Tampere
29 Jun, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Neljä persoonallisuustyypiä kuvitettuinaKirjoittanut: Petra Hiltunen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Luin kirjan Idiootit ympärilläni. Kyseisestä kirjasta on paljon kirjoteltu ja se on pyörinyt paljon tuttavieni puheissa. Eikä ihme, sillä kyseistä kirjaa on myyty yli 35 maassa jopa reilut 2 miljoonaa kappaletta. Suuren suosion varjolla joidenkin lähteiden mukaan tieteellinen pohja koko mallille on minimaalinen ja tekijäkin on jäänyt kiinni lähes olemattomasta alan koulutuksesta.  

 

Kirjan alussa kirjoittaja Thomas Erikson kertoo neljän persoonallisuustyypin ominaisuuksista ja loppu kirjasta hän syventyy aiheeseen esimerkkien kautta eri kommunikaatiotilanteista. Nämä esimerkit auttavat varsinkin konkreettisempia ihmisiä varmasti ymmärtämään, että miten malli toteutuu käytännössä. Kirja on kirjoitettu työelämä painotteisesti ja sen huomaa kirjan monista työelämään painottuvista esimerkeistä. Tunnistin kirjan värityyppejä omasta lähipiiristäni sekä työympäristöstäni, joten kirjaa oli mielenkiintoista lukea. Kirja auttoi minua ymmärtämään erilaisia ihmistyyppejä ja heidän käyttäytymistään. Sekä myös tunnistin itseni tietyistä kohdista hyvin vahvasti. 

Lyhykäisyydessään persoonallisuustyypit ovat: 

  • Punainen: dominoiva, nopea, ratkaisukeskeinen 
  • Sininen: analyyttinen, varovainen, huolellinen 
  • Vihreä: kärsivällinen, huomaavainen, mukava 
  • Keltainen: extrovertti, luova, verbaalinen 

 

Löysin netistä paljon esseitä ja kirjotuksien koskien kirjaa, joten ajattelin hahmotella mieleen jääneet kohdat eri tavalla. Löysin erilaisia kaavioita, mutten muita kuvituksia. Koska lukiessani kirjaa, kuvittelin persoonallisuustyypit sarjakuvahahmoina, joten päätin piirtää mielessäni olevat hahmot ja hahmotella heidän ominaisuutensa niiden viereen. 

Idiootit ympärilläni_sarjakuva

  

Lähteet: 

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään. 1. painos. Atena Kustannus Oy 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/nikokaistakorpi/idiootit-ymparillani-kirjan-tekija-valittu-vuoden-huijariksi/ 

https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/fca2fd5e-3804-4b9a-806a-158b0da49fe2 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close