Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Nordic and Baltic Business week 2018



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Terveisiä Tromsøsta – täällä sitä ollaan Pohjois-Norjan huikeissa maisemissa! Olin yksi onnekkaista seitsemästä suomalaisesta, jotka valittiin 14.4.-20.4.2018 innovointiviikkoon, joka kulkee nimellä Nordic and Baltic intensive course 2018. Tämän vuoden viikossa on teemana “Multiform marketing of experience – based product/service innovations”.

 

Innovointiviikko on järjestetty eri maiden ammattikorkeakoulujen kesken ja sitä tukee opetushallituksen Nordplus Korkeakoulutus, jonka tavoitteena on mm. luoda yhteinen koulutusalue Pohjoismaihin ja Baltian maihin sekä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien ja hyvien käytäntöjen kehittämistä ja levittämistä. Nordplus Korkeakoulutuksen tavoitteena on myöskin edistää pohjoismaista kulttuuria sekä vastavuoroista Pohjoismaiden ja Baltian kulttuurin ymmärrystä. Tarkoitus on innostaa oppimaan erityisesti pohjoismaisten kieliä ja näin lisätä niiden osaamista. (Nordplus Korkeakoulutus, 10.11.2017)

 

Mielestäni Nordplussan tavoitteissa on hyvin onnistuttu. On ollut hienoa päästä harjoittamaan kieliosaamistaan ja työskentelyä kansainvälisessä ryhmässä sekä tutustua uusiin ihmisiin. Osallistujia on yhteensä kolmisen kymmentä, seitsemästä eri maasta: Suomesta, Virosta (mukana yksi meksikolainen), Tanskasta (mukana yksi espanjalainen), Liettuasta ja tietenkin pari myös Norjasta. Innovointiviikko aloitettiin yhteisellä illallisella Pasta Fabrike -nimisessä ravintolassa, jossa pääsimme tutustumaan toisiimme. Ainoa asia mikä hieman rajoitti menoa, oli kova väsymys koko päivän kestäneestä matkustamisesta – lennon vaihto oli Oslossa ja sisälsi tietenkin muutaman tunnin odottelua.

 

Toisena päivänä kävimme Tromsøn keskusta-alueella kaupunkikierroksen, jota veti UiT:n (The Arctic University of Norway) korkeakouluopettaja. Hänen johdattamana ja Fjellheisenin gondolihissien kuljettamana pääsimme katsomaan huikeita maisemia Tromsøn parhaalle näköalapaikalle, Storsteinen -tunturin kielekkeelle.

 

Maanantai-aamuna tapasimme UiT:llä, jossa esittelimme itsemme, omat maamme ja kerroimme hauskoja faktoja liittyen oman maan kulttuuriin. Seuraavat neljä päivää vietettiin toimeksiannon parissa, jota tehtiin ennalta jaetuissa 5-6 henkilön monikansallisissa ryhmissä. Toimeksiantoa tehtiin paikallisen kauppakeskuksen tiloissa ja se koski kyseisen ostoskeskuksen kehittämistä – mitä asioita siellä voisi olla, että se erottuisi muista?

 

Ryhmämme aloitti työn tekemisen innovoinnilla. Käytimme ensimmäisen päivän kokonaan innovointiin hyödyntäen erilaisia innovointimenetelmiä, mm. kalanruotoa, ja jaoimme keskenämme hullujakin ideoita avoimesti. Ryhmässämme oli todella hyvä yhteistyömeininki heti alkuunsa ja huumorintajukin osui kohdilleen. Teimme alustavan aikataulun, josta pidimme kiinni, mutta muuten emme stressanneet mistään. Meillä oli superhauskaa toimeksiantoa tehdessä!

 

Halusimme tutkia asiaa hieman, joten kysyimme paikallisilta mitä mieltä he ovat kyseisestä ostoskeskuksesta. He eivät olleet koskaan kuullutkaan moisesta, vaikka se sijaitsee keskellä Tromsøa! Pohdimme, miten nykyiseen kauppakeskukseen saataisi asiakkaita ja miten tyhjää tilaa voisi hyödyntää. Parhaaksi ideaksemme valitsimme keksimämme North Pole Livingroom -idean. North Pole Livingroom on ikään kuin olohuone, joka on pohjoisnapa -teemalla sisustettu. Olohuone on tarkoitettu paikaksi, josta seikkailut alkavat ja johon palataan mahtavan seikkailun jälkeen. Tarkoituksena on jakaa seikkailutarinoita ja yhdistää kaikenikäisiä ihmisiä, niin paikallisia kuin turistejakin. Olohuoneessa on erilaisia pysyviä virikkeitä. Siellä voi mm. nauttia kahvia ja purtavaa ennen tai jälkeen seikkailun, kaivertaa omat taideteoksensa kallioseinämään, mutta myös pelata yhdessä mm. lautapelejä ja pakohuonepeliä. Lisäksi olohuoneessa on vaihtuvia tapahtumia kuten pieniä musiikkitapahtumia sekä hauskoja ja opettavaisia workshoppeja. Yksi workshopeista voisi olla ”DIY souvenir”, jossa workshoppiin osallistuja voi tehdä itse oman tuliaisen Tromsøn matkaltaan.

 

Ryhmät esittelivät perjantai-aamuna aikaansaannoksensa toisilleen, kauppakeskuksen vetäjälle ja johtajille, ohjaajille sekä eräälle tunnetulle virolaiselle suunnittelijalle. Se yllätti, että jokaisen viiden ryhmän ehdotukset olivat hyvin samankaltaisia – tila nuorille/opiskelijoille, jossa voi tehdä töitä/opiskella, kesäisiä ratkaisuja Tromsøn viileähkön ilmaston vuoksi, kuten puutarhoja tai yhteistä tekemistä nuorille sekä perheille. Liekö ostoskeskusympäristö vaikuttanut jokaisen ryhmän aikaansaannoksiin? Jos toimeksiantoa olisi innovoitu muualla, olisiko se vaikuttanut ehdotuksiin?

 

Iltajuhla oli perjantaina UiT:lla, jossa ryhmille annettiin palautetta esityksistä sekä julistettiin paras ehdotus. Meidän ryhmämme sai kiitosta siitä, että olimme ottaneet huomioon kaikenikäiset ihmiset, emme pelkästään nuoria aikuisia. Lisäksi arvioijat pitivät ideasta, että North Pole Livingroom -konseptin sisällä pystytään testaamaan useita erilaisia ideoita ja tapahtumia. Mutta mikä parasta – voimme lähteä hymyssä suin ja tyytyväisenä kotimatkalle, sillä meidän ryhmämme ehdotus valittiin parhaaksi! Nyt juhlitaan!

 

 

Lähteet:

Nordplus Korkeakoulutus – Opetushallitus. Verkkosivu. Luettu 17.4.2018.

http://www.cimo.fi/ohjelmat/nordplus_korkeakoulutus

Tampereen ammattikorkeakoulu

http://tamk-international.tamk.fi/tag/nordplus-nordic-and-baltic-business-innovation-network/

Kommentoi