. Kirjan edetessä sain paljon hyviä ajatuksia omien vahvuuksieni kehittämisestä, joita kirjasin kirjan lukemisen – tai kuuntelemisen aikana ylös. Yksi ajankäyttöön liittyvistä vahvuuksistani on järjestelmällisyys kalenterin käytössä. Pyrin aina aamuisin aloittamaan päivän miettimällä heti aamusta, tai edellisenä iltana, että mitä aion saada tulevan päivän aikana aikaiseksi ja kuinka voisin pysyä tavoitteessani. Itse pidän kalenterin käyttöä tässä erittäin tärkeässä asemassa. Olen aina hahmotellut tärkeimpiä menojani kalenteriin päivätasolla, mutta nyt panostin päivien suunnitteluun myös viikko ja kuukausi tasolla, mutta hieman karkeammin. Mielestäni on kuitenkin myös erityisen tärkeää, että kaikkeen varaa tarpeeksi aikaa ja jättää myös oikeasti aikaa tauoille ja vapaa-ajalle. Henkilökohtaisesti en pidä myöskään liiallista suunnittelua ja aikatauluttamista hyvänä asiana. On tärkeää löytää sopiva määrä ja tapa itselle suunnitella omaa ajankäyttöä. Jokainen meistä on niin erilainen, että ajankäytön suunnittelu ja itsensä johtaminen on jokaisen kohdalla erittäin yksilöllistä: se mikä sopii yhdelle ei todellakaan sovi kaikille.

 

Aikaansaamattomuus on välillä myös tärkeä osa aikaansaamista

Kaikkea ei kuitenkaan saa aina tehtyä silloin kuin on suunnitellut ja se on täysin normaalia ja ymmärrettävää. Päivät aina elävät ja aikataulut muuttuvat. On lähes mahdotonta aina elää täydellisen suunnitelman mukaan, eikä se olekaan täysin järjestelmällisen ajansuunnittelun tarkoituksena. Jos päivän päätteeksi on jää tekemättömiä asioita, ne on hyvä kirjata ylös, jotta tietää ja muistaa mistä jatkaa seuraavana päivänä. Monesti edellispäivän tekemättömät asiat unohtuvat ja seuraavana päivänä hyppää helposti taas kuluvan päivän hommien pariin ja näin jääkin usein helposti tekemättömiä asioita, koska niitä ei ole mietitty ja lisätty enää seuraavan päivän ohjelmaan ja näin ollen ne unohtuvat ja jäävät tekemättä helpommin. On myös tärkeää taas muistaa, että jotkut asiat eivät edes ole niin tärkeitä, että niiden unohtumisesta koituisi mitään haittaa, joten turhien asioiden unohtelukin välillä on ok.

Jos pakottaa itsensä tekemään jotain, motivaatio ei välttämättä aina ole mukana silloin. Esimerkiksi esseen kirjoittaminen aiheesta, joka ei vaikkapa kiinnosta kirjoittajaa ollenkaan, voi olla erityisen vaikeaa ja raskasta itselle, sekä paljon enemmän aikaa vievää kuin taas sellaisen esseen kirjoittaminen mikä oikeasti kiinnostaa. Toki aina ei pääse valitsemaan itsellensä kiinnostavia aiheita ja näissä tilanteissa auttaakin se, että pätkii tehtävän useampaan eri osaan tai esimerkiksi vaikkapa tunteihin. Aina yhden osan tai tunnin jälkeen on tärkeää pitää ansaitusti taukoa.

 

On tärkeää myös osata sanoa ei

Jos haluaa saada kaiken suunnittelemansa tehtyä, on myös tärkeää osata rajata tehtävien ja hommien määrää. Kieltäytyminen saattaa olla vaikeaa, mutta oman ajankäytön kannalta on myös priorisoiva tärkeimpiä tehtäviä ja menoja päivien aikana. On hyvä pohtia, onko jokaiseen tehtävään tai menoon suostuttava, joko ollenkaan tai juuri silloin kuin sitä pyydetään? Näistä mahdollinen vapautua aika voi olla itsellesi tärkeämpää ja arvokkaampaa jonkun toisen tehtävän tai menon parissa.

 

Muista realistiset tavoitteet

On tärkeää muistaa se, että itse asettamat tavoitteet ovat itselle realistisia. Silloin niiden saavuttaminen motivoi enemmän. Tavoitteet kuitenkin ohjaavat meitä seuraavaan pisteeseen ja kannustavat meitä tekemään parhaamme, joten mikä olisikaan tärkempää, kuin motivaatio omien tavoitteiden saavuttamiseen. Niinkuin aiemmin todettiin, että jos pakottaa itsensä tekemään jotain, motivaatio ei välttämättä aina seuraa helposti perässä.

 

Lähteet:

Kirja: Satu Pihjala – Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi

Kommentit
  • Aleksi Kolunsarka

    Mahtava aihe tarttua kiinni näin aikaisessa vaiheessa tiimiyrittäjäpolkua ! Monesti tämän asian tärkeyden huomaa vasta silloin, kun se alkaa selkeästi olemaan jo ongelma. Taitava itsensä johtaja on valmiimpi johtamaan myös muita. Itselleni työtehtävien priorisointi on hankalampaa kuin itse kokonaisvaltainen ajanhallinta. Täten suosittelen sua tutustumaan Eisenhowerin matriisiin jollet ole jo, se on mielestäni mahtava priorisoinnin työkalu. Kiitos herättelevästä esseestä !

    6.3.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close