Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Oma talous haltuun



Kirjoittanut: Miisa Hiltunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Johdanto 

Haluan kehittyä ja ymmärtää yrityksen taloutta. Koen, että kun kahden vuoden päästä valmistun tradenomiksi vähin mitä haluan osata, on yrityksen talous. En halua vältellä aihetta ja valmistua tradenomiksi, joka on onnistunut välttelemään puheita rahasta ja on valmistuessaan täysin ulapalla kyseisestä aihepiiristä.  

Revenan kevään 2021 tavoite on kehittää bisnesälyä. Vuoden ensimmäisen pajan ennakkotehtävänä olikin miettiä, mitä tavoite tarkoittaa jokaiselle henkilökohtaisesti. Haluni kehittyä taloudessa sekä Revenan tavoite sopivat enemmän kuin hyvin yhteen. Tänä keväänä aion siis pureutua talouteen. Tästä syystä liityin Revenan taloustiimiin, jotta talous olisi jo sen puolesta viikkotasolla ajatuksissa. Sain myös osakeyhtiömme puolella vastuulleni toimia talousvastaavana, jonka myötä pääsen tutustumaan esimerkiksi tarkemmin pankkiin ja kirjanpitoon. Palaset siis loksahtelevat sopivasti paikoilleen.  

Aloitan matkani talouden saloihin kuitenkin kevyemmin ja helposti lähestyttävämmin, sillä aikaa on ja pohja on ensin saatava kuntoonHaluan ymmärtää omaa talouttani ja tästä syystä tartuin Julia Thurén vuonna 2020 julkaistuun, erittäin kehuttuun kirjaan Kaikki rahasta. Julia Thurén on 32-vuotias toimittaja ja tietokirjailija, joka rakastaa puhua asioista avoimesti, oli aiheena sitten yhteiskunta tai raha.  

Kaikki rahasta –teos käsitteleekin rahaa monelta eri näkökannalta erilaisten haastattelujen ja tutkimusten höystämänä. Faktatiedon lisäksi teos on täynnä “tavallisten tallaajien” kokemuksia rahasta ja sen käytöstä. Teos on siis näkökulmia avaava herättelijä, joka houkuttelee joka kappaleellaan tutustumaan rahaan vielä vähän syvemmin. Mikä tärkeintä, teoksessa ei syyllistetä tai anneta onttoja kehotuksia, vaan todella pohditaan ja esitellään asioita laajastikin.  

Oma suhtautumiseni rahaan 

Rahaa pohdittaessa on hyvä pyrkiä ymmärtämään, mistä ajatukset ja tavat toimia rahan kanssa johtuvat. Usein rahan käyttö tai rahasta puhumattomuus juontavat juurensa lapsuuteen ja siellä opittuihin asioihin. Minun perheessäni ei juurikaan puhuttu rahasta. Tai sen verran puhuttiin, että todettiin “nyt olevan aika tiukkaa”. En koskaan saanut kuukausirahaa, sillä sitä ei vain ollut antaa. Mikäli kuitenkin tiedossa oli leffailta Tampereella, johon kaveritkin olisivat menossa, sain usein esimerkiksi 20€ reissua varten, jos lupasin imuroida ja tiskata. Vaikka meillä ei ollut rahaa, sitä ikään kuin taiottiin, jos tarve tuli. Luulen, että tapa johtui pitkälti siitä, ettei äiti halunnut tuottaa pettymystävaan halusi tarjota mahdollisuuksia meille. Emme kuitenkaan ikinä mankuneet rahaa turhaan tai oppineet siihen, että sitä olisi aina kysyttäessä ollut tarjota, sillä näin ei ollutTästä syystä en ole katkera, vaan huojentunut siitä, että minulle annettiin mahdollisuuksia, vaikkakin tietyin rajoittein 

Rahasta puhuttiin melko vähän, emmekä käyneet koskaan perheessä läpi esimerkiksi säästämistä. Olen kuitenkin alkanut itse tutustua säästämiseen sekä esimerkiksi sijoittamiseen nyt hieman vanhempana. Koen, että rahan “vähyys” luo itselleni valtavan turvattomuuden tunteen ja tämä tunne onkin varmasti lapsuudesta opittua. Lapsuudessa monista asioista kieltäydyttiin ja niitä perusteltiin sillä, ettei nyt vain ole rahaaLapselle tämä on vaikuttanut pelottavalta, sillä käsityksemme rahan arvosta on tällöin aivan eri. Luultavasti tilanne lapsuudessa on aina ollut ennemminkin niin, ettei kyseiseen asiaan, esimerkiksi lomareissua varten säästämiseen, ole järkevää käyttää vähäisiä rahoja, joilla on tarkoitus juuri ja juuri pärjätä kyseinen kuukausi.  Tästä syystä minä haluan säästää ja luoda “turvaverkkoa” alleni rahan avulla. En ole kuitenkaan loputtoman säästäväinen, vaan olen siihenkin herännyt kunnolla vasta viime vuosina. Viimeistään nyt, kun edessä on muutto kalliimpaan asuntoon tulojen hieman jopa pienentyessä, on säästäminen ajankohtaista. Vaikka olen säästeliäs, olen myös mukavuudenhaluinen ja mm. tästä syystä haluan muuttaa suurempaan asuntoon, sillä se mahdollistaa kumppanin kanssa asumisen.  

Suhteeni rahaan on siis moniulotteinen. Ymmärrän rahan arvon ja paiskin paljon sen eteen töitä. Samalla saatan vähätellä omaa työpanostani ja tyytyä pienempään palkkaan, kuin mitä ansaitsisin. Osaan olla säästeliäs ja saatan välillä kituutella kaikesta, jotta en tuhlaa liikaa rahaa. Samalla olen kuitenkin mukavuudenhaluinen, ja käytän mielelläni rahaa aamupaloihin ja ulkona syömiseen, rahaa edes miettimättä. Hyvä ruoka ja ulkona syöminen ovatkin paheitani.  

Parisuhde ja raha 

”Rahasta puhuminen tappaa romantiikan” (Thurén 2020, 51%). Raha voi olla vaikea aihe, etenkin jos lapsuudessakaan aiheesta ei ole juurikaan puhuttu. 5 vuoden seurustelusuhteen jälkeen olen kuitenkin aivan eri mieltä. Rahasta puhuminen tekee kuitenkin kaikkea muuta kuin tappaa romantiikanTällä hetkellä mielenkiintoisimpia arjen keskusteluita ovat keskustelut säästämisestä, sijoittamisesta ja rahankäytön jakautumisesta. Minulla ja kumppanillani on edessä muutto ensimmäiseen yhteiseen asuntoon. Tämän johdosta olemme puhuneet todella paljon rahasta ja siitä, millainen osa kummallakin tuloista menee esimerkiksi pelkästään asumiseenThurénin (2020, 52%) toteaakin, että rahasta kannattaa puhua kumppanin kanssa etenkin silloin, kun muuttaa yhteen, menee naimisiin tai jommankumman tulot muuttuvat huomattavasti. Vaikka tienaan opiskelijana jopa 60% vähemmän, kuin töissä käyvä kumppanini, haluan silti maksaa tasan puolet kiinteistä kuluistammeTällaisissa asioissa saatan olla todella itsepäinen enkä esimerkiksi halua, että kukaan joutuu “elättämään” minua. Kiinteiden kulujen puoliksi jakamisella haluan myös mahdollistaa kumppanilleni tilaisuuden jatkaa säästämistä. Koen, että minun tilaisuuteni säästää enemmän tulee viimeistäänkin sitten, kun valmistun. Järjestely luo myös minulle pientä positiivista painetta tehdä töitä opiskelun ohessa, oman jaksamisen mukaan tietenkin. Järjestelymme ei kuitenkaan ole lopullisesti lukittu, vaan  olemme sopineet, että mikäli minulla tulee tiukka tilanne, on kumppanini valmis maksamaan enemmän kiinteistä kuluistamme. Myös muita arjen menoja on mahdollista tällöin sumplia. Meillä on kummallakin lisäksi hyvin säästöjä, joten olemme varautuneet mahdollisiin äkillisiin muutoksiin.  

Olemme kummatkin kiinnostuneita sijoittamisesta ja olemmekin päättäneet tutustua aiheeseen tarkemmin. On mielenkiintoista tutustua yhdessä kummallekin hieman vieraaseen aiheeseen ja oppia siitä. Tämä myös yhdistää ja luo yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Onnekseni tiimissämme on myös paljon sijoitusintoisia ja saan tiimiläisiltä tarvittaessa sparrausta ja tukea aiheen parissa, jotta opin syventyminen on mahdollista. 

Kootut vinkit omaan talouteen liittyen 

1. Pidä oman elämän inventaariopäivä 

Thurén (2020, 10%) kertoo pitävänsä kerran kuukaudessa oman talouden “inventaariopäivän“, jolloin katsoo paljonko tilillä on rahaa, mitä menoja on kuukauden aikana tulossa ja kuinka säästöt ja sijoitukset ovat kasvaneet. Tällaisen inventaariopäivän myötä joutuu vähintään kerran kuukaudessa pysähtymään oman talouden pariin. Oman talouden pariin pysähtymisellä voi välttää isojakin ongelmia ajoissa, sillä on kuukausitasolla aina tietoinen omista varoistaan ja suurin piirtein tulevista menoistaan. Oman talouden inventaariopäivästä voi myös tehdä mukavan, jopa innostavan hetken, kun siihen liittää laskujen hoitamisen lisäksi vaikkapa kampaaja-ajan varauksen. Inventaariohetkestä voi siis tehdä muutakin kuin pelkän velvollisuuden täyttöhetken. (Thurén 2020, 10%.)

2. Tee oma henkilökohtainen budjetti

Yksinkertaisuudessaan henkilökohtaisen budjetin luominen tarkoittaa seuraavaa: “Henkilökohtaisen budjetin tekeminen tarkoittaa, että selvittää, kuinka paljon kuukaudessa saa rahaa ja mihin kaikkeen sitä kuluu” (Thurén 2020 10%). Yksinkertaista! Excelistä löytyy paljon valmiita selkeitä pohjia, joihin täyttää omia tuloja ja menojaan. Innostuin itse oman budjetin täyttämisestä niin, että täytin heti itselleni Excelin ja loin samanlaisen myös kumppanilleni. Haluan nähdä asiat konkreettisesti edessäni, jotta sisäistän asiat paremmin, joten tällaisen Excelin täyttö sopii minulle todella hyvin. Budjetin avulla on helppo nähdä esimerkiksi se, miten paljon tuloista kuluu asumiseen ja muihin kiinteisiin kuluihin.  

Voit listata menojasi esimerkiksi “pakolliset kuukausittaiset menot”, “pakolliset vuoden aikana kertyvät menot”, “kivat toistuvat menot” ja “kivat satunnaiset menot” -otsikoiden alle. (Thurén 2020, 13%).  Hyviä laskentataulukoita löytyy myös suoraa Excelistä tai googlettamalla.  

3. Aloita säästäminen! 

Mitä aikaisemmin aloittaa säästämisen, sitä paremman tuoton voi rahoilleen saada (Thurén 2020, 19%). Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä. Eeva Kolu korostaa blogiartikkelissaan “Säästönoviisin eka vuosi” (20.12.2020), ettei talousasioista tarvitse tajuta tai kiinnostua sen enempää, jos haluaa aloittaa säästämisen. Säästää voi myös ilman selkeää ja sentilleen laadittua budjettia, sillä joillekin tarkat suunnitelmat tuntuvat vain raskailta ja vievät kaiken innon tekemisestä (Kolu 2020).

Säästämisen voi aloittaa miettimällä itselleen sopivan säästöprosentin. Yleinen kaava on esimerkiksi seuraava: 

  • 60%kiint. kulut (vakuutukset, vuokrat, ruoka, liikkuminen, kodin laitteet) 
  • 10% opiskelu, itsensä kehittäminen
  • 10% säästöön
  • 10% sijoituksiin
  • 10% kaikenlaiseen hauskaan. (Thurén 2020, 19%.)

Yllä olevat summat voivat kuitenkin olla todella suuria, eikä kaikki sovi kaikille. Esimerkiksi Nordnetin mukaan sopiva säästö- tai sijoitusmäärä on 3-4% nettotuloista (Thurén 2020, 19%). Itselleen voi rauhassa etsiä sopivaa tapaa tai prosenttimäärää säästää, sillä minkään ei tarvitse olla kiveen hakattua. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa.  

4. Mieti säästämisen syitä ja suunnittele 

Finanssialan tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista suunnittelee omaa talouttaan korkeintaan puoleksi vuodeksi kerrallaan (Thurén 2020, 17%). Tämä kuulostaa omaan korvaani todella pelottavalta, sillä puoli vuotta on loppujen lopuksi todella lyhyt aika.  

Omaa talouttaan kannattaakin mielestäni miettiä hieman pidemmälle, jotta osaa esimerkiksi luoda itselleen sopivia säästösuunnitelmia. Toki säästämistä voi tehdä vain siitä syystä, että haluaa säästää, mutta se ei ole kovin kauaskantoista eikä siitä pääse muodostumaan tapaa. Oman talouden hallinnan ja säästämisen syiden tulee ulottua syvemmälle kuin vain “kunhan teen näin” -tasolle. (Thurén 2020, 17%.) “Kunhan vain teen näin, kun kaikki muutkin” -tasolla vaarana on myös se, että esimerkiksi säästöihin kosketaan jatkuvasti ja rahoja siirrellään edes takaisin tililtä toiselle.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja omien säästötavoitteiden kirkastaminen helpottaa tuumasta toimeen ryhtymistä ja rutiinin syntymistä. Tavoitteen asettaminen myös myötävaikuttaa niiden saavuttamiseen. Aivan kuten tavoitteiden asettamisessa omassa elämässä, on tärkeää asettaa tavoitteiden lisäksi välietappeja sekä suunnitelma näiden saavuttamiseksi. Suunnitelmien ansiosta säästäminen voi tuntua voimaannuttavalta. (Thurén 2020, 17%.) Säästämiseen voi esimerkiksi luoda lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteet, kuten Thurénkin on toiminut. Itse säästän tällä hetkellä kumppanin kanssa lyhyellä aikavälillä lomamatkaa varten. Tavoitteenamme on kerätä kiva pieni pesämuna esimerkiksi lomamatkan ruokia tai majoitusta varten. Suunnitelmamme tähän oli, että laitamme kumppanin kanssa kummatkin joka kuukausi vähintään 10€ säästöön. Suunnitelmalla ei ole loppumispäivää, sillä maailmantilannetta on tällä hetkellä hankala ennustaa. Tämä kannustaa laittamaan pienetkin pullokuitit säästöön, sillä ei tiedä, kuinka pian tai kuinka pitkän ajan päästä pääsemme lähtemään jonnekin.

Pohdintaa 

Omaa talouttaan miettiessä ja sunnittellessa ei voi kuin voittaa. Tapoja säästää tai sijoittaa on monia, eikä niihin ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Myös oman talouden suunnittelu- ja rahan käyttötapoja on monia. Rahaan liittyen tärkeintä on kuitenkin keskittyä itseensä ja miettiä itselleen sopivia ja innostavia tapoja säästää, sijoittaa tai puhua rahasta. Rahaa mietittäessä, on hyvä muistaa, että rahasta puhuminen vähentää arvolatauksia, tekee eriarvoisuudesta näkyvämpää ja opettaa käyttämään rahaa. (Thurén 2020, 4%). Mikä tärkeintä, rahasta puhuminen voi innostaa ja saada sinut paneutumaan siihen! Aivan kuten se teki minullekin, eikä innostuksen ote tunnu hellittävän. 

Lähteet: 

Kolu, E. 2020. Säästönoviisin eka vuosi – mitä jäi käteen. Uusimuusa. Luettu 5.2.2021. https://www.uusimuusa.fi/blog/2020/12/20/saastonoviisin-eka-vuosi 

Thurén, J. 2020. Kaikki rahasta. Äänikirja. Gummerrus.  

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close