Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Oman ajan priorisointi  



Kirjoittanut: Ida Laaksonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Julkaistu:   26.3.2019 

Aloin pohtia omaa kalenteria ja kuluneita viikkoja. Kiire on mielentila, jota on helppo käyttää tekosyynä toiminnallemme. Kalenteri täyttyy ja asiat jäävät hoitamatta. Välillä olisi hyvä pysähtyä katsomaan kalenteria ja miettiä omaa ajankäyttöä. Mistä päivät koostuvat? Mihin käytän eniten aikaa?Mielestäni tärkeintä on miettiä, mihin haluan käyttää aikaani. Oma terveys ja hyvinvointi ovat asioita, joista ei saisi joustaa kiireen takia. Minulle on aina ollut tärkeää huolehtia itsestäni ja harrastaa liikuntaa päivittäin. Kevään aikana tilanne on kuitenkin muuttunut. Huomaan, että haluan antaa itsestäni kaikkeen kaiken ja loppujen lopuksi on liikaa hommaa hoidettavana ja tärkein unohtuu: oma hyvinvointi.  

 

Kalenteri hallinnankehän avulla mietittynä: 

 

Ydin on alue, johon voin vaikuttaa ja päättää.  

 

Keskellä on alue, johon voin vaikuttaa, en päättää. 

 

Ulkokehä on alue, johon en voi vaikuttaa enkä päättää. 

 

 

  1. Mieti mitkä asiat viikostasi ovat sinun päätettävissä. 
  1. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa esim.työpäivän tehokkuus  
  1. Varaa kalenteriisi aikaa itsellesi ja levolle. Palautunut keho jaksaa suoriutua yllättävistä tilanteistaja haasteista.  

 

Mihin haluan käyttää aikaa vs. mihin pitäisi käyttää aikaa? 

Jokaisen kalenterissa on varmasti asioita, joita on kiva tehdä ja asioita, jotka on pakko tehdä. Uskon, että oikeanlainen tasapaino näiden kahden välillä auttaa ehkäisemään stressiä. Rytmitä siis viikkosi niin, että et tee pitkiä työputkia ilman vapaa-aikaa.Helposti joustamme itselle tärkeistä asioista,etäehtisimme tehdä pakolliset asiat. 

 

Hyvinvoiva kalenteri 

Hyvinvointi luo pohjan arjessa jaksamiselle. Viikon rytmittäminen ja hyvinvoinnin elementtien lisääminen kalenteriin vähentää stressitekijöitä.Kiireessä voisi auttaa liikkua, vaikka pyörällä, jolloin hyötyliikunta on saavutettu ilman kuntosali. Mietin kuitenkin usein, että onko kiire oikeasti syy olla liikkumatta. Uskon, että syy on syvemmällä. Useita viikkoja jatkuva kiireinen aikataulu saattaa helposti ajaa tilanteeseen, jossa liikunnan jättäminen vähemmälle lisää tilaa muulle tekemiselle. 

 

Persoonallisuus 

Persoonallisuustyypit vaikuttavat ajanhallintataitoihimme. Itsetuntemus auttaa tunnistamaan piirteitä itsessä, jolloin on helpompi suunnitella itselle sopivia toimintamalleja ja omannäköinen arki.Olen itse kiireeseen taipuvaa persoonallisuustyyppiä. Toimin paineen alla ja teen tehtävät sovitusti kuitenkin usein viime tipassa. Mielestäni omia tapoja voi aina kehittää eikä oman persoonan taakse kannata jäädä selittelemään myöhästelyä. 

 

Asenne 

Omien aikataulujen suunnitteluun vaikuttaa mielestäni eniten asenne. On sopeuduttava ennalta arvaamattomiin tilanteisiin ja asennoiduttava positiivisestituleviinhaasteisiin. Viikonloppua kuumeisesti odottavan arki on usein stressaavaa ja arjessa on usein negatiivisia elementtejä. Optimisti sopii päivän aamusta iltaan täyteen ja pettyy, kun ei ehtinytkään tekemään kaikkea.Pyrin itse nauttimaan viikon jokaisesta päivästä. Kaiken ei tarvitse aina olla kivaa, mutta jokaisessa päivässä on varmasti jotain hyvää, johon kannattaa keskittyä. Negatiiviset asiat vievät energiaa myös hyvistä ja mukavista asioista, joten kannattaa antaa itselle aikaa miettiä positiivisesti.  

 

Kuuntele kehoasi ja opi tuntemaan itsesi, jotta voit suunnitella arjen, joka antaa enemmän kuin ottaa.  

 

 

 

 

Lähteet 

Erikson T. 2018. Idiootit ympärilläni – kuinka ymmärtää muita ja itseään:Atena 

Koivu L. Toukokuu 2016. Mitä parempi suhde itseen, sitä paremmin asiat ovat hallinnassa. Luettu 26.3.2019 

https://www.uskallainnostua.fi/blogi/9/5/2016/mit-parempi-suhde-itseen-sit-enemmn-asiat-ovat-hallinnassa 

Pohjakallio P. Syyskuu 2016. Niskalenkki kalenterista – utopiaako? Luettu 26.3.2019 

https://www.mandatumlife.fi/life-journal/artikkeli/-/article/pekka-pohjakallio-niskalenkki-kalenterista?cid=v_9a0030cac21445b9f71362ceacc3a19b&cidtype=cpc 

 

 

 

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close