Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Näin teet näyttävän PowerPoint-esityksen



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Yksilöessee

 

Mistä aineksista vaikuttavat esitykset on tehty? Ja miten ne ainekset kannattaa rakentaa, jotta esityksistä tulee mahdollisimman vaikuttavia? Ota vinkeistä vaariin ja rakenna elämäsi vaikuttavin esitys ja jätä yleisöösi lähtemätön vaikutus.

 

SUUNNITTELE VAIKUTTAVA ESITYS

 

Vaikuttava esitys lähtee hyvästä suunnittelusta. Et avaa Powerpointia ennen kuin olet suunnitellut esityksesi esimerkiksi post-it lapulle. Nyrkkisääntönä suunnittelussa on se että, mitä tärkeämpi esitys ja mitä enemmän osallistujia sitä enemmän pitää myös suunnitella.

 

Määrittele kohderyhmäsi

 

Ota suunnitteluvaiheessa kohderyhmäsi huomioon. Kenelle teet esityksen? Mikä on kohderyhmäsi yhteinen piirre ja tarve?

Jos kohderyhmääsi yhdistää sijoittamien ja säästäminen keskity puhumaan sijoittamisesta ja säästämisestä äläkä puhu tuhlaamisesta. Jos kohderyhmäsi tieto-ja taitotaso on samalla viivalla, sinun on helpompi rajata sisältöä. Jos osallisturyhmä ovat heterogeeninen, joukossa on aloittelijoista konkareihin, sinun on tarjottava esitykseesi jokaiselle jotain uutta, jotta se palvelee kaikkia.

 

Mitä tavoittelet?

 

Kun olet määritellyt kohderyhmäsi, on aika siirtyä omiin tavoitteisiisi. Mitä tavoittelet ja millaista tunnereaktiota haluat herättää osallistujissa?

Tehtävänäsi esiintyjänä on tuottaa tunteita, joita osallistujat ovat tulleet hakemaan. Jotkut syttyvät huumorista, toiset loogisuudesta, kolmas käytännön vinkeistä ja neljäs tarinoista.

Olet laatinut esityksen ja sinulla on myös tavoitteita ja voit määritellä tavoitteitasi esimerkiksi näin:

° Haluan, että osallistujat poistuvat tyytyväisinä siihen, että ovat oivaltaneet vaikuttavan esityksen salaisuuden.

° Haluan rohkaista ja innostaa osallistujia syömään enemmän kasviksia ja liikkumaan säännöllisemmin.

 

Paljonko sinulle on annettu esitysaikaa?

 

Suunnittele esityksesi sinulle annetun esitysajan mukaan. Jos on pitkä esitys, muista tauot ja väli aktivoinnit.  Yksi hyvä vinkki aikataulun pysymiseksi on antaa osallistujien esittää kysymykset silloin kun ne ovat tullakseen. Se on kurjaa sekä sinulle että osallistujille, kun lopussa tulee kiire, joudut hyppäämään monen hyvän dian ohi, osallistujat eivät pääse esittämään kysymyksiä etkä sinä vastaamaan kysymyksiin.

 

LUO UPEA ILME

 

Suunnittele visuaalinen ilme tarkkaan soveltamalla alla olevia vinkkejä. Yhtenäinen ja harmoninen ilme herättää uskottavuutta.

 

Kuvat

 

Riippuen esityksestä, kuvia ei aina välttämättä tarvitse käyttää. Mutta jos haluaa visuaalisesti miellyttävän esityksen sen voi luoda kuvilla. Kuvat elävöittävät ja selkiyttävät esityksen sisältöä. Kuvia myös luetaan nopeammin ja muistetaan paremmin kuin tekstit, siksi kuvia valittaessa on oltava tarkkana, että ne tukevat viestiäsi.

Hyvä nyrkkisääntö kuvien asettelussa on se, ettei kuva saa sijoittaa irti dian reunoista valokuva-albumin tavoin, koska se menettää osan voimastaan. Jos mahdollista suurenna kuva kattamaan dian reunasta reunaan. Tässäkin pätee laatu kuin määrä eli mieluummin yksi hyvä kuva kuin viisi huonoa.

Vältä käyttämästä Googlen kuvia, käytä sen sijaan ilmaiskuvapankit hyväksi. Ne ovat käteviä ja saat poimittua sieltä puhuttelevimmat kuvat esitykseesi. Suositumpia ilmaiskuvapankkeja ovat Pixabay, Pexels ja Unplash.

 

Videot

 

Videot elävöittävät esitystä. Mikäli käytät esityksessäsi videoita, varmista videotiedostojen toimivuus. Muunna videotiedostosi muotoon mp4 tai wmv, jos et ole varma toimiiko videotiedostosi muilla PowerPointeilla.

 

Fontit

 

Käytä koko esityksessä 1-2 fonttia. Yksi toimii pääfonttina ja toinen tukifonttina. Käytä tarpeeksi isoa fonttikokoa, jotta kaikki edessä kuin myös takana istuvat näkevät lukea esityksesi. Jos haluat olla vakuuttava, vältä vaikealukuisia kaunofontteja ja näitä loppuun kuluneita Arialia, Times News Romania ja Comic Sansia. Jos pidät esityksesi eri tietokoneelta huolehdi, että mahdollisesti ladatut fontit näkyvät siinä oikein. Ilmaisia fonttipankkeja ovat esimerkiksi MyFonts ja FontSquirrel.

 

Värit ja yleisilme

 

Esitykseen ei kannata sotkea liian monta eri väriä. Pääväreiksi voit valita 2-3, jotka tukevat viestiäsi. Valkoinen dian taustaväri on tylsä ja se rasittaa silmiä. Tumma dian taustaväri on tyylikkäämpi ja se on silmillekin ystävällisempi vaihtoehto.

 

RAKENNA VAIKUTTAVA ESITYS

 

Powerpoint- esityksen rakenne koostuu aloituksesta, rungosta ja lopetuksesta. Aloitus ja lopetus ovat kestoltaan lyhyitä, mutta painoarvoltaan tärkeitä, koska niiden tehtävänä on herättää kiinnostusta ja saada osallistujat toimimaan.

 

Herätä mielenkiinto

 

Aloituksen kansidiaon tärkeää, koska esityksen ensimmäinen kalvo on etiketti, joka houkuttelee ostamaan, näin sanoo Katleena Kortesuo. Vahva kansidia sitä paitsi puhuttelee, herättää huomiota ja sytyttää kiinnostuksen. Kansidian olennaisimpia asioita ovat otsikko ja tekijän nimi. Muotoile otsikko kiinnostavaksi ja iskeväksi, jotta se puhuttelee tavoittelemasi kohderyhmää. Sijoita kansidiaan iskevä kuva, koska kuva on helpompi muistaa. Nyrkkisääntönä: Lattea kuva iskevämpi teksti, lattea teksti iskevämpi kuva.

Jos kansidiassa on pelkkää tekstiä, korosta tekstissä oleva olennaisin sana tai asia käyttämällä kontrastia. Kontrasti ei aina riitä vaan sen tueksi tarvitset vahvat värit, fontin ja pistekoon.

 

Kiteytä sanomasi

 

Esityksen runko muodostuu sisältödioista.Sisältödiassa ei saa missään nimessä olla liikaa tekstiä, muuten se luo tympeän yleisvaikutelman esitykselle. Jos diassa on liikaa tekstiä osallistujat lukevat tekstit kalvolta ja menettävät keskittymisensä sinuun. Jaa mieluummin sisältöä eri kalvoille sanoman selkiyttämiseksi. Tekstit voi myös esimerkiksi tiivistää yhdeksi asiakokonaisuudeksi ja jokaisen kokonaisuuden alle kolme avainsanaa. Tai voit tiivistää asian yhteen avainsanaan tai lauseeseen ja kirjoita se isosti kalvon keskelle. Loput tulevat sinun suustasi.

Pidä käyttämäsi kaaviot ja infografiikat mahdollisimman yksinkertaisena ja helppolukuisena. Esitä vain se tieto, jota tarvitset ja poista turha data. Käytä animaatiota ja ääniä vain siinä tapauksessa, jos ne tukevat esitystäsi.

Mitä yksinkertaisempi sisältö, sitä enemmän yleisö kuuntelee sinua. Yksinkertaisuus on kaunista ja se toimii aina.

 

 

Lopeta tyylillä

 

Lopetus on pieni osa esitystä, mutta sen tunnevaikutus on suuri, joten lopeta tyylillä ja jätä vaikutus yleisöösi.

Selkeä suositus on hyvä tapa lopettaa esityksen. Anna osallistujille napakan ohjeen siitä, mitä pitää tehdä seuraavaksi. Suositus aktivoi osallistujia ottamaan askeleen kohti oman toiminnan parantamista.

Yhteystietosi pitää näkyä viimeisellä dialla. Näin osallistujat löytävät sinut esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

Yhteenveto on hyvä olla silloin kun esitys on pitkä. Kertaus auttaa osallistujia muistamaan esityksen pääkohdat.

 

Harjoitus tekee mestarin

Kun esitys on valmis, harjoittele se läpi kellon kanssa. Mitä tärkeämpi esitys ja isompi yleisö, sitä enemmän sinun on harjoiteltava. Mitä enemmän jännität sitä enemmän pitää harjoitella.

Kokemus ja positiivinen rutiini poistavat jännitystä

 

Kommentoi