Tampere
06 Jun, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Nyt olen feissannutKirjoittanut: Jetro Sukkela - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ständimyyjä on palvelemassa, ei viemässä sinun rahoja. Näin sanoo myyntitalo, Myyntiboosti, nettisivuillaan. Mikä onkaan normitallaajan ajatus katujen ja kauppakeskusten myyjistä? Luulisi rahojen viejän vievän voiton. Pääsin kokeilemaan feissaamista ja ständimyyntiä, joka on myös F2F-muotoista. Siinä tuntemukseni olivat todella myötätuntoisia kadun tallaajia kohtaan. He eivät millään halunneet tulla kohdatuksi. “Taas joku helvetin myyjä”, kuulin mieleni korvin. Mikä on totta ja mikä ei? Useimmilla oli kuitenkin vain kiire johonkin, mutta mitä enemmän näytän kylmäveriseltä murhaajalta, sitä helpommin ajan ihmisiä karkuun. Jos olisin söpö pieni teletappi, potentiaalisten asiakkaiden olisi helpompi kohdata tai jopa lähestyä. 

Kauppakeskukset ovat täynnä kävijöitä, jotka ovat valmiita tekemään ostoksia. Heitä saattaa vetää tietyt brändit, statustuotteet tai julkkisten mainostamat tuotteet. Siinä tuleekin vastaan se, että en millään kykene samaistumaan näihin ihmisiin. Narun päässä vedettäviä narsistisia haihattelijoita? Kuulostaa toki pahalta. Nykymaailma näyttää silmissäni järjettömältä sotkulta, joka ajautuu koko ajan kohti tuhoa. Pakko siihen on silti osallistua ja pitää edes yrittää ymmärtää, mikä ihmisiä ajaa ja mihin. 

Tuotetuntemus on tärkeää myyntityössä. Tiimikaverini opiskelevat alaa, jonka palveluita myimme. Itselläni on jonkin varran tuntemusta, mutta minulle oli uskoakseni vaikeampaa perustella palveluiden hyödyt. Palveluiden hinta teki myynnistä myös vaikeaa, koska oli vaikea kuvitella ihmisillä olevan varaa niihin.  

 

MYYJÄN ENNAKKOLUULOT 

Sanotaan, että kukaan ei pysty suhtautumaan ihmisiin ennakkoluulottomasti. Tarkoittaako se sitä, että jos pidän ihmistä esimerkiksi vain kädellisenä nisäkkäänä, joka etsii perustarpeita täyttäviä hyödykkeitä, olen ennakkoluuloinen? Jos ei etsi syötävää tai juotavaa, niin muutamassa päivässä on jo nääntynyt hengiltä.  

Palataan ennakkoluuloihin. Jos kaikilla väitetään niitä olevan, en tiedä mitä minulla on. Jos minulla ei ole ennakkoluuloja, vaikeuttaako se myyntiä? Näen ihmisen. Teen pika-analyysin. Mietin mitä hän saattaa tarvita sillä hetkellä. Mietin, mitä hän haluaa kuulla. Millainen kohtaaminen sopii hänelle. Etsin sanoja päästäni. Niitä ei Löydy. Katson ihmistä. Hän katsoo muualle. Lähestyn häntä. Hän juoksee karkuun. Se oli hyvä yritys, mutta ensi kerralla on vielä parempi. 

 

MYYJÄN TAIDOT 

Puhetaidot ja kuuntelemisen taidot ovat keskeisessä roolissa, kun tuotetta tai palvelua esitellään. Osaan kuunnella todella hyvin, mutta suun avaaminen järjellisten lauseiden kanssa jää usein haaveeksi. Saan poimittua asiakkaan sielunelämää ja tarpeita, mutta kiireen ja paineen alla niihin vastaaminen on yllättävän vaikeaa. Vaikka saan poimittua asiakkailta tietoa, en aina tiedä mitä ne subjektiivisesti tarkoittavat. Miten he kokevat jotkin halut tai tunteet. Itse olen lähinnä kulkenut selviytymistilassa etsien ravintoa ja suojapaikkaa, taistellut ja kadonnut kuin pieni taikuri. Luksusasioiden kauppaaminen tuntuu vähän jännältä. 

Kun myyjä on läsnä ja arvostaa kohtaamaansa ihmistä, hän luo rauhallista ja turvallista yhteyttä. Itse saatan näyttää läsnäolevalta, mutta päässä on vanha kunnon lautasia lyövä vieteriapina. Pelottomuus on monisäikeinen asia. Luulen myötätuntevani muiden pelkoa, mutta stressihäiriöni pitää aina pientä jännitettä sisälläni muutenkin. Lähden silti tilanteisiin, joihin muut eivät aina lähtisi. Siitä seuraa koomista kikkailua.  

Menestyjän asenne ja ahkeruus ratkaisee, jos muut ominaisuudet puuttuvat. Työmyyränä myös oppii. Siksi opiskelemme, että osaamme joskus paremmin. On hyvä oppia kiinnostuksen herättäminen ja sopivan asian myyminen. Myyntiboostilla sanotaan, että myyntitykki voi tienata ständillä 8000€/kk täysprovisiolla ja keskivertomyyjä voi tienata noin 4000€/kk. En usko.  

 

OMAT KOKEMUKSENI MYYJÄN UHRINA 

Tykkään jutella myyjien kanssa vaikka ei ole minkäänlaista mahdollisuutta päätyä kauppojen solmimiseen. Olen kuin painajaismainen ikäihminen, joka jää jorisemaan jonnin joutavia. Oikeastaan aikaan saisi todella mielenkiintoisia keskusteluita tuotteisiin liittyvistä ilmiöistä, mutta siinä vain vie myyjän aikaa. 

Joskus törmäsin käsittämättömän typerään myyjään, joka hyökkäsi valtavalla vimmalla ja kovan tyrkyttämisen jälkeen hän suorastaan huusi johonkin väliin: “Mitä? Etkö sä käytä puhelinta?”, kuin maanisessa psykoosissa. Sellaiseen on joskus kiva vitsailla vastapalloon ja lähteä toden teolla kuluttamaan myyjän aikaa. Jotkut ovat vähän sellaisia ylikasvaneita lapsia.  

Mitä vähemmän myyjä yrittää myydä, sitä todennäköisemmin ostan. Tyrkyttäminen ajaa minut vain pois, kun en ehdi miettimään ostoksen tarpeellisuutta. Myyntiboostilla sanotaan, että kuluttajat tekevät B2B myyntiin verrattuna enemmän nopeita ostopäätöksiä tunnepohjalta, mutta en usko. Ehkä se on niin, mutta en usko… ainakaan vielä. 

 

MITEN MENI NOIN OMASTA MIELESTÄ? 

Tuntui, kuin olisin ollut myyntityön aikana kaukana ajatuksistani. Kroonistuneen stressin kanssa tuntuu kuin olisin ollut aina enemmän tai vähemmän vaaravyöhykkeellä. Se kuvaa vireystilaa, joka on liian kuormittava oppimiseen. Ohessa on kuva havainnoimassa vireystiloja. Vaaravyohyke lyhentää myös elinikää :.C Kasvuvyöhykkeellä toimiminen kasvattaa sekä kasvuvyöhykettä että mukavuusvyöhykettä. Samalla vaaravyöhyke pienenee tai etääntyy. Mukavuusvyöhykkeellä löjuminen taas kutistaa sekä mukavuusvyöhykettä että kasvuvyöhykettä lähentäen vaaravyöhykkeen rajaa. 

<img decoding=”async” class=”alignnone wp-image-66805″ src=”https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-300×300.jpg” alt=”” width=”423″ height=”423″ srcset=”https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-300×300.jpg 300w, https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-150×150.jpg 150w, https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-24×24.jpg 24w, https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-48×48.jpg 48w, https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones-96×96.jpg 96w, https://esseepankki.proakatemia.fi/wp-content/uploads/2022/12/Zones.jpg 500w” sizes=”(max-width: 423px) 100vw, 423px” />

Minun tarvitsee vain oppia ulos sisäsyntyisestä myötätunnosta ja vaihtaa se asiakaslähtöiseen myötätuntoon. Olivat ne lähellä toisiaan tai ei. Kun vertaan ständimyyntiä riksakuskin työhön, jota olen tehnyt kesäisin, nautin siitä kun asiakkaat tulevat kiluissaan luokseni, uivat liiveihin ja kähmivät minua kaikkialta. Ei tarvitse tyrkyttää palvelua, kuten F2F-myynnissä joutuu tekemään. Myyntityötä voi rinnastaa jonkin verran viehätysperäiseen tippikulttuuriin. Kun olin kesällä riksan päällä kuin mieshutsu pienissä farkkushortseissa patsastellen ja kitaran kanssa laulaen, se veti puoleensa jonkinlaisia asiakkaita paljonkin. Tällä kertaa näytin murhaajalta ja kaikki juoksivat karkuun. 

 

LÄHTEET 

Hakala, I. 2021. Hyvän ständimyyjän ominaisuudet. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy. Opinnäytetyö 

Myyntiboosti. N.d. Ständimyynti ja f2f-myynti. Internet-sivu. Luettu 7.12.2022. https://myyntiboosti.fi/standimyynti/ 

Green Camps. 2021. Can you take one more step? Internet-sivu. Luettu 8.12.2022. https://www.greencamps.org/2021/04/08/can-you-take-one-more-step/ 

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close