Tampere
12 Aug, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Neljä väriäKirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Idiootit ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Idiootit ympärilläni kirja on ollut siitä asti lukulistalla, kun saavuin Proakatemialle. Nyt vasta oli sopiva hetki, kun pääsin sen kimppuun. Olen kuunnellut suurimmat osat kirjoista äänikirjoina, mutta tämän halusin lukea fyysisesti. Moni akatemialainen on kehunut kirjaa, joten sen oli pakko olla hyvä. Kaikki olivat oikeassa, kirja oli mielenkiintoinen ja sai ajattelemaan miksi ihmiset käyttäytyvät eri tavoin, joskus ärsyttävälläkin tavalla. Halusin lukea kirjan myös siksi, jotta pääsen tutustumaan juuri näihin käyttäytymismalleihin ja ihmisten ajattelumaailmaan. Miksi joku käyttäytyy eri tavalla tietyssä tilanteessa, kun joku toinen? Mikä väri minä olen? Onko Kipinässä selkeitä värejä? Näitä kysymyksiä pyörittelin päässäni, ennen kuin hyökkäsin kirjan kimppuun.

 

Lyhyt esittely väreistä

Punainen – Punainen tyyppi on dynaaminen ja ripeä yksilö. He ovat päämäärätietoisia, rehellisiä, kilpailullisia, johtajatyyppejä ja ulospäinsuuntautuneita. He ovat asettaneet itselleen korkeitakin tavoitteita, joita toisten voi olla välillä vaikea ymmärtää. Punaiset tyypit sanovat asiansa suoraan, joskus tämä tuntuu viestin vastaanottajasta ikävältä, mutta punainen tyyppi ei edes huomaa asiaa, ei hän sillä mitään pahaa tarkoittanut (Erikson 2017, 29–30). Punaisilla tyypeillä on aina kiire, he vihaavat hitautta ja hitaita ihmisiä, ja se saa heidät ärsyyntymään. Hän koittaa päättää kokoukset mahdollisimman nopeasti, eikä jaksa jaaritella omasta mielestään ”turhista” aiheista, kaikilla meillähän on kiire, eikö? (Erikson 2017, 34). Punainen tyyppi ei takerru väkisin omaan näkemykseensä, tai yhteen näkökulmaan, jos hänelle osoitetaan, miksi joku toinen näkökulma on parempi. Hän haluaa ratkaista asian mahdollisimman nopeasti, eikä siksi jää kyseenalaistamaan näkökulmaa, jos sen vain osaa perustella hänelle hyvin. Toisinaan päätöksiä syntyy liiankin kovalla vauhdilla. (Erikson 2017, 40).

Keltainen – Keltaiset tyypit jaksavat nauraa aina ja olla iloisia. He löytävät kaikesta jotain hyvää, vaikka olisivatkin saaneet vain huonoja uutisia. Hän haluaa olla huomion keskipisteenä ja viihdyttää ihmisiä. Sanotaanko näin, että keltaisen tyypin tunnistaa parhaiten siitä, että hän ei osaa olla hiljaa. Hän on koko ajan äänessä, ja lopulta tappaa huoneesta tilan muilta. Hän saattaa puhua tunnin palaverista yksin 40 minuuttia, vaikka hänelle olisi annettu vain yksi asia esityslistalta. Hän komppaa muita, tuomatta välttämättä keskusteluun mitään lisää. Sanotaanko, että keltainen tyyppi vain rakastaa olla äänessä. (Erikson 2017, 43–44). Keltainen tyyppi ei osaa ottaa palautetta kunnolla vastaa. Kun koitat antaa keltaiselle tyypille palautetta, hän ei usko sinua vaan loukkaantuu. Kuitenkin he ovat edelleen ryhmän positiivisimpia ihmisiä ja tuntevat enemmän ihmisiä kuin muut värit. (Erikson 2017, 100)

Vihreä – Vihreitä tyyppejä löytyy tästä maailmasta eniten, he ovat niitä ”tavallisia ihmisiä”. Vihreät tyypit eivät siis erotu joukosta yhtä radikaalisti kuin muut värit. Vihreät ja siniset ottavat huomattavasti rauhallisemmin, kuin punaiset ja keltaiset. He ovat ystävällisiä, lojaaleja, luotettavia ja helposti lähestyttäviä. (Erikson 2017, 55–56). Vihreät ovat seuraihmisiä ja tekevät kaikkensa pitääkseen ihmissuhteensa kunnossa. He ovat hyviä kuuntelijoita ja joukkuepalaajia, jotka tekevät sen, mitä ovat menneet lupaamaan. (Erikson 2017, 58) Vihreät eivät tykkää olla huomion keskipisteenä, he ovat mieluummin nurkassa ”unohdettuna” sanotaan, että he ovat enemmän introverttejä kuin ekstroverttejä. (Erikson 2017, 65)

Sininen – Siniset tyypit ovat pikkutarkkoja, järjestelmällisiä, tiedonjanoisia pessimistejä. Heillä on muita enemmän tietoa asioista ja he eivät epäile korjata keskustelukumppaniaan, jos huomaavat virheen hänen kertomuksessaan. Siniset tyypit ovat selvittäneet asian laidan ennen kuin avaavat suunsa. He haluavat aina lisätietoa joka asiasta, jonka takia heidän päätöksentekonsa kestää. (Erikson 2017, 67–68).  Siniset rakastavat nippelitietoa, joten voit jo valmistautua siihen, että he kysyvät mistä kirjasta olet kyseisen tietosi oppinut. Sinistä voi kuvailla seuraavalla tapaa: Rakennat IKEA:sta ostettua lipastoa. Saatat koota sen ohjeiden avulla tai mututuntumalla. Sininen tyyppi taas lukee ohjeet kahdesti ennen kuin aloittaa sekä varmistaa, että pakkauksesta löytyy varmasti jokainen tarvittava naula ja mutteri. Jos lipaston valmistuttua sininen huomaa, että hänellä jäi yksi osa yli, hän ei epäile purkaa lipastoa ja aloittaa alusta. Alussahan osia oli juuri se määrä kuten pitikin. Yksi osa siis puuttuu jostain, sillä ei ole väliä, vaikka lipasto toimisi muuten. (Erikson 2017, 77).

Kerrataan:

Punaiset ovat siis nopeita ja astuvat mielellään johtoon, he saavat pyörät pyörimään. Kun he innostuvat liikaa, heistä tulee kontrolloivia, pomottelevia ja toisinaan jopa mahdottomia. He astuvat jatkuvasti toisten varpaille.

Keltaiset voivat olla viihdyttäviä ja leppoisia, he onnistuvat kohottamaan tunnelmaa ryhmässä. Kun heille antaa rajattomasti tilaa, he vievät huoneesta kaiken hapen ja jättävät muut keskustelun ulkopuolelle.

Vihreät ovat ystävällisiä ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen, koska he ovat joustavia ja mukavia. Valitettavasti he ovat joskus turhankin epäselviä, he eivät ota kantaa yhteenkään väitteeseen. Päättämättömyys syö ympäriltä energiaa.

Siniset ovat analyyttisia, rauhallisia ja järkeviä. He miettivät ennen kuin toimivat. Heidän kriittinen ajattelunsa saattaa kuitenkin helposti liukua epäileväisyydeksi ja ympäristön kyseenalaistamiseksi, ja kaikki synkkenee. (Erikson 2017, 85).

 

Havaintoja sinä aikana, kun luin kirjaa

Olin aidosti yllättynyt, kun huomasin Kipinän viikkopalaveri brunssilla ihmisten värejä. Olin tässä vaiheessa lukenut käytännössä koko kirjan kannesta kanteen ja mieleeni oli muistunut jo suunnilleen, miten kukin väri käyttäytyy. Brunssilla viikkopalaverin seuraamisen lisäksi seurasin ihmisten käyttäytymismalleja, alussa pelkästään vahingossa. Kun tajusin kesken palaverin, että tämä ihminenhän tekee juuri kuten keltainen väri, aloin seurata tarkemmin kyseisen ihmisen käytöstä. Myös punaista ja sinistä väri löytyy Kipinästä, toki myös kaikista tavallisimpia vihreitä ihmisiä. Jo kirjaa lukiessani huomasin muun muassa Kipinän jäsenistä jonkun olevan selkeästi jotain väriä, mutta kun kirjan luettua pääsin livenä seuraamaan tapahtumia mitä juuri olin lukenut kirjasta sain vahvistuksen havainnoilleni. Sanoisin, että kipinästä löytyy ainakin yksi keltainen tyyppi, kaksi punaista, yksi sininen ja monta vihreää. Näihin laskelmiin ja havaintoihin en laskenut itseäni mukaan, omista väreistäni puhun seuraavassa kappaleessa.

 

Mikä väri minä olen?

Oli vaikeaa hahmottaa mikä väri itse on. Sitä luulee tuntevansa itsensä hyvin, mutta tuntui, että en sopinut minkään värin kuvaukseen täysin, oikeastaan lähellekään täysin. Yksi asia kuitenkin oli selvää, keltaista minussa ei ole yhtään. Koen, että olen puna-vihreä, jossa on vähän sinistä. Näiden värien kuvauksista moni sopi minuun, punaisesta eniten, vihreästä melkein yhtä paljon ja sinisestä joitain osia. Kirja oli mielenkiintoinen myös siinä mielessä, että muita havainnoidessa, miettiessä ja tutkiessa, sitä havainnoi myös paljon itseään ja omaa käytöstään. Sanoisin, että opin muiden käyttäytymisen lisäksi paljon lisää myös omasta käyttäytymisestäni.

 

Lähteet:

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään. Jyväskylä: Ateena Kustannus Oy.

Kommentit
  • Helena Tahlo

    On herättävää huomata itsessä tiettyjen värien tukemia rooleja ja peilata niitä myös tiimin arkiseen toimintaan. On myös hauska ajatella, että melkein jokaisen ihmisen rooli on kytkennäinen heidän ympärillä oleviin ihmisiin ja heidän rooleihin.

    7.3.2022
  • Krista Tikkanen

    Kiitos tästä mielenkiintoisesta esseestä! Olen monesti miettinyt keskusteluita, joissa ihmisten värit mainitaan. Tässä oli hyvin tiivistettynä jokaisen värin ominaisuudet, löydän myös helposti niistä itseni. Sekä monta muutakin Kipinän tiimin jäsentä. Kirja menee lukulistalle!

    7.3.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close