


One more year – vikoihin myyntipäiviin johtavat ajatukset
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Myynti on yrittäjän elinehto, sillä onnistumiset tai vastavuoroisesti siihen kohdistuvat puutteet ovat suoraan luettavissa tuloslaskelmasta. Myynti on instrumentti, jonka avulla harmonisoidaan konkreettisesti tuotteen tai palvelun arvo sekä asiakkaan tarpeet. Silti myynti tuntuu olevan vaihtelevasti kirosana meille täällä Proakatemialla, erityisesti myyntipäivien alla. Myynti on yli puoliks ittelle fiilispeliä, niin kokeilin kerrankin tarrata näihin fiiliksiin ennen Proakatemian myyntipäiviä kirjoittamalla keskeisimmät tavoitteet ylös:
“Kylmäsoittelu on kivaa!”
Osallistuin hiljattain kuuntelemaan Tampere Business Festivalilla Oona Kankkusen sosiaalisen myynnin puheenvuoroa. Oona kysyi alkumetreillä, että kuinka moni nauttii kylmäsoitoista. Nostin käteni ilmaan, ollen näin ilmeisesti ainoa monisatapäisestä yleisöstä. Enhän minä nyt oikeasti, siis itse kylmäsoitoista nauti. Mutta juuri tuolla kysymyksen hetkellä mieleeni juolahti ajatus, että miksen voisi ajatella kuitenkin toisinpäin, sillä työtehtäväni vaativat useasti kylmäsoittelua? Onhan asioihin nyt lähtökohtaisesti helpompi suhtautua vaikeinakin hetkinä, kun taustalla on tykkäämisen ajatus.
Mikäs siinä, nuoresta yrittäjänalusta kumpusi yllättäen kylmäsoittoihannoija. Ainakin hetkeksi. Mutta itselleni merkittävä ajatus tulevia elämän ja yrittäjyyden haasteita kohtaan on se, että voin asettaa mieleni alttiiksi jollekkin itseisarvoltaan ”ikävälle” tehtäväosiolle, sillä harjoittelun ja onnistumisten määrän kasvaessa tuo tämä tehtäväosio itselleni merkittävästi lisäarvoa. On helppo lannistua, jos jostain ei pidä, eikä siinä onnistu. Näin ollen kehitystä ei synny, sillä ei olla edes yritetty juuri ollenkaan. -> ”Kokeilin mä sitä nyt muutamia kertoja, mut ei oikeen ollut mun juttu, varsinkaan kun tuloksia ei syntynyt” on hyvin helppo ajatusmalli.
HE-REIL-LÄ!
Myynti on helpompaa ja kehittävämpää hereillä versus nukkuessa. Tällä tarkoittanen todellisuudessa sitä, että hereillä olo = tuntosarvet esillä, kuuntelu, muistiinpanot, kokonaisuuden ymmärtäminen. Vaihtoehtona on myydä nukkuessa, jolloin fokus muuttuu. Nukkuva myyjä = keskittyy omiin puheisiin, saattaa noudattaa tiettyä skriptiä tilanteesta toiseen, ajattelee myynnin olevan hyvin samanlaisten tapahtumaketjujen kokonaisuus ja täten ennustettavissa.
On hyvä pitää paperia vieressä, johon voi puhelun aikana kirjoitella jatkuvasti havaintoja myyntitilanteista. Sillä aivomme eivät pysty samanaikaisesti suorittamaan tehtäväorientoituneesti ja olemaan reflektoivassa kehitystilassa, on muistiinpanoihin palaaminen säännöllisin väliajoin oiva ratkaisu löytää hetkessä kehityskohtia myyntiin. Havannoi, raportoi, reflektoi, suunnittele, kehitä, toteuta!
Salli itsellesi innostaminen ja innostuminen!
Tää on meikän lempparialue ja myöskin vahvuus, mut sitä ei juuri siitä syystä salli unohtaa missään nimessä. Innostamisen ja innostumisen vaikutus vuorovaikutussuhteissa on välttämätön menestykselle. Myynti on aina vuorovaikutuksellinen tilanne, jossa energian olomuoto ja liikkuvuus on merkityksellisessä asemassa. Innostuminen on taito, jota voi myös kehittää! Sallimalla itselleen mahdollisuuden innostua myyntitilanteissa ja innostamalla myös muita voi vaikuttaa merkittävästi onnistumiseen. Tilanteiden tulkinta ja tunneäly ratkaisevat. Väki-innostus ei ole hyvästä, mutta aito innostaminen ja innostuminen edesauttaa kyvykkyyttä toimia yhdessä päämäärätietoisesti hankaliltakin tuntuvissa tilanteissa. Vaikka et olisi innostunut, älä vie sitä muilta pois. Negatiivinen energia ja ilmapiiri tarttuu nopeammin, voimakkaammin ja salakavalammin kuin positiivinen. Jos huomaat ympärillä innostusta, vaali sitä, vaikka olisitkin itse toisenlaisessa mielentilassa.