Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Näin teet hyvän CV:n



Kirjoittanut: Jemina Laitinen - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vaikka moni yrittäjäksi tähtäävä Proakatemialainen ei välttämättä tule tarvitsemaan cv:tä tai hakea työtä työhakemuksella, on näiden työnhakuun ja oman osaamisen mallintamiseen käytettävien dokumenttien tekemisen taito silti erittäin hyödyllistä. Tässä esseessä käydään läpi asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon cv:tä tehdessä.

 

CV eli ansioluettelo

Termi CV tulee sanoista curriculum vitae ja tarkoittaa ansioluetteloa. Ansioluettelo on tiivistelmä omasta ammatillisesta osaamisesta, koulutuksesta, työkokemuksesta ja jonkin verran myös persoonallisuudesta. (Kuntarekry.fi 2019, Salla 2021.) CV:n tarkoituksena on siis vakuuttaa lukija, että juuri sinä olet pätevä ja sopiva hakemaasi tehtävään.

 

Näin rakennat hyvän ansioluettelon

 

CV:n rakenne ja muotoilu voi olla hyvinkin vapaa, mutta sen tulee silti sisältää perusasiat. Ansioluetteloosi tulisi siis sisällyttää seuraavat asiat:

  • Yhteystietosi
  • Työkokemuksesi sekä työnkuvan sisällön kuvaaminen lyhyesti
  • Tutkintosi: oppilaitos, opintolinja ja opiskelijalla arvioitu valmistumisaika
  • Jos työn kannalta on järkevää ja relevanttia kertoa lopputyön tai esimerkiksi opinnäytetyön aihe, sen voi myös sisällyttää ansioluetteloon
  • Täydennyskoulutukset, kurssit ja muu opiskelu
  • Tietotekniset taidot ja ohjelmistot
  • Kielitaito taitotasoineen: äidinkieli, sujuva, välttävä
  • Jotain harrastuksistasi tai kiinnostuksen kohteistasi

    (kuntarekry.fi 2019).

 

Näiden lisäksi cv on hyvä sisältää:

  • LinkedIn tai muu profiili

Jos omaat LinkedIn -profiilin, se on myös hyvä liittää yhteystietoihisi. (kuntarekry.fi 2019.) Muista myös tarkistaa, että profiilisi on ajan tasalla ja sellainen, minkä haluat rekrytoijan näkevän. Jos hakemasi työn näkökulmasta on järkevää tai haluat tuoda persoonallisuuttasi esiin, voit myös linkata muita sosiaalisen median profiilejasi, kuten instagram-tilisi, ansioluettelosi yhteyteen. On myös hyvä huomioida, että vaikka et linkkaisikaan näitä profiilejasi mihinkään työnhaun yhteydessä, voi rekrytoija yrittää etsiä sinua sosiaalisen median kanavista saadakseen enemmän kuvaa siitä, millainen tyyppi olet. Profiilit kannattaa siis olla päivitetty työnhakua tehdessä.

  • Kuva

Kuvaa ei ole pakollista liittää ansioluetteloon, mutta se on hyvä tapa jäädä rekrytoijan mieleen ja tuoda itsesi esiin. Ansioluetteloon kannattaa ottaa hyvälaatuinen kasvokuva, joka on neutraali ja asiallinen. (Salla 2021.) Rajaaminen kannattaa kuitenkin tehdä niin, että kasvosi eivät täytä koko kuvaa, vaan rajaaminen on tehty väljästi (Kuntarekry.fi 2019).

 

  • Suosittelija

Ansioluetteloon voi merkitä valmiiksi suosittelijoiden nimet, tittelit sekä organisaatiot yhteystietoineen. Jos et halua antaa suosittelijoiden yhteystietoja cv: ssäsi, voit myös merkitä kohdan ”suosittelijoiden yhteystiedot pyydettäessä”. On tärkeä muistaa kysyä suosittelijaltasi suostumusta. (academicwork.fi 2022.)

 

  • Profiili

CV voi myös sisältää ingressin tai profiilin, joka on tiivistelmä ansioluettelostasi. Profiili antaa muutamalla lauseella kuvan sinusta ja osaamisesta. Profiilin tekeminen ei ole pakollista, ja sen tekeminen ei välttämättä olekaan kovin helppoa, sillä oman ammatillisen osaamisen tiivistäminen pariin lauseeseen ei olekaan kovin yksinkertainen asia. Profiilia tehdessä on hyvä ottaa käyttöön pitchauksesta tuttu oneliner: Kerro asiasi ydin parilla kolmella lauseella, tässä tapauksessa esittele itsesi ja ammatillinen osaamisesi.

Profiilin avulla voit tuoda itsestäsi tiivistettynä sellaiset asiat, jotka haluat nimenomaan korostaa osaamisessasi. Se voi myös mahdollistaa, että jäät henkilönä mieleen, jos hakemuksia on paljon ja monella hakijalla on muutoin samanlaiset lähtökohdat, koulutuksesta työkokemukseen.

 

Jos haluat lukea lisää pitchauksesta ja onlinerista, klikkaa tästä

 

 

Ota nämä asiat huomioon cv:tä rakentaessasi

  • Tiiviys

Koska kyseeessä on nimenomaan tiivistelmä omasta osaamisesta, on tärkeä muistaa tehdä ansioluettelosta sellainen. CV:n hyvä pituus on maksimissaan 1-2 sivua. (Salla 2021). Varsinkin, jos olet kerryttänyt kokemusta opintojen tai töiden puitteissa, tulee todennäköisesti jossakin vaiheessa vastaan tilanne, ettei kaikkea omaa kokemusta voi mahduttaa tuohon kahteen paperiarkkiin. Silloin täytyy pohtia, mikä on tärkeintä ja relevanteista osaamista hakemasi työn kannalta.

 

  • Selkeys

Rekrytoijalla ei todennäköisesti ole kovinkaan montaa minuuttia tutkia ansioluetteloasi, joten tee siitä niin selkeä kuin mahdollista. Kiinnitä siis huomio siihen, että cv:si on helposti luettava. Kannattaa muistaa, että rekrytoija ei tunne sinua, eikä pysty olettamaan osaamistasi, jos se ei lue ansioluettelossasi. (academicwork.fi 2022). CV:n tulee siis ensisijaisesti olla informatiivinen dokumentti, josta kaikki tarvittava informaatio löytyy selkeästi ja nopeasti.

  • Visuaalisuus

Valmiita cv-pohjia löytyy esimerkiksi Canva-sovelluksesta, ja näitä ladattavia pohjia onkin hyvä käyttää lähtökohtana ansioluettelon rakentamisessa. Tosiasia on, että visuaalisesti pätevä cv erottuu edukseen hakemusten joukosta. CV:n ulkoasuun kannattaa nähdä vaivaa ja aikaa, mutta se ei kuitenkaan saa viedä huomiota sisällöstä.

On hyvä myös miettiä omaa ansioluetteloa rakentaessa, millaisen visuaalisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Varsinkin, jos haet yhtään sellaiseen tehtävään, jossa visuaalisella silmällä ja graafisella osaamisella on väliä, kannattaa miettiä, mitä ansioluettelosi visuaalinen ilme kertoo sinusta. Tietynlaiseen tehtävään haettaessa on hyvä myös pohtia, toimiiko cv:si visuaalisuus kyseiseen haettavaan tehtävään.

CV:n visuaalisella ilmeellä voi myös ilmentää omaa persoonallisuutta esimerkiksi värien ja muun ilmeen avulla. Värit ja muut tehosteet auttavat myös nostamaan haluttuja asioita esiin paremmin.

 

Muistathan päivittää cv:si!

Työnhaun ohjaajana työskentelevä Noora Vehmas kertoo Duunitorin artikkelia varten tehdyssä haastattelussa, että cv:tä on hyvä päivittää haettuun työpaikkaan ja tehtävään sopivaksi. On siis hyvä katsoa ansioluettelo läpi ja varmistaa, että työpaikkailmoituksessa ilmaantuvat vaatimukset ja niihin vastaaminen näkyvät cv:ssä. Toinen tärkeä asia on varmistaa, että yhteystiedot ovat ajan tasalla. (Glad 2022.)

Usein ansioluetteloon ja työnhakuun liittyvä virhe onkin helposti se, että sama ansioluettelo laitetaan moneen paikkaan, eikä kohdennusta tehdä tiettyä hakemusta varten. CV:n alituinen päivittäminen ja muokkaaminen voi tuntua työläältä ja aikaa vievältä, varsinkin, jos on kipeästi ja kiireisesti työnhaussa kiinni. Muokkaaminen voi kuitenkin olla kullan arvoisen tärkeää ja myöhemmin myös palkitsevaa. Ainakin sellaisiin paikkoihin, joihin kipeästi haluat päästä eteenpäin hakuprosessissa, kannattaa cv:n päivittämiseen panostaa.

 

Lähteet:

Academic Work. 2022. CV:N ABC: Millainen on hyvä cv? Blogiteksti AcademicWorkin sivutolla. Viitattu 11.1.2023. https://www.academicwork.fi/blogi/tyonhaku/hyva-cv

Glad, L. 2022. Kirjoitus: Suomalaisten yleisimmät CV-mokat: asiantuntija listaa 3 virhettä, joihin monen työnhaku tyssää. Julkaistu 25.7.2022. https://duunitori.fi/tyoelama/cv-mokat

Kuntarekry.fi. 2019. Kuntarekry / Työelämäuutiset / Töitä hakemassa: Näin teet hyvän CV:n. 15.5.2019. Viitatti 11.1.2023. https://www.kuntarekry.fi/fi/tyoelamauutiset/toita-hakemassa/

Salla, E. 2021. Työnhaun alussa: Näin rakennat hyvän CV:n. Blogiteksti barona.fi sivustolla. Julkaistu 4.5.2021. https://barona.fi/blogi/cv-nain-rakennat-hyvan-ansioluettelon

Kommentoi