Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Oman budjetin suunnittelu tai kuuden ”kannun” menetelmä



Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ajattele kuin miljönääri
T. Harv Eker
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Lähes jokainen ihminen edes kerran elämässä miettii ja suunnittelee omaa budjettia. Tämän avuksi on keksitty erilaisia menetelmiä kuten taulukoita, teorioita ja muita suunnittelutyökaluja. Minä haluisin kertoa menetelmästä, jonka on kehittänyt T. Harv Eker – kuuluisa liikemies ja liiketoiminnan valmentaja. Tämän menetelmän ideana on jakaa oman budjetin kuuteen osaan ja laittaa kuuteen tiliin tai ”kannuun”, mikä sitten auttaa kontrolloimaan kaikkia menoja ja mahdollistaa taloudellista riippumattomuutta tulevaisuudessa. Menetelmän toimivuuden todistamiseksi Harv on käyttänyt omia opiskelijoita ja itseä myös. Se on todella yksinkertainen keino, ja jokainen voi aloittaa toteuttamaan sitä vaikka tänään.

 

”Kannu” N1 – 55% kuukausibudjetista pakollisiin menoihin

Tämän kannun rahat ovat tarkoitettu päivittäisiin kuluihin ja laskuihin. Tähän sisältyy: vuokra, asuntolaina tai muut asumiskulut, liikennekulut, ruoka, vaatteet, sairauskulut, verojen maksaminen ja niin edelleen.

 

”Kannu” N2 – 10% viihdekulut

Tämän kannun rahoja voi käyttää itsehemmotteluun. Esimerkiksi voit ostaa itsellesi kalliin viinipullon, käydä hieronnassa tai elokuvateatterissa, tai esimerkiksi lähteä matkalle  Voit käyttää tätä rahaa haluamallasi tavalla. ”Kannu” N3 – 10% koulutusmenot

Nämä rahat on käytettävä uusiin tietoihin ja taitoihin. Kurssit, koulutukset, konferenssit, luennot, kirjat – kaikki, mikä tuo sinulle uutta tietoa ja lopulta auttaa elämääsi laadullisesti, ja vie sen uudelle tasolle.

 

”Kannu” N4 – 10% Säästöt isompia hankintoja varten

Nämä rahat voit käyttää vähän isompiin hankintoihin. Jos olet esimerkiksi pitkään haaveillut jostain, voit nyt säästää juuri sitä varten ja hankkia uuden auton, television, polkupyörän, kahvinkeittimen tai jonkun muun.

 

”Kannu” N5 – Hyväntekeväisyys 5%

Käytä tämän kannun rahat lahjoihin läheisille tai hyväntekeväisyyteen. Voit lahjoittaa rahaa orpokodille, eläinsuojalle tai yksinkertaisesti auttamaan apua tarvitsevia.

 

”Kannu” N6 – Säästöt 10%

Tätä rahaa ei pitäisi koskaan käyttää. Tämän tilin ainoa tarkoitus on aloittaa passiivisen tulon ansaitsemisen. Sijoita ne osakkeisiin, kiinteistöön, valuuttoihin, arvopapereihin. Sijoita vain sellaisiin työkaluihin, joihin aidosti uskot, mutta älä osta asioita sillä rahalla. Sitä kautta on mahdollista saavuttaa taloudellista riippumattomuutta. Nykypäivänä maailmassa on todella paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tämä on ylimääräinen tulosi.Tärkeintä ei ole säästämäsi rahamäärä kuukaudessa, vaan tapa. Vaikka säästät 100€ kuukaudessa, viiden vuoden kuluttua tililläsi on jo 6000€. Kyllä, ei niin paljon, jos ne vaan pysyvät tililläsi, mutta jos laitat ne sijoitustilille tai sijoitat muuhun, summa on vielä suurempi. Rahat alkavat tehdä rahoja sinulle. Jotkut varmasti kysyvät: ”Entä jos juoksevat kuukausikulut ylittävät 55% tuloista?” Siinä tapauksessa on leikattava kustannuksia tai kasvatettava tuloja.

 

 

Olen pitkään halunnut kokeilla sitä, mutta aina löytyi erilaisia tekosyitä siirtämään sitä vuoden eteenpäin. Tavoitteeni on fokusoida tähän ja testata sitä menetelmää ihan itse. Se kuitenkin vaatii aika paljon kärsivällisyyttä. Kirjassa ei sanota paljonko menee aikaa, että sijoittamat rahat alkavat tuoda passiivituloa, eikä se tulo synny ihan itsestään, vaan täytyy saada jatkuvasti informaatiota, kokeilla erilaisia keinoja ja ehdottomasti oppia sijoittamaan rahat oikeisiin paikoihin, jotka mahdollistavat passiivitulon saamista.  Sijoitan kuitenkin jatkuvasti rahoja koulutukseen, mikä on yksi tärkeimmistä sijoittamisosista.

 

Mielestäni kun ihminen aloittaa toimimaan elämässä tällä tavalla, se herättää samalla uusia ajatuksia ja mahdollisuuksia, avaa uusia ovia, joita ei tulisi koskaan vastaan ennen tätä kaikkea.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close