Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Neuvottelun tavoite



Kirjoittanut: Johannes Mäkinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Uusi neuvotteluvalta
Juhana Torkki
Sami Miettinen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hyvät neuvottelutaidot ovat eittämättä yrittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia. Jokaiselle ihmiselle tulee päivittäin erilaisia tilanteita, joissa joudumme erilaisiin neuvotteluihin. Työpaikka, ystävät, perhe, koulu ja parisuhde tarjoilevat elämääsi toinen toistaan kinkkisempiä neuvotteluja, joissa tulisi osata toimia, analysoida ja keskustella oikein saadaksesi haluamasi. Proakatemialla minulle on tullut tutuksi jatkuvat neuvottelut oman tiimiyrityksemme sisällä. Tehokas ryhmä sisältää erilaisia ihmisiä ja erilaiset ihmiset tuovat mukanaan eriäviä mielipiteitä. Asetetaan samaan huoneeseen 17 ihmistä keskustelemaan rahan käytöstä, ja lopputuloksena on kiivas neuvottelutilanne jokaisen omasta näkemyksestään. Näissä tilanteissa tuntuu haaastavalta asettaa itseään toisen asemaan, ja oppia näkemään hänen näkökulmansa asiasta. Tämä on kuitenkin neuvottelun loppuunsaattamisen kannalta erittäin olennaista, jotta pääsemme haluttuun lopputulokseen. Neuvotteluita vaikeuttaa lisäksi ryhmämme sisäinen ”statuksettomuus” ja tasainen roolijako. Asetamme kaikki neuvotteluissa lähtökohtaisesti samalle viivalle, vaikka ryhmämme sisältä löytyy merkittäviä eroja. Tunteet ja neuvotteluilmapiiri ovat todella iso osa onnistunutta neuvottelu kokonaisuutta. Paras lähtökohta onnistuneelle neuvottelulle on positiivinen tunnelma. Neuvottelukumppaniin tulee luoda oikeanlainen yhteys. Hyvä neuvottelija pystyy hallitsemaan ja käsittelemään tunteita neuvottelun aikana.

 

Itselläni kesti kauan tajuta että hyvä neuvottelija ei tavoittele murskaavaa voittoa, vaan pyrkii löytämään lopputuloksen johon molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä. Huippuneuvottelijan tavoite on siis saavuttaa yhteisvoitto. Näin voimme varmistua siitä, että neuvottelun toinen osapuoli on valmis keskustelemaan ja tekemään kanssasi yhteistyötä myös jatkossa. Neuvottellessa tulisi löytää uudenlaisia ratkaisuja, jotka veistivät koko sopimisen uudenlaiselle tasolle. Hyvän neuvottelijan ensimmäinen työkalu on siis luovuus. Neuvottelun aikana pyrin vastaamaan yhteen kysymykseen ”Miten tästä neuvottelutuloksesta saisi vielä paremman sekä omalta että neuvottelukumppanin kannalta ottaen huomioon molempien tarpeet?” Kysymyksessä on kaksi osaa. Ensin on kartoitettava ja kyseenalaistettava omat tarpeet. Toiseksi on mietittävä, että onko oma analyysini vastapuolen tarpeista oikea. Uudet luovat raiteet löytyvät siis keksimällä uusia tarpeita tai vaihtoehtoisesti löytämällä vastapuolen jo olemassa olevat piilotarpeet. Tavoitteita ja tarpeita voi olla monia ja tehokas neuvottelija osaa asettaa ne tärkeysjärjestykseen.

 

On parempi jos toinen neuvottelukumppani toteaa sinulle, että ehdotuksesi on hyvä, kuin että kerrot sen itse hänelle. Tähän päästään antamalla toiselle mahdollisuus olla tärkeä.

 

  1. Älä ole kaikkitietävä –ole avoin. Pyydä reilusti apua. Ihmiset motivoituvat siitä, että he saavat auttaa ja ratkaista ongelmasi.

 

  1. Ota reilusti vastuu omista virheistäsi. Ihmiset eivät suutu jos teet virheitä. He loukkaantuvat jos et pyydä virheitä anteeksi.

 

  1. Yllätä. Riko kaava, ole luova keksi luovia ratkaisuja.

 

 

Et saa elämässä sitä mitä ansaitset, vaan sen minkä osaat neuvotella. Tavoitteena ei ole saada itselleen mahdollisimman suurta palaa kakusta, vaan kasvattaa neuvottelukumppanin kanssa itse kakkua, jotta molemmat saisivat enemmän. Meidän menestyksemme elämässä perustuu kykyyn tehdä yhteistyötä.

 

 

Kommentoi