Tampere
28 Nov, Monday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Ojasta allikkoon?Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Huh, siitä on taas aikaa kun oon viimeksi istunut koneen äärelle ja alkanut naputtaa. Motivaatio on ehkä ollut hieman hukassa näiden asioiden tiimoilta ja aikatauluttaminen kussut (jälleen) rankalla kädellä. Sitä tuppaa priorisoimaan karkkejen syömisen, leffaillat, pitkät kylvyt ja kaiken muun mukavan ja mieltä ylentävän näin lomalla kirjaesseiden ja lukemisen edelle. Typerää kyllä. Ois aivan mahtavaa jos osaisi nauttia lukemisesta ja odottaisi päivässä sitä kohtaa kun pääsee hetkeksi hengähtämään sohvan nurkkaan hyvän kirjan kanssa ja inspiroitua uudestaan ja uudestaan. Mutta kyllä mä vielä opin. Oon päättänyt, että akatemian aikana opin nauttimaan kirjoista, eikä ne tuu olemaan mulle enää minkäänlaista pakkopullaa, päinvastoin!

 

Koska koin lukemisen haastavaksi päätin alkaa kuunnella äänikirjaa ja ottaa ensimmäisen ryhtiliikkeen esseiden valmistumista kohden. Aloin kuunnella äänikirjaa nimeltä Antisäätäjä, fiksun ajankäyttäjän opas. Ihan vaan sen vuoksi, että mä olen lopen kyllästynyt siihen kuinka huonosti käytän mun aikaa ja priorisoin aivan vääriä asioita tärkeiden juttujen edelle. Toivon kipinä heräsi ja ajattelin, että ehkä tää saa mun päässä jotain pientä tai suurta mullistavaa aikaan ja ehkä mä inspiroidun todella ja opin jotain jopa käytäntöön vietäväksi asti!

Ekana! Tykkään kamalasti kun kirjailija itse puhuu äänikirjansa, siitä tulee vaan niin paljon uskottavampi fiilis ja matkaan on paljon helpompi hypätä mukaan! Anna Perholla on kiva tapa puhua ja sanoa asiat suoraan, kamalasti mitään kaunsitelematta, siitä mä tykkään. Havahduin ehkä myös siihen, että vihaan kirjoittaa kirjakieltä tai niin sanottua asiatekstiä. Mun ajatuksenvirta on paljon luovempaa ja kirjoittaminen rutkasti luontevampaa kun jokaista sanaa ei tarvitse vääntää asialliseen ja täysin kielioppia noudattelevaan oikeaan muotoon. Jos mun idolit ei tee niin, ei munkaan tarvii? Hahah.

 

Noniin, mennääs asiaan. Kirja käsittelee siis ajankäyttöä ja etenkin sen fiksua hallintaa ja asioiden oikeanaista priorisointia. Kirjasta nousi mulle paljon hyviä ajatuksia, ja luulempa että sain myös jotain käytäntöön vietävää! Mutta otan tähän esseeseen Stubin kolme pointtia, jotka olen sentään jo oppinut viemään käytäntöön asti! Hurraa!

 

Eka asia mihin havahduin kuunnellessa kirjaa liittyi siihen, että ajanhallinta on paljon arvojen hallintaa eli sitä mikä on tosiaan itselle merkityksellistä ja tärkeää! Kun ne asiat joihin aikaa eniten käyttää on kiinnittyneenä sun arvomaailmaan, on priorisointi ja epäoleellisten asioiden sivuuttaminen taatusti helpompaa. Tää on itsestäänselvä asia mikä varmasti ohjaa huomaamatta monia päätöksiä elämässä jo nyt, mutta sen kuuleminen ja siihen havahtuminen varmasti korostaa sen tärkeyttä jatkossakin!

 

Toinen asia mikä kolahti liittyi myös asiaan mikä taatusti on jo tiedossa, mutta uudet näkökulmat toivat sen vahvempana mieleen! Kiire ei synny tekemisestä vaan jäsentelemättömästä puuhastelusta, ja nimenomaan siitä puuhastelusta! Ai että, naurattaa ihan ajatella omaa työskentelyä toisinaan, se on nimenomaan enemmän puuhastelua kuin työn tekemistä! Ja syy tähän puuhasteluun on nimenomaan se, etten ole jäsennellyt sitä mitä teen, milloin teen ja etenkin missä järjestyksessä asiat teen. Lopputuloksena on katastofi, eli pientä puuhastelua jokaisella sotatantereella lopulta mitään valmiiksi saamatta ja kaikki kesken jätettynä. Olo on lopulta turhautunut, epäonnistunut ja kaikinpuolin luuseri, ei taaskaan mitään yliviivattavaa todo-listalta! Työnmäärä ei yleensä meitä uuvuta vaan sen epämäärä ja juuri se, ettemme tiedä mitä teemme ja mitkä ovat tavoitteemme tekemiselle. Miten ihanaa havahtua ja tajuta kaiken perimmäinen syy, olo keveni hetkessä kun päätin alkaa laittamaan asioita kalenteriin ja aikatauluttamaan niille sopivat kolot päivärytmistä. Kun ne lukee jossain ja niille on varattu aika, on niiden tekeminen taatusti helpompaa ja huolettomampaa. Konkreettisia tuloksiakin pystyy mittaamaan tyhjentyvällä todo-listalla! Kun oman ajankäytön suunnittelee, mahdollistaa se ihan taatusti oman tehokkuuden lisääntymisen, fokusointi oikeisiin asioihin helpottuu ja asioita tulee saatua aikaan paljon jouhevammin ja rennommin. Kun asiat onnistuu, laskee taatusti omat paineet ja stressilevelit asioihin liittyvästä suorittamisesta ja olo kevenee. Äänikirjassa mainittiin myös se kuinka läsnäolemisen taito kasvaa kun teet yhtä asiaa kerrallaan huolella ja laadukkaasti. Keskittyminen ei poukkoile tällöin ympäri tilaa hamuten jotain uutta mihin tarrata! Palautumisen tärkeyttä sivuttiin äänikirjassa myös. Kalenteriin on hyvä myös laittaa ajat sille kun vain olet ja palaudut, merkata toisinsanoen tyhjät palkit sitä omaa aikaa, just niitä juttuja jotka lataa meidän akkuja ja tuo meille hyvää! Kun tietää millon pitää painaa duunia ja millon saa levätä jaksaa taatusti paremmin.

 

Kolmas ja viimeinen ahaa-elämys koski sitä, että työ voi oikeasti olla pääsääntöisesti vaan kivaa! Vanhanaikainen käsitys siitä, että työllä tuodaan leipä pöytään ja työnteko ei voi olla parasta ja ihanaa on historiaa!  Tee sun harrastuksesta tai intohimosta sulle työ, koska miksi ei! Ihminen saa itsestään maksimaalisen potentiaalin irti kun hän tekee sitä mistä todella tykkää, nauttii ja inspiroituu! Työn ei tarvitse siis olla kurjaa tai tylsää puurtamista päivästä toiseen, vaan juuri semmosta mikä ei edes tunnu työltä!

 

No nyt joku siellä miettii, että ei aina voi olla kivaa ja kyllä kivassa töissäkin on huonoja hetkiä eiksniin? No tottakai on ja nehän kuuluu asiaan. Unelmaduunissakin kohtaa varmasti niitä paskahommia joita ei tekisi mieli tehdä tai jotkut päivät on nyt vaan lähtökohtaisesti tuomittu häviämään, mutta se on elämää se. Ps. Kokeilin heti ottaa käytäntöön tehokkuuden ja pusertaa kaikki ajatukset ulos ilman taukoja ja jatkuvia tekosyitä kotona ja mä onnistuin! Sain kirjoitettua kaiken tuntiin ja en vois olla enempää tyytyväinen siitä. Ihanaa ja tehokasta viikkoa sinulle!

 

Lähteet:

Anna Perho. Antisäätäjä, fiksun ajankäyttäjän opas. 2017. Kustannusosakeyhtyö Otava.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close