Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Omasta eettisyydestä



Kirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Voisi sanoa, etten ole ehkä se kovinkaan eettisesti ajatteleva persoona. Varsinkaan kuluttajana en juuri mieti mitä ostan ja mistä ostan, miten joku kulutustuote on tehty tai missä se on valmistettu. En varsinkaan ole boikotoinut mitään tuotetta tai valmistajaa oikeastaan missään tilanteessa. Toki en luokittele itseäni myöskään epäeettiseksi, vaikka tykkäänkin ostella paljon esimerkiksi vaatteita ja kenkiä, vaan johonkin niiden välimaastoon.

 

Monien mielestä metsästys on epäeettistä, mutta minusta ei niinkään. Tästä päästäänkin pattitilanteeseen, jonka kohtaan lähes joka vuosi syksyisin. Syksyisin metsästyskauden alettua monesti kuulee asioita, kuten ”miten kukaan voi harrastaa metsästystä, siinähän tapetaan viattomia eläimiä?”. Tämän voisi sanoa olevan ikuinen oravanpyörä. Tuo on kylläkin hyvä kysymys, mutta vastauksena siihen sanon monesti vain, että metsästys ei ole vain viattomien eläinten tappamista, vaan myös oman henkisen hyvinvoinnin lähde. Tällä tarkoitan sitä, kun metsälle lähdetään, sinne lähdetään nauttimaan luonnosta ja sen mahdollistamista elämyksistä. Luonnossa nimittäin saa olla ihan rauhassa välittämättä maailman menoista, istua nuotiolla ja vain nauttia luonnon äänistä. Rakastan kävellä metsissä ja istua nuotiolla syöden makkaraa ja juoden lämmintä kahvia.

 

Metsästyksessä pitää kunnioittaa saalista. Et voi esimerkiksi kytätä vain autossa ja ampua ikkunasta, koska se on helpompaa tai käyttäytyä jotenkin muuten epäkunnioittavasti. En voi sietää sellaisia ihmisiä, jotka eivät kunnioita saalista. Se, jos joku, on epäeettistä. Kyllä itsellänikin tekee pahaa, jos vaikka osuma ei ole tarkka ja saalis kärsii, mutta aina ei voi onnistua. Se onkin metsästyksen ehkä ainoa miinuspuoli. Näitäkin sattumia voi välttää esimerkiksi miettimällä kahdesti, onko järkevää ampua kauas, onko osuma varma vai voiko se epäonnistua. Uskallan sanoa, että se on aika lailla yksi kymmenestä osumasta, joka ei osu kunnolla.

 

Saaliin kunnioittamiseen liittyy myös se, kuinka monta kehtaat itsellesi hankkia. Siinäkin täytyy pitää kohtuullisuus, ei ole ok jos saalistat kymmeniä tai useampia kerralla. Tästä tulikin mieleeni erittäin hyvä esimerkki, miten ei pidä toimia; Kerran lueskelin facebookin metsästäjät ryhmää ja siellä tuli vastaan päivitys, jossa kuvassa näkyi monia kymmeniä hanhia, jotka oli ammuttu käytännössä samalla hetkellä. Toki metsästäjiäkin oli monta, ettei vain paria, mutta kuitenkin. Tällainen menee mielestäni kohtuuden rajan yli. On ilmiselvää, etteivät kaikki tule siltikään ymmärtämään metsästämistä ja se on minusta ihan ymmärrettävää. Kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä.

 

Ja sitten, niihin kulutustuotteisiin. Kuten aiemmin mainitsin, en hirveästi ajattele mistä vaikka vaatteeni ja kenkäni ostan tai miten ne ovat tehty. Täytyy myöntää, että olen kyllä aika kova ostelemaan tavaroita ihan harrastusvälineistä lähtien ja sitä pyrin vähentämään tietoisesti. Sitä on ehkä jokseenkin jopa hankala myöntää itselleen, että välillä ostamisen halu nousee liian korkealle. ­

 

Jos eettisistä ongelmista puhutaan, niin ehkä mieleenpainuvin tällainen oli joskus, kun netissä levisi video erään yrityksen käyttämistä turkistarhoista, joissa pupuja, joiden turkista saadaan tehtyä joitakin villapaitoja, kohdeltiin aivan käsittämättömällä tavalla. Siinä kyllä pisti hieman miettimään, millaista touhua sitä on tullut tuettua ostamalla kyseisen yrityksen tuotteita. Mutta sekin kesti loppujen lopuksi aika vähän aikaa, koska ajattelen, että vaikka itse jättäisin ostamasta niin ei se tarkoita sitä, että sellainen toiminta loppuisi noin isolla yrityksellä. Tämä saattaa olla väärä tapa ajatella, mutta niin asian itse koen. Mielestäni jos noinkin iso firma pystyy toimimaan noin, ei se ole enää meistä yksilöistä kiinni, vaan ihan koko yhteiskunnasta. Toki yksilöt voivat jättää ostamasta ja ajatella, että ovat nyt auttaneet edistämään tuollaisen toiminnan ehkäisyä. Ja niin saattaa hyvinkin myös olla, mutta kyllä siihen vaaditaan hyvin hyvin suuri joukko, jotta toiminta muuttuisi. Ellen ole ihan väärässä, on se saattanut jopa muuttuakin silloisesta, koska suuret yritykset haluavat yhä enemmän tuottaa arvoa asiakkailleen. Eihän ne nykyään edes pärjäisi, jos eivät näin toimisi. Parempaan suuntaan ollaan siis menossa. Ainakin toivottavasti.

 

Ostan nykyään esimerkiksi vaatteita aika monelta tuottajalta. Jos en tiedä, miten vaikka joku takki on tehty tai minkälainen on ollut sen tuotantoprosessi, niin en myöskään ota siitä selvää. Jos satun tietämään, niin voi olla, että mietin kahdesti, ostanko tuotetta vai en. Todennäköisesti jos se on hieno tuote ja mukava päällä, niin ostan sen. Hirveästi eettisiä ongelmatilanteita ei siis minulle ole tullut ja tuskin tuleekaan vastaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close