Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Nalle Puh ja tekojen merkitys



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kuulin joskus huhua, että Nalle Puh -kirjoista saa hyvää ainesta esseille. Päädyin viettämään viikonloppua vanhempien luokse, koska menin loukkaamaan nilkkani ja kävely osoittautui hankalaksi. Kaivoin sitten hyllyjen perukoilta Nalle Puh -kirjan ja aloin nostalgiahuuruissa lueskella klassikkosatuja. Kertomukset laittoivat ehdottomasti hymyn huulille, mutta eräs kertomus sai ajattelemaan. Kertomuksen nimi oli yksinkertaisesti: “Ihaa kadottaa hännän”. Mieleen juolahti välittömästi tiimin kanssa keskusteltu aihe ja Proakatemian kolmas arvo: Teot.

“Puhista tunti, että hänen pitäisi sanoa jotakin avuliasta, mutta hän ei oikein tiennyt mitä olisi sanonut. Sen sijaan hän päätti tehdä jotakin avuliasta”

Ihaa oli hukannut häntänsä ja Puh päätti sen Ihaan puolesta etsiä. Tärkein osa Puhin toiminnassa on pyyteetön auttaminen. Kun näkee jonkun tarvitsevan apua, niin paras asia mitä voi tehdä on auttaa pyyteettömästi. Auttaminen on tärkeä teko, joka rakentaa hyvää tiimiä ja antaa aineksia huipputiimiin. Ilman avunantoa tiimin merkitys katoaa. Tiimin sisäinen luottamus kasvaa, kun tietää, että apua saa vaikka sitä ei pyytäisikään. Ja usein voi käydä niin, ettei tajua tarvitsevansa apua vasta, kun joku on apua antanut. Joskus avunanto voi olla todella pieni teko, mutta sen merkitys on moninkertainen.

Toinen tärkeä osa on tekojen merkitys verrattuna puheisiin. Samaa asiaa Puhkin pohti, että sanoisiko jotain avuliasta. Sen sijaan Puh teki jotain. Sanoista voi aina olla apua, mutta jos jotain on tehtävissä, niin ne teot merkitsevät paljon enemmän. Tiimissä jokainen tiimiläinen varmasti muistaa, kun saa konkreettista apua joltain muulta. Ihmiselle syntyy helpost velvollisuuden tunne auttaa toista, koska on heiltä saanut apua. Parhaimmassa tapauksessa pienet avunannot ja teot tiimin sisällä voivat luoda hyvän kiertokulun, missä kaikki auttavat toisiaan.

HKScanin henkilöstöjohtaja, Anu Mankki, kommentoi Talouselämän artikkelissa seuraavasti: “Hyvä henki syntyy pienistä teoista ja kohtaamisista.” (Talouselämä, 2.2.2017, Seija Holtari) Aivan kuten Proakatemian arvot ja toimintatavat. Mankki kuvailee esimerkiksi sitä, että kaikki sanovat toisilleen huomenta työpaikalla. Akatemialla kaikilla on tapana tervehtiä toisiaan. Samoja pieniä tekoja, jotka rakentavat yhteisöä. Joskus toisen päivä voi pelastua, kun joku vain tervehtii.

Parastahan on se, että auttamisesta ja pienistä teoista voi tulla itsellekkin hyvä mieli. Kun auttaa toista, voi tuntea onnea siitä, että on tehnyt toisen elämästä parempaa. Hieman itsekästä ajatella toisen auttamisessa omaa hyötyä, mutta mikä sen parempaa kuin klassinen “win-win” -tilanne. Löydettyään Ihaan hännän, oli Puh itsestään ylpeä. Taas yksi syy enemmän auttaa muita. Auttamalla muita voi tuottaa arvoa muille kuin suoraan omalle itselleen.

 

Lähteet:

https://www.talouselama.fi/uutiset/pienet-teot-ratkaisevat-tyoilmapiirin-hkscanin-mankki-hyvaa-huomenta-vie-pitkalle/f7c2db53-8793-34f0-8082-ae50311991d6

Kommentoi