Tampere
30 Jan, Monday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Yksilö: Nuoret yrittäjätKirjoittanut: Noora-Emilia Hassinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kohti unelmia - neljä tarinaa yrittäjyydestä
Suomen Yrittäjät
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Suomen Yrittäjät julkaisivat keväällä 2019 Kohti unelmia – neljä tarinaa yrittäjyydestä e-julkaisun. Luin julkaisun sekä tutustuin siihen liittyvään Oma duuni paras duuni! -nettisivuun. Huomasin, että sekä julkaisun, että nettisivujen tarkoituksena on tavoittaa nuorempaa yleisöä kiinnostumaan yrittäjyydestä sekä sen tuomista mahdollisuuksista. Mielestäni tällainen julkaisu on erittäin mielenkiintoinen väylä tähän tarkoitukseen.

”Rohkeutta, intohimoa, vapautta, välittämistä – tätä kaikkea on tulevaisuuden yrittäjyys.” (Yrittäjät 2019, 2).

Julkaisussa oli haastateltavana neljä nuorta yrittäjää. Pelistriimaaja Roosa Puontin 27v., tekstissä käsiteltiin aihetta vapaus. Tubettaja ja räppäri Luyeye Konssin eli tunnetummin Seksikäs-Suklaa 27v., tekstin teemana oli intohimo. 25-vuotiaan korusuunnittelija Matilda Mannströmin tekstissä pureuduttiin rohkeuteen ja myös 25-vuotiaan MÖ Foods Oy:n yrittäjän Marjaana Jukkolan tekstissä käsiteltiin välittämistä.

Julkaisussa oli hienoa, kuinka raikkaasti ja kepeästikin yrittäjyyttä tuotiin esiin noiden neljän teeman kannalta: rohkeus, intohimo, vapaus ja välittäminen. Tuli tunne, että yrittäjyyttä ei tuputeta nuorille, mutta heitä kannustetaan pitämään silmät ja korvat avoinna sekä tutkailemaan tulevaisuuden mahdollisuuksia avoimin mielin. Voisiko omasta rakkaasta harrastuksesta, intohimosta tai vaikka auttamisen tarpeesta tullakin joskus oma unelmien työ?

”Melkein puolella nuorista on harrastus, johon liittyvän työn he saattaisivat haluta. Vaikka oma harrastus pysyisi vapaa-ajan juttuna myös tulevaisuudessa, työn pitää tietysti olla yhtä innostavaa.” (Yrittäjät 2019, 14).

Trendin & Lilyn päätoimittaja Mari Karsikas toteaa julkaisussa, että hän uskoo, että intohimostaan ammatin tehneitä yhdistää päättäväisyys, pitkäjänteisyys sekä halu kehittyä (Yrittäjät 2019, 20). Pelkkä intohimo ei siis riitä, vaan mukaan tarvitaan muitakin piirteitä. Yrittäjänä täytyy olla valmiina kantamaan myös vastuuta.

Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussila totesi julkaisussa, että ”Rohkeus ei tarkoita sitä, etteikö tiukassa paikassa myös pelottaisi. Rohkeutta on, että epävarmuuksista huolimatta antaa aivojensa toimia.” (Yrittäjät 2019, 29). Tämä oli mielestäni hieno näkökulma, sillä yrittäjyydessä ja yrittäjäksi lähtemisessä tarvitaan paljon rohkeutta, mutta on hienoa ajatella, ettei sen tarvitse tarkoittaa sitä, etteikö pelottaisi.

”Ei yrittäjyys sovi jokaiselle, eikä välttämättä kaikkiin elämänvaiheisiin, mutta ei sitä kannata pelätäkään. Jos niin haluaa, suuntaa voi vaihtaa yrittäjänäkin.” (Yrittäjät 2019, 41).

Demin & Tuben päätoimittaja Päivi Lehtomurto puhui julkaisussa yhteistyön puolesta. Hän totesi, että on helpompi hypätä tuntemattomaan, kun sen tekee yhdessä jonkun toisen kanssa (Yrittäjät 2019, 37). Sitäkään näkökulmaa ei siis kannata sulkea pois mielestään, tarkastellessaan erilaisia vaihtoehtoja.

Taru Jussilan näkökulma siitä, että tulevaisuudessa todennäköisesti yhä useampi nainen ryhtyy yrittäjäksi, oli mielenkiintoinen (Yrittäjät 2019, 41). Hän perusteli tätä ajatustaan sillä, että vuonna 2018 Uusyrityskeskuksien asiakkaista lähes puolet olivat naisia (Yrittäjät 2019, 40). Työelämän muuttuessa hurjaa vauhtia projektiluontoinen työ yleistyy ja yhä useampi työntekijä rupeaa yrittäjäksi. Jos siis et ole aivan varma suunnastasi tai vastaako nykyinen toimintasi haaveitasi, kannattaa pysähtyä tarkastelemaan, että olisiko tavoitteiden päivittämisen aika. Voisiko yrittäjyys olla myös sinua varten tulevaisuudessa vai löytyykö vaihtoehto jostain muualta?

”Pysähdy hetkeksi miettimään tätä: Mitä tekisit työksesi, jos saisit valita ihan vapaasti? Jos sinun ei tarvitsisi miettiä rahaa, läheistesi toiveita tai menneitä valintojasi. Kenen kanssa silloin työskentelisit? Mitä tekisit päivisin, jotta voisit lähteä ainakin useimmiten hymy huulilla kotiin?” (Yrittäjät 2019, 43).

Kohti unelmia – neljä tarinaa yrittäjyydestä e-julkaisun tarkoituksena oli vastata kysymykseen ”Millaista yrittäjyys sitten oikeasti on?”. Sen lisäksi nettisivujen tarkoituksena on antaa tietoa siitä, miten tullaan yrittäjäksi ja voiko myös alaikäinen ryhtyä yrittäjäksi. Nettisivuille on kerätty lisätietoa mm. NY Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelmasta, 4H-yrittäjyydestä, Nuorten Yrittäjien -opiskelijajäsenyydestä ja Suomen Yrittäjien Yrityksen perustamisoppaasta. Jos siis olet nuori ja yrittäjyys kiinnostaa sinua, kannattaa käydä tutustumassa sekä e-julkaisuun, että nettisivuihin, niin saat lisää hyödyllistä tietoa.

 

LÄHTEET:

https://me.yrittajat.fi/oma-duuni-paras-duuni

https://issuu.com/yrittajat/docs/yritt_j_t_kohti_unelmia

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close