Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Nukkuu nukkuu



Kirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Sleep Revolution
Arianna Huffington
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Päätin kirjoittaa esseen unesta, kun luin Arianna Huffingtonin kirjoittaman kirjan ”The Sleep Revolution” (2016). Arianna kirjoittaa kirjassaan unen tärkeydestä ja sen merkityksestä menestymisessä ja ylipäätänsäkin joka päiväisen elämän kannalta. Arinna Huffington on suuren englantilaisen mediatalon Huffington Postin perustaja, ja hän itse inspiroitui kirjoittamaan kirjan kärsittyään vakavan burn-outin kiirevuosinaan työskenneltyään lähes yötä päivää Huffington Postin rakentamisen eteen.

Minulle itselleni uni on todella tärkeä asia, ja uni vaikuttaa omaan elämääni hyvin paljon. Olen jo pienestä pitäen ollut hyvin tarkka riittävästä unensaannistani, ja siltikin se aiheuttaa minulle ajoittain ongelmia. Olen tutkinut ja lukenut uneen liittyvää kirjallisuutta, ja uskonkin että uni on merkittävin hyvinvointiimme vaikuttava asia.

Uni on hyvin yksilöllinen asia. Toiset pärjäävät vähemmällä unella kuin toiset. Itse henkilökohtaisesti tarvitsen yli 9 tuntia unta yössä, voidakseni fyysisesti ja mentaalisesti hyvin. 7-8 tunnilla unta pystyn kyllä vielä toimimaan, mutta suorituskykyni on huomattavasti pienempi kuin se potentiaalisesti voisi olla. Hankin viime syksynä unta mittaavan älysormuksen, nimeltään Oura -sormus. Oura sormus mittaa öisin uneni laatua, tarkkailemalla kehoni lämpötilaa, leposykettäni, sykkeen vaihteluvälejä ja yöllistä liikehdintääni. Päivisin Oura mittaa yleispiirteisesti aktiivisuuttani. Näiden tekijöiden ja aikaisemmin kerätyn datan pohjalta Ouran algoritmi muodostaa jokaisen yön jälkeen älypuhelin sovelluksen kautta nähtävillä olevan ”readiness scoren”, karkeasti suomennettuna valmiustilapisteytyksen. Olen huomannut selvän korrelaation omassa fiiliksessä ja Ouran valmiustilapisteytyksen välillä. Jos en keskity ja panosta riittävään ja tarpeeksi laadukkaaseen unensaantiin, näkyy se omassa fiiliksessäni ja Ouran valmiustilapisteissä negatiivisesti.

 

Nukkumisen vaikeus

Vaikka tiedostan täysin unen tärkeyden ja pidän unta tärkeänä, on riittävän unensaannin turvaaminen ajoittain hankalaa hektisessä elämäntilanteessani. Opiskelun, yrittäjyyden, työnteon, terveyden ja sosiaalisten suhteiden ylläpito halutulla tasolla vaatii valtavasti aikaa. Vaikka pidän unta prioriteettilistalla todella korkealla, on unesta pelottavan helppo tinkiä, jotta aikaa riittäisi muiden ”tärkeiden” asioiden hoitamiseen. Nukkumisen ja rentoutumisen lykkääminen on passiivinen valinta, kun taas nukkumaan ajoissa meneminen on aktiivinen valinta ja vaatii konkreettisia toimia, ehkä siksi unesta tinkiminen on houkuttelevan helppoa, ja siihen sortuu liian usein.

Tämän kaltainen toiminta aiheuttaa todella pahan kierteen, sillä väsyneenä ja univelkaisena et pysty käyttämään koko potentiaaliasi. Univelkaisina päivän askareisiin menee huomattavasti enemmän aikaa ja ne tulee hoidettua huonommin, kuin hyvin nukkuneena ja levänneenä. Tämä huomio on oman empiirisen tutkimukseni tulosta.

 

Kuinka sitten nukkua paremmin?

 

Arianna jakaa kirjassaan paljon tutkimustietoa liittyen unen vaikutusta ihmisen suorituskykyyn. Hän jakaa kirjassaan myös konkreettisia vinkkejä oman unihyvinvoinnin parantamiseen.

Hankin muutama kuukausi takaperin makuuhuoneeseeni pimennysverhot. Olen huomannut tällä toimenpiteellä välittömiä hyötyjä unenlaadun suhteen. Ihmisen sisäinen vuorokausirytmi mukautuu olemassa olevan valon määrän mukaan. Siksi varsinkin täällä pohjolassa kesäisin yöttömien öiden aikaan kehon on vaikea pysähtyä nukkumaan, sillä valon määrän mukaan keho olettaa että olisi jatkuvasti päivä.

Yksi nykyajan suurin unenlaadun kannalta huono asia on älypuhelimet. Ihmiset elävät suuren osan elämästään älypuhelimen kautta. Tämä vaikuttaa unenlaatuun negatiivisesti kun puhelinta näplätään vielä aivan juuri ennen nukkumaanmenoakin. Älypuhelimien näytöt heijastavat sinistä valoa, mikä viestittää aivoille, että nyt ei ole vielä aika rentoutua. Vaikka tiedostan tämän asian, on älypuhelimen pois laittaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa hankala tehtävä, sillä siihen on rutinoitunut ja tavallaan addiktoitunut.

Huffington suosittaakin puhelimen jättämistä aivan kokonaan makuuhuoneen puolelle. Se tarkoittaisi perinteisen herätyskellon hankkimista, koska nykyään herätyskellokin on puhelimessa. Riippuvuussuhde tuntuu jo pelottavalta. Itse olen jo pidemmän aikaa jo harkinnut kokeilevani perinteisen herätyskellon hankkimista oman unenlaadun parantamisen ja puhelinaddiktioni lievittämisen kannalta. Ehkä olisi aika toimia nyt eikä huomenna? Mitä voin pahimmassa tapauksessa hävitä? Tarkemmin mietittynä en mitään.

Kommentoi