Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Ohjat omiin käsiin



Kirjoittanut: Sini-Maaria Aho - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tyytymättömyys on usein läsnä sellaisten ihmisten arjessa, jotka kokevat merkityksettömyyttä tai toisaalta eivät koe omien vahvuuksien, intohimojen tai arvojensa kohtaavan tekemänsä työn kanssa. Tyytymättömyys työhön vaikuttaa hyvinvointiin, terveyteen ja kaikkiin elämän osa-alueisiin. Ennen pitkää myös keho ja mieli alkavat oirehtia. Tarve oman arjen muokkaamiselle saattaa näyttäytyä väsymyksenä, keskittymisvaikeuksina, niska- ja selkäkipuina tai toistuvina flunssoina sillä stressi heikentää vastustuskykyä.

 

Arvoristiriidat ovat kaikista eniten ihmistä kuluttavia sillä, on todella kuormittavaa, jos ei pysty seisomaan organisaation toiminnan, tuotteiden tai palvelujen takana.  Tiimissämme olemme paljon puhuneet tiimin tavoitteista, visiosta ja strategiasta ensi keväälle, sillä kaipaamme toimintatapoihimme muutosta ja selkeämpää linjaa. Tiimissämme on myös ollut useampia dilemmoja syksyn aikana, mutta koen että ne ovat olleet hyväksi sillä kriisit ovat portteja itseemme. Silloin on pakko pysähtyä, tutustua itseensä ja pohtia, mitä aidosti haluaa. Suunta muuttuukin yleensä vasta kriisin tullen. Liikkeelle kannattaa lähteä itseensä tutustumisesta sekä omien arvojen ja mielenkiintojen tarkastamisesta.

 

Muutostarve saattaa kuitenkin olla toimintatapojen lisäksi myös omissa uskomuksissa ja asenteissa. Omat ajatusmallit ja toimintatavat voivat aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta, mikäli vaatii itseltään jatkuvasti liikaa tai kokee velvollisuudekseen selvitä tilanteesta kuin tilanteesta ilman toisten apua. Avoin keskustelu tiimin kesken kannattaa ja onkin todella tärkeää olla avoin erilaisille ajatuksille ja tuoda myös rohkeasti omia mietteitään kaikkien kuultavaksi.

 

Tiimille kannattaa myös uskaltaa kertoa, jos kokee olevansa ylikuormittunut tai tyytymätön tilanteeseen muutoin. On yksilöllistä kuinka paljon ihminen jaksaa ilman uupumista ja tiimikaverista ei välttämättä aina päällepäin huomaa tyytymättömyyttä tai kuormittuneisuutta. Siksi kannattaa kertoa nykyisestä kuormittuneisuudesta avoimesti.

 

Paras lopputulos syntyy, jos jokainen pystyy kertomaan avoimesti ja rohkeasti, että näin aikani jakautuu, näistä asioista pidän ja inspiroidun ja nämä puolestaan syövät motivaatiotani.

 

Muutoksen keskellä tärkeintä onkin keskittyä nykyhetkeen. Siihen, mikä nyt kiinnostaa ja mitkä nykyiset taidot ovat. Keskustelun jälkeen korjausliikettä voi hakea esimerkiksi tehtävärooleja tai vastuita räätälöimällä. Toisaalta samalla tarjoutuu hyvä tilaisuus pohtia, löytyisikö tiimistä jokin muu rooli tai minitiimi, jossa työnkuva vastaisi paremmin omia vahvuuksia tai mielenkiinnon kohteita.

 

 

 

Lähteet:

Inget, M. 2020. Oletko tyytymätön työhösi? Luettu 8.12.2021. https://www.mimmitsijoittaa.fi/blogi/oletko-tyytymaton-tyohosi-lue-uravalmentajan-vinkit-tyoelaman-muokkaamiseen

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close